• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nový kouč reprezentácie Slovenska Oleg Meleščenko si vybral hráčov pre druhú fázu predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Do prípravy na zápasy so Severným Macedónskom a Švajčiarskom sa zapojí celkovo 24 basketbalistov.

Slováci sa už stretli pod taktovkou Meleščenka, na začiatku júna sa konalo v bratislavskej Eurovia aréne štvordňové sústredenie. Počas neho si reprezentačný tréner otestoval viacerých potenciálnych adeptov na dres Slovenska. „Je to výborná možnosť obzrieť si teoreticky všetko to najlepšie, čo máme a mať osobný prehľad. Hráči, napríklad z Česka a Ameriky, tých nevidíme, máme len predstavu. Teraz už vieme, čo môžu a čo môžeme od nich očakávať, kto z nich by sa mohol pripojiť do užšieho kádra reprezentácie,“ vravel tréner Slovenska počas sústredenia.

Viaceré mená sa napokon dostali do širšieho výberu pre druhú fázu predkvalifikácie MS 2023. Debut medzi mužmi by teoreticky mohli absolvovať Adam Antoni, Marcel Bátovský, Matúš Hronský, Matúš Malovec, Timotej Malovec, Jakub Mokráň, David Novák, Juraj Páleník, Roman Skvašik, Šimon Turza alebo Maroš Zelizňák. „Po nedávnom kempe, na ktorý bolo pozvaných dvadsaťjeden hráčov, sa tréner Oleg Meleščenko rozhodol pre širšiu nomináciu na toto leto. Figuruje v nej dvadsaťštyri basketbalistov. Pre zdravotné problémy z nej vypadli tri mená: Boris Bojanovský, Michal Čekovský a Viktor Juríček. S touto dvadsaťštvorkou sa počíta ako so širším kádrom. Postupne sa bude okresávať, lebo 6. júla pozveme na zraz už len šestnásť hráčov,“ vyjadril sa manažér tímu Miroslav Páleník pre oficiálny web Slovenskej basketbalovej asociácie.

Už teraz je známe, že jeho zverenci sa v druhom kole predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 stretnú v F-skupine so Švajčiarskom a Severným Macedónskom. O dve postupové miestenky sa pobijú od 13. do 18. augusta. Do „bubliny“ v Skopje odcestuje reprezentácia Slovenska 9. augusta.

 

Širšia nominácia na druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 (13. – 18. augusta, Skopje/Sev. Mac.):

hráči: Mário Ihring (OSE Lions/Maď.), Matej Majerčák (BC Prievidza), Marcel Bátovský (USK Praha/ČR), David Novák (BA Nymburk/ČR), Juraj Páleník (BK Opava), Adam Antoni (Spišskí Rytieri), Matúš Malovec, Timotej Malovec, Richard Körner, Michael Fusek (všetci Inter Bratislava), Šimon Krajčovič, David Abrhám, Martin Bachan (všetci Patrioti Levice), Matúš Hronský (Wasatch Academy/USA), Jakub Mokráň, Šimon Turza (obaja Iskra Svit), Jakub Merešš (BK JIP Pardubice/ČR), Jakub Petráš, Róbert Rožánek (obaja BC Geosan Kolín/ČR), Roman Skvašik (Raiffeisen Mattersburg Rocks/Rak.), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Marek Doležaj (Syracuse University/USA), Tomáš Pavelka (TAU Castello/Šp.), Maroš Zeližňák (Jacksonville State University/USA)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

Foto: Fiba.basketball