• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotu pricestovala pod Tatry nová posila nášho tímu, 203 cm vysoký Jerrah Young.

V zápase proti Komárnu sa zatiaľ len zoznamoval s prostredím z lavičky, no v najbližších dňoch ho uvidíme už v drese Iskry v stredu na palubovke Košíc. Jerrah prichádza z českého BK Lions Jindřichův Hradec, kde dosahoval v zápasoch priemerne 7.7 bodu, 5.5 doskoku a 1.3 zisku po dobu 10 stretnutí. Má za sebou bohatú kariéru v Európe, kde pôsobí od roku 2008; hneď vo svojej prvej profesionálnej sezóne bol vyhlásený hráčom roka v Írsku a radoval sa tiež z titulu a zisku Írskeho pohára. Jerrah bol tiež zaradený do najlepšieho defenzívneho tímu vo Veľkej Británii. Dres druholigového fínskeho klubu Porvoon Tarm, s prestávkami vo Francúzsku, Chile a Austrálii, obliekal po dobu piatich sezón.

Po zápase s Komárnom odpovedal Jerrah pre náš web niekoľko otázok.

- Jerrah, skús sa našim fanúšikom stručne predstaviť.

"Zdravím vás, mám 30 rokov, narodil som sa a vyrastal v Chicagu. Idoly? Hráč, ktorého veľmi rád sledujem v NBA, je Lebron James."

- Prečo si sa rozhodol obliekať dres Iskry Svit?

"Odchádzal som z Česka a cítil som, že toto bude lepšie rovnako pre mňa, tak aj pre moju pozíciu. Vo Svite som už bol so svojim bývalým tímom na turnaji v septembri tohto roka."

- Strávil si v Európe už osem rokov, ako by si porovnal basketbal v USA a Európe?

"Myslím, že to záleží na konkrétnom tíme, ale basketbal v štátoch sa hrá vo veľmi rýchlom tempe. A existuje tam mnoho atletických hráčov predovšetkým na univerzitnej úrovni. V Európe naopak, hráč aby bol úspešný, musí oveľa viac používať svoju myseľ a nie sa len spoliehať na atletické schopnosti."

- Dnešný zápas s Komárnom si sledoval už z lavičky.

"Áno, myslím, že Svit bojoval veľmi tvrdo v zápase s Komárnom. Komárno ma silný a skúsený tím, ku koncu zápasu im vyšlo viacero striel, ktoré ich doviedli k víťazstvu. Bol som však ohromený úsilím hráčov a energiou, ktorá vychádzala z fanúšikov v tomto zápase."

- Očakávania v tejto sezóne?

"Prišiel som, aby som pomohol tímu vo všetkom, v čom sa bude dať (obrane, doskakovaní, hre pod košom a pod.)"

Ďakujeme za rozhovor.

- Čo hovorí o angažovaní Younga prezident klubu Ján Drobný?

“Younga sme sa rozhodli angažovať jednak preto, lebo bol aktuálne voľným hráčom. Rovnako ide o skúseného hráča pôsobiaceho už niekoľko rokov v Európe, ktorý by so svojim vekom takmer 31 rokov mal do nášho mladého tímu priniesť skúsenosti basketbalové, ale aj ľudské. Výhodou je, že Jerrah prichádza z plného tréningu a tým pádom je trénerovi Jugovi plne k dispozícii.”

Zdroj: iskrasvit.sk

FOTO: LUKÁŠ ŠAMAL