• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Základná časť Niké SBL 2020/2021 je uzatvorenou kapitolou, ešte pred začiatkom play off je čas na vyhlásenie najlepších hráčov za túto časť sezóny. Komu patria hlavné kategórie a kto sa dostal do All Star tímu?

Vyhlasovanie najlepších hráčov sa stalo už tradíciou oficiálneho ligového portálu a jej redakcie, je to už v poradí šiesta edícia týchto ocenení. Aj v tomto ročníku je partnerom tejto ankety spoločnosť BBALLTOWN, ktorá je exkluzívnym distribútorom značky Peak na Slovensku. Ako dopadli predchádzajúce ročníky? To sa môžete dočítať tu, tu, tu, tutu. Najskôr si odprezentujme jednotlivé vyhlásené kategórie:

  • Peak MVP základnej časti 2020/2021 – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Peak Najlepší slovenský hráč základnej časti 2020/2021 – cena určená pre najlepšieho domáceho basketbalistu
  • Peak Najlepší striedajúci hráč základnej časti 2020/2021 – väčšinou naskakuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý vie ovplyvniť konečný výsledok zápasu
  • All Star tím základnej časti 2020/2021 – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All Star tím základnej časti 2020/2021 – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All Star tím základnej časti 2020/2021 – základná päťka zložená z najlepších zahraničných hráčov

Peak MVP základnej časti 2020/2021 - De'Sean Parsons (Iskra Svit)

Pod Tatrami zdanlivo našli patent na to, aby nachádzali hviezdnych hráčov. Z historického pohľadu ovládla Iskra Svit túto kategóriu už tretíkrát, predtým triumfoval Jalen Nesbitt a Saša Avramovič. Parsons prišiel na Slovensko so zaujímavou vizitkou, predtým herne dominoval v Arménsku a Fínsku, to isté sa mu podarilo aj v Niké SBL. O týchto slovách svedčí aj fakt, že len v jednom stretnutí nemal na konte dvojciferný počet bodov. Silnou zbraňou Američana je variabilita na viacerých postoch, čo sa ukázalo aj v jednotlivých štatistikách. Aj jeho výraznou zásluhou sa „medvede“ umiestnili v základnej časti na 3. mieste a len tesne mu ušiel v základnej časti priemer double-double. S priemerom 21 bodov na zápas (60% úspešnosť za dva body, 21% za tri body a 64% z trestných hodov) sa stal jasným ligovým lídrom. Prvé miesto obsadil aj v ziskoch (2,5 priemer) a užitočnosti (25,1 priemer). Druhý najlepší bol v získaných fauloch (6,1 priemer) a tretí v doskokoch (9,8 priemer). Od najlepšej desiatky nebol ďaleko aj v kolónke asistencií (3,2 priemer). „Je to pocta byť MVP základnej časti v sezóne 2020/2021. V tejto súťaži je mnoho talentovaných hráčov, čiže je to veľká vec stať sa MVP. Chcel by som poďakovať vedeniu Iskra Svit za to, že mi dali šancu ukázať môj talent na tejto úrovni. Chcem sa poďakovať môjmu tímu, konkrétne Darianovi Cartharnovi, Jalalovi Hendersonovi a Eyalovi Grossbardovi za to, že mi pomohli v tejto extrémne náročnej sezóne. Dostali ma na správne miesto. Darian a Jalal ma celý rok pripravovali na mentálne a fyzické aspekty hry na palubovke a mimo nej. V neposlednom rade patrí vďaka môjmu trénerovi a spoluhráčom. Vždy som bol v prvom rade tímovým hráčom a bez nich by to nebolo možné. Pomohli mi, aby som sa počas sezóny zlepšoval a tú vďaku ani nie je možné vyjadriť. Prvá časť sezóny je za nami, druhá začína v stredu večer. Som pripravený hrať s mojim tímom na najvyššej úrovni, aby sme splnili náš cieľ. Bude to dlhá cesta, ale sme pripravení na vojnu, na ktorej by sme chceli doniesť do Svitu titul,“ povedal Parsons.

mvp zakladna cast 20 21

Peak Najlepší slovenský hráč základnej časti 2020/2021 - Šimon Krajčovič (Patrioti Levice)

Jeho herný a osobnostný progres sa nedal nevšimnúť. Už v predchádzajúcom ročníku sa vypracoval na jedného z najlepších Slovákov Niké SBL a v sezóne 2020/2021 svoj status potvrdil týmto ocenením. Reprezentačný rozohrávač sa stal jasným lídrom Patriotov, svoje družstvo nasmeroval k víťazstvu po základnej časti. Pre klub s 80-ročnou históriou to bolo len druhýkrát, kedy sa im podarilo túto časť sezóny vyhrať. A dá sa povedať, že ústrednou tvárou týchto úspechov bol práve Krajčovič. Častokrát predvádzal všestranné výkony, pre ktoré si vybudoval aj stabilnú pozíciu vo výbere Slovenska. V aktuálnom ročníku zaujal aj tým, že sa dvakrát postaral o triple-double. Dvadsaťsedemročný basketbalista dosahoval priemer 13,1 bodu (4. miesto medzi Slovákmi), 5,6 doskoku (3. miesto medzi Slovákmi), 6,9 asistencie (líder medzi Slovákmi v Niké SBL a celkovo tretí) a 1,7 zisku (2. miesto medzi Slovákmi a 5. priečka celkovo). Priemerná užitočnosť mala hodnotu 17,3 (4. miesto medzi Slovákmi) a v kolónke plus/mínus bodov svietila kladná hodnota - +3,4 (5. miesto medzi Slovákmi a 9. miesto celkovo). "Cením si toto individuálne ocenenie, ktoré som získal. Je to vizitka tvrdej práce, ako mojej, tak aj trénerov a spoluhráčov. Teší ma to, je to motivácia pred play off, aby sme dosiahli na tímový úspech," uviedol Krajčovič.

slovak zakladna cast 20 21

Peak Najlepší striedajúci hráč základnej časti 2020/2021 - Roydell Brown (BKM Lučenec)

Špecifická kategória, keďže mnohé tímy sa skôr opierajú o produkciu základnej zostavy. Lavička je však v mnohých kluboch dôležitá, čo platí aj v prípade Lučenca. Pre trénera Petra Jankoviča je v tomto smere prvou voľbou Američan Roydell Brown. Pre dvadsaťtriročné krídlo to je medzi „pelikánmi“ prvá profesionálna sezóna, v ktorej herne nesklamal. Je štvrtým najvyťažovanejším hráčom tímu, pri tom v základnej zostave nastúpil len v 12 prípadoch, aj to hlavne v závere základnej časti, keď nahradil Jána Zorvana. Brown mal priemerne na svojom konte 12,4 bodu, 6,6 doskoku, 1,4 asistencie a 1,3 zisku. To všetko vynášalo priemernú užitočnosť 14,2. „Ďakujem Bohu, bez neho by sa nič z toho nestalo. Som vďačný za toto ocenenie. Úprimne, túto sezónu som sa snažil ukázať a dokázať, že mám na to byť profesionálom a byť tímovým hráčom. Chcel by som poďakovať vedeniu SBL, vedeniu klubu, trénerom, fanúšikom, rodine a hlavne všetkým mojim spoluhráčom za to, že vo mňa verili a počas celej sezóny mi pomáhali,“ vyjadril sa Brown.

sixth man zakladna cast 20 21

All Star tím základnej časti 2020/2021

Lautaro Lopez (Inter Bratislava), Šimon Krajčovič (Patrioti Levice), De'Sean Parsons (Iskra Svit), Dragan Bjeletič (BC Prievidza), Michael Fusek (Inter Bratislava)

all star zakladna cast 20 21

Slovenský All Star tím základnej časti 2020/2021

Šimon Krajčovič (Patrioti Levice), Mário Ihring (Spišskí Rytieri), Róbert Rožánek (BKM Lučenec), Boris Bojanovský (Patrioti Levice), Michael Fusek (Inter Bratislava)

slovak all star zakladna cast 20 21

Zahraničný All Star tím základnej časti 2020/2021

Goran Bulatovič (MBK Baník Handlová), Lautaro Lopez (Inter Bratislava), Marko Stevanovič (Spišskí Rytieri), De'Sean Parsons (Iskra Svit), Dragan Bjeletič (BC Prievidza)

zahranicna all star zakladna cast 20 21

Foto: Lukáš Droppan