• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre slovenských basketbalistov to bol pravý krst ohňom v úvodnom zápase kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Proti favorizovanému Belgicku mali výborný prvý polčas, na prestávku išli len s jednobodovým mankom, no druhé dejstvo ukázalo výraznejší herný rozdiel. Prehra o 26 bodov sa možno na prvý pohľad zdá krutá, ale pre zverencov trénera Olega Meleščenka môže byť odrazovým mostíkom do ďalších duelov.

Prázdne tribúny boli pre mnohých spomienkou na predchádzajúcu „covidovú“ sezónu. Športová hala v Leviciach bola po takmer 9 rokoch opäť dejiskom reprezentačného zápasu mužov, záujem o zápas bol veľký, ale aktuálna situácia napokon nepustila fanúšikov do hľadiska. V prvom polčase sa s tým lepšie vyrovnali Slováci, veď viackrát dokázali efektívne zatlačiť na Belgicko.

Čo však asi najviac trápilo našu hru, boli vstupy do štvrtín, konkrétne do prvej, druhej a tretej. V každej z nich sa podarilo hosťom bodovo odskočiť a Slováci museli sťahovať manko. „Keď si pozriete štatistiky, tak je vidieť, že u nich skórovali všetci hráči. Majú 20 asistencií, čiže keď zoberieme len obyčajné čísla, tak hneď zistíme, kde je rozdiel. My sme sa snažili, podarilo sa nám dve štvrtiny hrať. Potom, ako povedal aj Vlado Brodziansky, tak my sme nedali veľa voľných košov. V živote je to tak, keď ty nedávaš, tak dostávaš. Belgicko ukázalo, ako to treba robiť. Keď ukázali svoju suverenitu, tak už bolo veľmi ťažké sa vrátiť do zápasu. Všeličo sme skúšali, no veľa nám nevyšlo,“ uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Slovenska Oleg Meleščenko.

 DSC 0765

Kým prvý polčas skončil z nášho pohľadu 35:36, tak druhá 20-minútovka priniesla oveľa horší výsledok - 22:47. Po prestávke totiž nastúpilo úplne iné Belgicko, ako v úvode stretnutia. „Pritlačili na naše silné stránky a rozohrávačov. Mali potom problém vôbec s loptou operovať, nie to nás ešte hľadať v dobrých pozíciách. Sú to kvalitní hráči, hrajú v kvalitných súťažiach. Tam je tento tlak bežný, u nás až tak nie. Musíme sa veľmi rýchlo na to adaptovať,“ myslí si krídelník nášho výberu Richard Körner.

Slováci síce nemali ideálnu streľbu za 2 body (len niečo vyše 37% úspešnosť) a postrácali aj dosť lôpt (19), ale prvý polčas ukázal, na čom sa dá stavať aj proti európskej špičke. „Videl som veľmi veľa pozitívnych vecí. My nemôžeme držať krok celých 40 minút, v tom je ten najväčší problém momentálne. Musíme jednoducho pokračovať stále v práci, nemôžeme jednu časť zápasu uhrať, potom v jednej časti vypadnúť. Na tejto úrovni sa to nedá, je potrebné byť na jednej úrovni, buď trochu horšie alebo lepšie. Je to ťažké, ale my sa hýbeme. Musíme však trochu zmeniť prístup, viac rozmýšľať a hrať agresívnejšie. To, ako nás zatlačili v obrane 1 na 1, tak to vyzeralo, ako keby hrajú školáci proti profesionálom,“ vyhlásil Meleščenko.

 DSC 0649

Pre mnohých to bola tiež veľká výzva, proti ním totiž razom stáli hráči, ktorí pravidelne hrajú v kvalitných ligách, Lige majstrov alebo Európskom pohári (Eurocup). Kde bol podľa Körnera najväčší rozdiel v porovnaní so súpermi v predkvalifikácii? „Hlavný rozdiel je v individuálnej kvalite. Polčas bol skoro vyrovnaný a v priebehu pár minút to bolo potom skoro o 20 pre nich. Oni, keď zapnú a zapli, hlavne v obrane, tak dali ľahké koše, protiútoky, začalo im to padať a už to bolo ťažké,“ odpovedal skúsený basketbalista.

Slováci tak neuspeli v prvom zápase A-skupiny kvalifikácie MS 2023, keď prehrali 57:83. Chuť si môžu napraviť v pondelok 29. novembra o 18.00 h, kedy nastúpia proti Lotyšsku. S týmto súperom odohrali počas leta dva vyrovnané prípravné zápasy.

Highlighty zo zápasu Slovensko - Belgicko:

Foto: Lukáš Droppan