• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti KB Košice nastupovali do zápasu proti tabuľkovému rivalovi z Levíc s jednoznačným úmyslom vyhrať a oživiť tak nádej na umiestnenie v prvej štvorke. Tento zámer im vyšiel do bodky a po víťazstve 90:68 si užili ovácie spokojného publika.

“Ďakujem hráčom za výborný výkon a divákom za skvelú kulisu. Odohrali sme skvelý zápas,” vyslovil sa tréner Dražen Brajkovič. Jeho asistent Richard Leško verí, že podobná atmosféra sa stane v Angels aréne pravidlom. “Hocikde pricestujeme, hráme v búrlivej atmosfére a to domácim veľmi pomáha. Vôbec by sme sa nesťažovali, ak by to u nás vyzeralo stále tak, ako v závere súboja proti Leviciam. Uvedomujeme si, že základom sú v prvom rade naše výkony.”

Divákov postavila na nohy predovšetkým skvelá štvrtá štvrtina, ktorú vyhrali Býci o dvadsať bodov.

“Rozhodla jednoznačne záverečná štvrtina, v ktorej sme ukázali väčšiu odolnosť a lepší teamwork. Konečne sa nám to podarilo a máme na čom stavať,” odfúkol si Leško.

Košičania viedli o pätnásť bodov už v prvom polčase, komfortný náskok sa ale stal v tretej štvrtine minulosťou a začínalo sa tak odznova.

“Som veľmi rád, že to tak vyšlo a vyhrali sme o 22 bodov. Bol to veľmi ťažký zápas, v ktorom sme vyhrávali už o pätnásť bodov, ale stiahli nám to na bod. V druhom polčase sme si povedali čo máme hrať, pridali sme dôraz v obrane, vyšli nám voľné strely a napokon je z toho pekný výsledok. Ďakujem chlapcom za kolektívny výkon a naozaj dobrú prácu,” skonštatoval hrdina zápasu Stano Baldovský, ktorý do košov nasypal 23 bodov.

Len o šesť bodov menej zaznamenal Saša Jankovič, ktorý navyše pridal i deväť doskokov.

“Začali sme výborne a Leviciam sme ukazovali, že sme tu doma. Vypracovali sme si pekný náskok, o ktorý sme prišli počas niekoľko minútového výpadku. Tréner nás ale potom upokojil, povedal nám čo máme robiť a parádne sa rozstrieľal Stano Baldovský. Vyhrali sme zaslúžene,” zamyslel sa chorvátsky hráč. “Levice sú spoločne s Komárnom našim hlavným konkurentom a tak sme to brali ako play-off zápas. Som veľmi šťastný, že sme to zvládli takto.”

Práve proti Leviciam nastúpia Býci 5. februára v Slovenskom pohári a je dosť možné, že pôjde aj o nášho súpera pre play-off. Aj preto má stredajšie vysoké víťazstvo dvojnásobnú hodnotu.

“Určite sa už pozeráme i na tabuľku. Tá je stále otvorená, ale je takmer isté, že v play-off nastúpime proti Leviciam, alebo Komárnu. Som preto rád, že sme im vyslali takúto správu. Pre našu psychiku je to skvelé,” potešil sa R. Leško.

Asistent trénera Levíc Vladimír Lutovský neskrýval v tejto súvislosti istú trpkosť. “Mysleli sme aj na to a v závere zápasu sme chlapcov upozorňovali, aby sa snažili udržať aspoň skóre vo vzájomných zápasoch. To nám nevyšlo, ale sezóna sa ešte neskončila. V zápase sme doplatili na pár nekoncetrovaných minút, počas ktorých nám Košice druhýkrát výrazne odskočili. Pripravovali sme sa na hráčov ako sú Keely a Vlahovič, ten však vôbec nenastúpil a tým pádom nás prekvapil štrnásťbodový Edwards. Vynikajúci zápas odohral Baldovský, ktorému sme to ale uľahčili nedostatočnou rotáciou v obrane. Dostával sa k voľným strelám a keď sa už raz rozstrieľal, skóroval aj spoza dobrej obrany. Dostal priestor, chytil sa a potom už premieňal všetko.”

Baldovského výkon vyzdvihol i Richard Leško: “Hrali sme v užšej rotácii a k víťazstvu tak pomohli všetci chalani, ktorí nastúpili. Baldy samozrejme odohral skvelý zápas.”

Premiéru v žlto-červenom drese s číslom 19 absolvoval Srb Miloš Dimič. Do štatistík si pripísal len jeden bod, podľa košických trénerov ale ešte netreba vynášať predčasné súdy.

“Potrebuje ešte dva, tri zápasy a potom bude pre náš tím určite posilou,” skonštatoval D. Brajkovič, ktorého doplnil R. Leško. “Dajme mu trochu čas. Má to v sebe, potrebuje ale dohnať zápasový výpadok. Predsa len, nehral päť či šesť týždňov a v takej situácii sa ťažko naskakuje do takého ťažkého zápasu. Dajme mu ešte čas.”

Základná časť pomaličky finišuje a Býci získali triumfom nad Levicami nový impulz.

“Teraz nás čaká ťažký zápas na Interi, doma ešte hostíme Komárno. Boj o prvú štvorku stále nevzdávame. Ak podáme také výkony ako proti Leviciam, tak je štvrté miesto stále v hre,” dodal Stano Baldovský.

Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ