• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Európska sekcia Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) sa rozhodla zrušiť všetky tohtoročné mládežnícke majstrovstvá Európy, ktoré sa mali konať v letných mesiacoch. Dôvodom k tomuto kroku je podľa oficiálneho webu organizácie situácia v Európe s koronavírusom.

Vedenie FIBA na zasadnutí v nemeckom Mníchove rozhodlo, že v dôsledku rozšírenej pandémie, ktorá sa šíri celou Európou, je prvoradým cieľom zabezpečiť ochranu a ochrániť zdravie mladých hráčov, trénerov, rozhodcov a fanúšikov. Z tohto dôvodu sa rozhodlo zrušiť všetkých 16 mládežníckych majstrovstiev Európy (v kategóriách „U20“, „U18“ a „U16“), ktoré mali byť na programe počas leta. Slovenské výbery čakali v tomto roku vystúpenia v B-kategórii ME.

FIBA zároveň rozhodla, že v žiadnej kategórii sa nebude postupovať, respektíve zostupovať. Organizátori tohtoročných ME budú mať prednostné právo pri budúcoročných ME, ak sa nerozhodnú inak. V tom prípade sa na jeseň bude rozhodovať o organizátoroch ME v roku 2021. Nanovo sa bude riešiť aj žreb v jednotlivých vekových kategóriách a šampionátoch.

Vedenie FIBA zároveň bude riešiť v najbližšej dobe aj kvalifikácie na kontinentálne šampionáty. Slovensko je aktuálne súčasťou predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 a už dlhšiu dobu je známe, že z dôvodu zdravotnej situácie sa mužský výber nepredstaví v lete na turnaji v Taiwane.

Európska sekcia FIBA zároveň mieni podporiť národné federácie v tejto situácii tak, že zaplatí poplatky spojené s účasťou na mládežníckych ME. „Myslíme si, že je dôležité podporiť národné federácie v tomto období krízy a dať im aspoň niečo, čo im pomôže úspešne naštartovať mládežnícke aktivity po konci krízy,“ uviedol výkonný riaditeľ FIBA Europe Kamil Novák.

Na videokonferencii zástupcov FIBA zároveň vznikla iniciatíva pod pracovným názvom „mapa po-Covide-19“. Jej cieľom bude hodnotenie aktuálnej situácie v Európe a príprava smerníc na to, aby sa postupne vracal európsky basketbal do normálu.

Foto: Daniel Faix