• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pri svojom premiérovom účinkovaní v Alpsko-jadranskom pohári sa Spišskí Rytieri dostali do Final Four. Nakročené majú k tomu aj v aktuálnej edícii tejto súťaže, prvý krok klub splnil, dostal sa zo skupinovej fázy. Šéf spišskej lavičky Teo Hojč nám zhodnotil cestu za postupom do štvrťfinále.

Rytierov nažrebovali do D-skupiny ku chorvátskemu Zaboku, slovinskej Rogaške a do tejto partie sa pridal držiteľ tzv. „divokej karty“, rumunský Temešvár. Svoju prvotnú misiu Spišiaci zvládli, už pred posledným zápasom mali istotu, že sa dostanú medzi najlepšiu osmičku. „Sme spokojní s tým, že sme splnili prvý cieľ v tejto súťaži a to bol postup zo skupiny. Klub sa prezentuje v európskej súťaži, vidíme ako sa robí basketbal v iných krajinách. Je náročné skĺbiť našu ligu s medzinárodnou súťažou, lebo máme v tíme len 8 profesionálnych basketbalistov. Program je nabitý. Na druhej strane je dobré, že tím zostáva v zápasovom rytme, no trošku chýba tréningový proces a regenerácia. Prejavuje sa to potom na nejakých zraneniach, prípadne chorobách, nakoniec sme to však zvládli, sme v play off, je tam určite viac pozitív ako negatív,“ pustil sa do hodnotenia Hojč.

Cesty Komárna a „Novovešťanov“ do play off boli dosť podobné. Jeden rozdiel by sa predsa len našiel, zatiaľ čo klub z juhu Slovenska odštartoval súťaž 4 víťazstvami za sebou, tak Spišiaci si najskôr museli vytrpieť vysokú prehru v Temešvári. Následne však aj oni vyhrali 4 stretnutia v rade. „Do zápasu v Temešvári sme išli bez vysokých hráčov Michaela Fuseka, Viktora Juríčka a Ivana Židzika. Boli sme tam v silne improvizovanej zostave, z prehry sme teda nerobili nejakú drámu. Potom sme sa sústredili na balkánsky trip. Počas neho sa nám podarilo vyhrať oba zápasy, tím sa utužil aj po charakterovej stránke, chlapci spolu trávili viac času. V Zaboku sme otočili zápas a potom na palubovke Rogašky sme odohrali veľmi dobré stretnutie. Z tohto úspešného tripu sme sa odrazili k dobrým výsledkom aj v našej lige,“ uviedol tréner Rytierov.

DSC 0004

V nabitom zápasovom kalendári sa jeho zverencom hodilo, že v predvianočnom stretnutí s Rogaškou už o nič nešlo a priestor zahrať si dostali mnohé „mladé pušky“ na súpiske. Síce bol slovinský tím nad ich sily, ale o konečný výsledok až tak nešlo. „Pred posledným zápasom s Rogaškou bolo jasné, že skončíme v skupine na druhom mieste. Dali sme teda viac príležitostí našim mladým hráčom. Konečne sme mohli trochu odbremeniť naše tradičné opory, ktoré ťahajú celú sezónu. V podobných zápasoch dostávajú šancu hráči z lavičky, naša lavička sú mladí hráči. Myslím, že pre nich to bola dobrá skúsenosť. Majú pred sebou veľa práce. Možnosť v Spišskej dostávajú, ostatné je na nich,“ vyjadril sa Hojč.

Zaujímavosťou je, že opäť po roku narazia v play off na Pardubice, v tomto prípade to bude už vo štvrťfinále (predbežne 25. januára a 8. februára). „Pardubice sú veľmi kvalitným tímom. V Česku patria k popredným družstvám. Jadro tímu je spolu už dlhodobejšie. Bude to náročná konfrontácia. Pre nás by bola účasť vo Final Four veľkým úspechom. Dáme do toho všetko, pripravíme sa a zabojujeme o postup medzi najlepšiu štvorku súťaže,“ uzatvoril kouč Novej Vsi.

Foto: Lukáš Droppan