• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Mládežnícky basketbalový klub Karlovka Bratislava odohral v utorok 5. januára v predohrávke zápas 27. kola č. 131 na palubovke BK Inter Bratislava. Pôvodným termínom bola sobota 16.1.2015.

Hráč BK Inter Bratislava Radoslav Rančík obdržal v stretnutí 22. kola s KB Košice (30.12.2015) druhú diskvalifikačnú chybu v sezóne, na čo mu disciplinárna komisia vymerala dvojkolový dištanc. Hráč R. Rančík tak nemal byť svojmu tímu k dispozícii v zápasoch 23. kola s BK 04 AC LB Spišská Nová Ves (6.1.2016) a 24. kola s BC Prievidza (9.1.2016). Na prelome rokov ale Inter Bratislava požiadal MBK Karlovka o presun vzájomného zápasu na skorší termín. Náš klub so zmenou súhlasil a následne ho schválil aj vrchný riaditeľ ligy Peter Mičuda. Vďaka presunutiu zápasu na skorší termín ale uplynul dvojkolový dištanc hráčovi Radoslavovi Rančíkovi v zápasoch s tabuľkovo slabšími súpermi - MBK Karlovka Bratislava a BC 04 AC LB Spišská Nová Ves a teda bude trénerovi k dispozícii v náročnom a veľmi dôležitom zápase proti tabuľkovému lídrovi z Prievidze. Následne sa pochopiteľne objavili dohady, že predčasné odpykanie si trestu bol zámer klubov Inter Bratislava a MBK Karlovka.

Pre množiace sa otázky novinárov i pochybnosti fanúšikovskej obce ohľadom férovosti konania bratislavských klubov, vydávame toto stanovisko:

Dôvodom k preloženiu zápasu bola požiadavka vedenia BK Inter Bratislava, ktorú sme obdržali najskôr neformálne a následne aj oficiálne na Nový rok 1. 1.2016. MBK Karlovka má vo svojej klubovej filozofiu zakotvenú ÚSTRETOVÚ SPOLUPRÁCU SO VŠETKÝMI KLUBMI A SUBJEKTAMI. Sme presvedčení, že na malom Slovensku sme odkázaní na ústretovú komunikáciu a spoluprácu na všetkých úrovniach pre rozvoj basketbalu. Týmto spôsobom sa snažíme postupovať vo všetkých kategóriách, A-tím nevynímajúc. Po súhlase našich trénerov sa snažíme každému tímu v SBL, resp. aj všetkých ostatných súťažiach vychádzať v ústrety, aj keď to pre náš tím nie je vždy ideálne. A to v nádeji, že sa k nám budú rovnako ústretovo správať aj ostatní.

Špeciálne citlivo pristupujeme k požiadavkám klubov, ktoré okrem národnej, hrajú aj medzinárodné súťaže. V tejto sezóne sme vyšli v ústrety klubom IMC Slovakia Považská Bystrica, ŠBK Junior Levice, či BK Inter Bratislava. Nijak sme nechceli brániť hráčom a trénerom zúčastniť sa medzinárodnej konfrontácie, ktorej fandíme.

MBK Karlovka je ústretový klub, ktorý dlhodobo nevetuje žiadneho z rozhodcov, ktorý v rámci svojich možností vyhovie predohrávkam, či dohrávkam a dbá na slušné správanie a komunikáciu funkcionárov, trénerov i hráčov. Kladným stanoviskom sme reagovali aj na poslednú žiadosť Interu Bratislava. Postupovali sme ROVNAKO, AKO PRI VŠETKÝCH OSTATNÝCH ŽIADOSTIACH, ktoré sme počas nášho dvojročného pôsobenia v SBL obdržali. Požiadavku BK Inter Bratislava sme nemali dôvod odmietnuť.

MBK Karlovka si nikdy nespájala dištanc Rada Rančíka s presunom zápasu, ako to naznačujú dohady basketbalovej verejnosti. O jeho dištanci sme sa bohužiaľ dozvedeli až následne, po schválení predohrávky. Akékoľvek posudzovanie opodstatnenosti predohrávky však leží na pleciach vedenia SBL, ktoré ju schvaľuje, MBK Karlovka pochopiteľne mandát na posudzovanie opodstatnenosti presunu termínu zápasu nemá! Pripomíname, že v článku II ods. B.2.4 športovo-technických podmienok v SBL sa uvádza: "Predohrávanie alebo dohrávanie v iných než oficiálnych termínoch podlieha schváleniu VR na základe vyjadrenia zainteresovaných klubov. Presuny môžu byť povolené IBA V NEVYHNUTNÝCH PRÍPADOCH." Je teda na orgánoch SBL, aby posúdili dodatočne medializované dôvody, pre ktoré sa vedenie BK Inter Bratislava rozhodlo požiadať o presun stretnutia č. 131 BK Inter Bratislava - MBK Karlovka.

BK Inter Bratislava má stále možnosť nastúpiť do zápasu s Prievidzou bez hráča Radoslava Rančíka a vyvrátiť tak všetky pochybnosti o ich úmysloch. Je to kvalitný tím s kvalitným trénerom, ktorý aj bez tohto kľúčového hráča vie zvládať ťažké zápasy. Naposledy sa tak udialo v Košiciach.

Autor: MBK Karlovka Bratislava, Zdroj: mbkkarlovka.sk

FOTO: MARTIN ŠOPINEC