• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bolo to nielen prvé víťazstvo Slovenska v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2025, ale aj premiérový triumf Aramisa Nagliča na lavičke reprezentačného tímu. S Dánskom to bola síce možno nečakaná dráma do samotného záveru, ale úspešný večer vlial jeho zverencom motiváciu a sebavedomie do ďalších bojov.

Absencie Kevina Larsena a Gabriela Lundberga na dánskej strane ovplyvnili taktickú prípravu Slovákov na toto dôležitý duel. Oba tímy mali pred štvrtkom bilanciu 0-2, víťaz si tak udržal ako-takú nádej na postup do kvalifikácie európskeho šampionátu. „Vedeli sme, že Larsen a Lundberg nebudú hrať a tak sme nevedeli, ako sa na nich pripraviť, pretože v predchádzajúcich zápasoch hrali. Obaja sú kvalitní hráči. Do každého stretnutia proste treba ísť na 100 percent a dať do toho všetko, aby sme sa potom po zápase vedeli pozrieť do zrkadla a povedať si, že to bolo v pohode výkon,“ vyjadril sa rozohrávač slovenského tímu Mário Ihring.

Slováci sa postupne v zápase adaptovali na hru Dánska a po väčšinu času mali všetko pod kontrolou. Výrazne im pomohol nástup do druhej a tretej štvrtiny, keď si celkom rýchlo vypracovali viac ako 10-bodový náskok. „Každý hráč dal do tohto víťazstva niečo svoje. Chcem pogratulovať touto cestou každému jednému. Aj tí, čo odohrali menšiu porciu minút. Doležaj mal dobrý 6-minútový úsek. Možno si niekto povie, že je to málo, ale svoju úlohu si splnil a dal do nej všetko v danom momente. Majerčák dal určitú stabilitu, Krajčovič viac v obrane ako v útoku, ale bola tam veľká bojovnosť. Nie je tu miesto pre egoizmus, treba pokračovať v tom, aby sme hrali ako tím a pomohli zdvihnúť sa Slovensku. Vtedy môžeme niečo dokázať,“ uviedol tréner Slovenska.

DSC 6638

Aj pod vplyvom 18-bodového vedenia Slovákov začalo hrať Dánsko tvrdšie a riskovať, čo sa ukázalo z pohľadu ich zvýšenia šancí na víťazstvo ako dobrá taktika. Veľmi obratne dokázali pritlačiť na domácich hráčov a dokonca v závere siahať aj po dokonaní obratu. „Nedá sa očakávať, že keď vedieš o 20 bodov, tak vyhráš zápas o 45. Stratili sme trochu rytmus, chýbala nám aj sila. Mohol som možno viac rotovať hráčov, ale veríš tým hráčom, ktorí sú na palubovke, pretože ti dodávajú určitú stabilitu. Zostali sme tak, ako sme zostali. Veľa minút mal Malovec, Ihring, Brodziansky. Možno sme aj kvôli tomu stratili trochu rytmus, ale to je normálne. Hlavné je, že sme vydržali a mali zápas do poslednej sekundy pod kontrolou,“ poskytol Naglič svoj pohľad na zdramatizovanie zápasu.

V tomto ohľade môže mrzieť napríklad 10 zahodených trestných hodov, hlavne v samotnom závere mohli upokojiť náš výber a schladiť dánsky tlak. „Určite tam bola trochu aj nervozita, tieto koncovky nám už dlhšie nejdú. Dosť ma mrzelo, že som tam zahodil štyri trestné hody. Pokúsime sa to do budúcna zlepšiť, ale výhra je výhra,“ vyjadril sa autor 23 bodov Vladimír Brodziansky. Svoj pohľad na záverečné minúty poskytol aj Ihring: „Vedeli sme, že Dánsko je tvrdé, ale nemôžeme my stiahnuť dole gate a nechať sa biť. Bolo potrebné odpovedať fyzickosťou, tak sa momentálne hrá basketbal.“

DSC 6530

Výsledkom tak bolo nielen ubojované víťazstvo 74:70, ale najmä zisk premiérového triumfu do tabuľky D-skupiny. Vďaka nemu a aj výsledku Severného Macedónska s Nórskom (58:36) zostala možnosť pobiť sa o postupové miesto. „Hlavne po mentálnej stránke nám to pomôže sa trochu namotivovať a byť sebavedomejší. Každé víťazstvo sa počíta a do ďalšieho zápasu môžeme ísť tým, že ešte môžeme postúpiť ďalej,“ myslí si Ihring.

Práve Nórsko je najbližší súper Slovákov v rámci novembrového asociačného okna. Severskému súperovi majú čo vracať, v úvodnej konfrontácii totiž nečakane doma stratili body. Výhra nad Dánskom je podľa Nagliča potrebnou a vítanou vzpruhou pred nedeľňajším duelom: „Dodá to sebavedomie a určite ešte zlepší atmosféru. Je to však len jeden zápas a jedna výhra. Máme pred sebou ťažký zápas v Nórsku. Som šťastný, že sme vyhrali, ale ešte sme nedokázali nič veľké. Viem, že to pre hráčov znamená veľa, ale treba ďalej pracovať.“

Foto: Lukáš Droppan