• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štyri výhry a ôsme miesto. Basketbalisti VŠEMvs Karlovka Bratislava sú v prvej polovici svojej druhej extraligovej sezóny v hernom kŕči a prvú polovicu sezóny uzavreli prehrou na palubovke bratislavského Interu. Od skvelého úvodu sezóny, kedy zverenci trénera Černického porazili Nitru, Svit i Spišiakov, vyhrali vysokoškoláci len jeden z ďalších trinástich zápasov.

"Stopercentne to považujem za neúspech," začína rozprávanie najskúsenejší hráč Karlovky Braňo Brliť, ktorý okrem herných povinností figuruje ako tréner kadetov a asistent hlavného kouča pri A-tíme. Bratislavčan sa na súťažné palubovky vrátil po približne polročnej prestávke spôsobenej zranením. To ho minulú sezónu vyradilo z kádra Prievidze. Braňo sa pred sezónou dohodol na spolupráci s tým, že prinesie do tímu svoje poznatky z pôsobenia v slovenskej i českej najvyššej súťaži. Teraz však hovorí, že takúto krízu, v akej je Karlovka, si nepamätá. "Herne i mentálne nie sme v dobrom stave, trápime sa. Ja ako skúsený hráč by som to mal pozdvihnúť, ale nedarí sa mi," krúti hlavou. "Cítim hnev i smútok. Pozrel som si napríklad zápas s Komárnom. Mal som až slzy v očiach. Z môjho výkonu, ale aj celkového herného prejavu nášho mužstva," hovorí. Na takéto pocity si pritom zo svojej basketbalovej kariéry vôbec nespomína.

Spoluhráčom sa snaží pomôcť najmä psychicky, nabáda ich ku koncentrovanosti a dôslednému plneniu si úloh na tréningoch i v zápasoch. "Nikdy som nebol typ hráča, ktorý vezme loptu a dá kôš. Nebol som líder a lusknutím prsta sa to nezmení. Vždy som mal svoje obranné úlohy a rolu v útoku, ktoré som sa snažil do bodky plniť. Ak nie, vždy tréner vyvodil voči mne dôsledky," hovorí o svojich úlohách a dodáva, že strelecký predátor z neho nebude len preto, že prišiel do mladého tímu. Braňo na ihrisku robí, čo môže, no podľa jeho slov robia so spoluhráčmi na palubovke množstvo aj elementárnych chýb. "Nevieme sa im vyvarovať ani keď sa nám darí. Spravíme chybu, dve a zrazu príde lavína. Musíme sa naučiť na ihrisku upokojiť a robiť rozumné riešenia," tvrdí.

Braňo vidí problém na jednej strane v prístupe hráčov, ale aj v tom, že sa im nepodarilo zapracovať účinný systém. "Nie sme hotoví hráči. Ani jeden z nás nie je. A to si musíme na každom tréningu pripomínať," je presvedčený. Braňo je presvedčený o tom, že nejde o krízu. "Ťahá sa to s nami už od začiatku sezóny. Jedna vec sú prehry, no skôr nás trápi to, čo predvádzame," tvrdí. Vníma pritom, že mnohí chalani to majú náročné pre povinnosti, no klub a funkcionári im to uľahčujú ako to len ide. "Škola má byť na prvom mieste, no zodpovednosť musíme pociťovať aj na ihrisku," hovorí. Funkcionári na hráčov nevyvíjajú taký tlak, ako v tímoch, kde hrajú profesionáli. To je na jednej strane dobré, na druhej to ale vraj môže skĺznuť k nechcenému. "Nemôže sa stať, že budeme zodpovední len za to, že prídeme a tým to končí. Musíme cítiť zodpovednosť aj za svoju snahu na tréningoch a herný prejav v zápase. Kvôli sebe, fanúšikom a svojim spoluhráčom. Je to o našej hrdosti," dodáva 30 ročný pivot Karlovky.

Autor: Tomáš Kottra, Zdroj: mbkkarlovka.sk

FOTO: MARTIN ŠOPINEC