• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dlho očakávaný vrchol sezóny je už doslova za dverami. Košice čakali na mužské basketbalové play-off dlhých osem rokov, už v sobotu sa ale toto čakanie skončí. Súbojom na palubovke levických Patriotov začne písať klub KB Košice svoju play-off históriu.

“V základnej časti sme sa snažili vytvoriť si čo najlepšiu pozíciu a teraz sa už všetci tešíme na samotné play-off. Nepodarilo sa nám síce vybojovať si výhodu domácej palubovky, ale myslím si, že po príchode nového trénera sme všetkých presvedčili o tom, že to s postupom čo najvyššie myslíme úplne vážne. Hráme rýchly basketbal založený na dobrom pohybe a myslím si, že viacerí hráči sa v tomto spôsobe našli,” rozhovoril sa manažér Ivan Benninghaus. Na margo košických ambícií v play-off následne pridal. “Pevne dúfam, že minimálne cez prvé kolo postúpime. Ako nováčik ideme do play-off s pokorou, ale zároveň aj s potrebnou dávkou sebavedomia. V tejto súťaži sme už totiž dokázali poraziť každého.”

O súperovi Býkov pre prvé kolo rozhodli doslova posledné sekundy základnej časti. Keď už to vyzeralo na cestu do Komárna, zakopli Levice prekvapivo na domácej palubovke so Svitom a zrazu bolo všetko inak.

“My sme si súpera nevyberali, ale Levice sú podľa mňa pre nás lepšie ako Komárno. Predsa len, v tom prípade by išlo o sériu proti obhajcovi majstrovského titulu, ktorý má stabilizovaný káder i potrebné skúsenosti s ťažkými zápasmi,” zamyslel sa pivot Michal Baťka.

Podobný názor zastávajú i ďalší členovia kádra Býkov. Azda najviac sa na sériu proti Leviciam teší Maurizio Galata, ktorý prišiel do Košíc pred sezónou práve z Tekova.

“Nebudem klamať, ja som si želal Levice od chvíle, kedy sa rozhodovalo medzi nimi a Komárnom. Tohto súpera výborne poznám a myslím si, že proti Leviciam hráme uvoľnenejšie ako proti Komárnu. Navyše si myslím, že naša šanca vyhrať tam je väčšia, ako by bola v prípade obhajcu titulu,” skonštatoval Galata.

Práve víťazstvo získané na palubovke súpera predstavuje kľúč k postupu. V sérii hranej na tri výhry potrebujú uspieť Býci vonku minimálne raz. Pripomeňme, že v základnej časti uspeli v súbojoch týchto súperov zakaždým domáci. V jedinom zápase na neutrálnej pôde v Prievidzi triumfovali v Slovenskom pohári Košičania. Celkovo tak vedú vo vzájomnej bilancii 3:2. Ak by to takto dopadlo aj v play-off, boli by určite spokojní.

“Som presvedčený o tom, že minimálne jeden z troch pokusov vyhrať v Leviciach využiť musíme. Vieme, že sú doma veľmi silní a v základnej časti tam prehrali len dvakrát, zároveň som ale presvedčený o tom, že máme silný tím, ktorý na to má. Ideme tam zabojovať, ideme tam uspieť a našim jednoznačným cieľom je postup do semifinále,” vystrelil bez zaváhania v hlase Stano Baldovský. 

Podľa Maurizia Galatu majú Košičania Levice po piatich vzájomných zápasoch dokonale zmapované. “Malým otáznikom sú pre nás dvaja noví Američania (Jalen Riley a Cliff Colimon, pozn. red), ktorých získali v závere základnej časti. Inak ale samozrejme vieme, že kľúčovým hráčom Levíc je Milan Žiak, pripraviť sa musíme na streľbu Stojadinoviča i na variabilnú podkošovú hru súpera. Verím, že na nich bude platiť naša rýchlosť.”

Tréner Dražen Brajkovič v súvislosti so sériou proti Leviciam uviedol. “Levice predstavujú zdatného súpera, ale my sme sa netrápili tým, či to budú Levice, alebo Komárno. Sústredíme sa len a len na svoje mužstvo. Urobili sme všetko pre jeho prípravu a ja svojim zverencom verím. Som presvedčený o tom, že ak budeme hrať svoju hru, tak máme na to, aby sme postúpili do ďalšieho kola.”

Z pohľadu play-off rituálov vsadia Býci na slovenskú klasiku a od soboty sa prestanú holiť. “Verím, že sa môžeme tešiť na dlhé brady a fúzy. Osobne by som si rád vypestoval francúzsky fúzik, ktorý by som si potom mohol zakrútiť smerom nahor,” dodal s úsmevom Galata. 

Pripomíname, že permanentky sú platné i počas play-off a vstupné na domáce zápasy ostáva nezmenené (3 eura dospelí, 1 euro dôchodcovia a mládež do 18 rokov). Séria proti Leviciam štartuje v sobotu zápasom vonku, doma sa predstavia hráči KB Košice 9. marca o 18.00 hodine.

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ