• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v druhom vzájomnom meraní síl s Cyprom sa výhra našich basketbalistov nerodila ľahko. Slováci však opäť dokonale zvládli koncovku duelu, predviedli v nej pevnejšie nervy a lepšiu mušku. Víťazstvo o štyri body udržalo zverencov trénera Žana Tabaka v hre o jednu miestenku z F-skupiny.

Obe stretnutia s Cyprom boli v mnohých veciach identické, Slováci mali očividne kvalitatívne navrch, ale na palubovke to nedokázali úplne tak potvrdiť. „Očakávali sme náročný zápas, čo sa aj potvrdilo. Cyprus bojoval, ale na konci sme sa tešili z víťazstva my. Hrali sme s väčšou energiou ako naposledy v Rumunsku. Dá sa povedať, že priebeh sa podobal tomu domácemu duelu v Bratislave. Tiež sme si v druhej štvrtine vytvorili dvojciferný náskok a ešte pred polčasom sme ho stratili. Potom to už bolo do konca duelu vyrovnané,“ povedal krídelník nášho výberu David Abrhám.

Slováci viedli v druhej štvrtine aj o jedenásť bodov (32:21), aby napokon prehrávali po polčase najtesnejším možným rozdielom – 37:38. Cyprus sa totiž opäť rozstrieľal, pomohli im k tomu aj individuálne chyby na našej strane. „Urobili sme zopár chýb v útoku, nedali sme niektoré strely, naopak súper skóroval a dotiahol sa na nás. V basketbale stačí aj minúta a zápas sa vie otočiť úplne iným smerom,“ zamyslel sa hráč Interu Bratislava.

Po prestávke boli totiž zverenci trénera Žana Tabaka tí, ktorí museli doťahovať manko. Aj v tomto sa tento duel podobal tomu na Pasienkoch. „Vedeli sme už, proti komu hráme a čo ich hráči dokážu. Dali nám trojky, ktoré nám dali aj doma, ale myslím si, že sme opäť bojovali až do konca zápasu. Rozhodla posledná štvrtina, na konci sme to uhrali trestnými hodmi. Je to dosť dôležité víťazstvo pre nás, stále totiž máme šancu hrať o postup,“ uviedol kapitán slovenského družstva Michal Baťka.

navratka cyprus 2

Koncovka duelu však patrila Slovákom. Všetko odštartovali tri úspešné trestné hody Mária Ihringa, následne sa k ním pridal s dvoma „šestkami“ Michal Baťka. Cyprus znervóznel, rezultovali z toho technické chyby a zlé riešenie v útokoch. To všetko bola voda na mlyn našim hráčom. „Ubránili sme dôležité útoky súpera a my sme premenili to, čo sme mali. takticky sme to zvládli. Víťazstvo nám určite dodá veľa sebavedomia. Šanca na postup stále žije, hráme rozhodujúci zápas na domácej pôde. Verím, že budeme proti Rumunom úspešní aj za podpory našich fanúšikov,“ vyhlásil Abrhám.

Ak sa budeme riadiť papierovými predpokladmi, tak najbližšiu stredu musia Slováci zvíťaziť nad Rumunskom o 18 a viac bodov. Situáciu by mohol zjednodušiť triumf Cypru na palubovke nášho najbližšieho súpera v sobotu. Vtedy by stačila výhra aj o jeden bod. Stále by však bolo potrebné pred domácim publikom uspieť. „Dá sa s nimi určite hrať. Treba však hrať zodpovedne od prvej minúty, aby nám neodskočili na veľký bodový rozdiel. Musíme zápas vyhrať o 18 bodov, aby sme postúpili,“ dodal na záver Baťka.

Foto: Fiba.basketball