• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tridsaťdvaročný pivot a hráč Interu Bratislava Michal Baťka sa po desiatich rokoch rozhodol ukončiť svoju reprezentačnú kariéru v tíme Slovenska.

Rodák z Košíc začal svoju cestu v národnom tíme v rodnom meste, keď dostal pozvánku do výberu do 18 rokov. V roku 2009 debutoval medzi mužmi, s menšími prestávkami bol súčasťou reprezentácie desať rokov. „Narodila sa nám pred rokom dcérka, chcem každú jednu voľnú chvíľu tráviť s ňou, pretože rastie veľmi rýchlo a nechcem nič premeškať, čo by mi bolo ľúto. Mal som možnosť hrať proti najlepším hráčom, čo mi nikto nezoberie a bolo to na nezaplatenie. Pamätám si každý jeden zápas a veľmi rád na to doteraz spomínam. Na najlepší zápas si nespomínam, ale určite som si viac vážil naše víťazstvá nad osobnými výkonmi,“ uviedol Baťka dôvody konca v reprezentácii.

Podľa dostupných informácii si Baťka navliekol bielo-modrý dres v 79 zápasoch - 41 z toho boli kvalifikačné stretnutia a 38 prípravné zápasy. Derniéru absolvoval 21. augusta 2019 v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2021 s Rumunskom (74:77), duel zakončil so 4 bodmi, 6 doskokmi a 2 asistenciami. Baťka tak svojimi skúsenosťami už nepomôže v predkvalifikácii majstrovstiev sveta 2023.

„Takéto správy sa mi nepočúvajú dobre, keďže na Slovensku je kvalitných hráčov málo, pivotov obzvlášť. Je mi to ľúto, že Mišo Baťka bude chýbať v ďalšom reprezentačnom bloku, má za sebou mnoho zápasov a skúseností. Nebude ľahké tohto hráča nahradiť, ale akceptujeme jeho rozhodnutie. Chcem sa mu poďakovať za všetky zápasy, ktoré v reprezentácii odohral. Nikdy neodmietol a vždy si prišiel odrobiť svoju robotu,“ povedal manažér mužskej reprezentácie Miroslav Páleník.

A ako to podľa Baťku vyzerá s budúcnosťou Slovenska pod košom? „Na mojom poste už toto leto Vlado Brodziansky ukázal, že bude super ťahúňom reprezentácie. Je tu tiež Rišo Körner, ktorý už tiež ukázal, že vie potiahnuť našu krajinu ku dobrým výsledkom,“ odpovedal na záver samotný hráč.

V mene Slovenskej basketbalovej ligy sa tiež chceme Michalovi Baťkovi poďakovať za výkony v reprezentačnom drese počas celého obdobia a prajeme mu ešte veľa úspechov na klubovej scéne.

batka koniec 2

Foto: Lukáš Droppan, magmareality.sk