• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalistom Slovenska sa nepodarilo vymaniť z predkvalifikačného kruhu, v lete ich tak čaká ešte jedna šanca zabojovať o miesto v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2025. Pod vedením trénera Aramisa Nagliča je ale evidentný herný a výsledkový posun, dôkazom je napríklad štvorzápasová šnúra výhier. Nielen o tom, ale aj o budúcnosti, ospravedlnenkách a prínose Vladimíra Brodzianskeho pre tím, sme sa zhovárali s reprezentačným koučom.

Ani skvelý finiš napokon nestačil na zisk postupového miesta z D-skupiny. Pomoc od Nórska neprišla, prvú priečku si bez výrazných ťažkostí obhájilo Severné Macedónsko. Slováci obsadili druhé miesto s bilanciou 4 výhier a 2 prehier. „Myslím si, že celkové výsledky tímu v predkvalifikácii sú veľmi dobré. Ukázali sme, že vieme hrať dobrý basketbal. Snažíme sa hrať najlepšie s tým výberom hráčov, ktorých sme mali momentálne a počas celej predkvalifikácie k dispozícii. Štyri víťazstva po sebe sú veľmi dobrým výsledkom,“ prezradil na úvod tréner Slovenska Aramis Naglič.

Z tohto pohľadu môže spätne mrzieť najmä úvodná predkvalifikačná prehra s Nórskom (68:87) a nedotiahnutie dobre rozohraného zápasu v Severnom Macedónsku (75:79). „Na začiatku predkvalifikácie nás Nórsko prekvapilo svojou hrou, no nielen nás. Robili sme skauting na tohto súpera. Treba povedať, že v celej predkvalifikácii sme len dve stretnutia odohrali v najsilnejšom možnom a dostupnom zložení. V auguste nám chýbal Vladimír Brodziansky. V Severnom Macedónsku sme podľa mňa odohrali v útoku a obrane výborný zápas, nechýbalo veľa, aby sme vyhrali. Teraz, keď vidíme, že Macedónci sú prví, tak sme u nich tesne prehrali bez Brodzianskeho,“ vrátil sa kouč nášho výberu späť do augusta 2022.

DSC 7401

Do februárového zápasového okna sa išlo s teoretickou nádejou na postup, Slováci ju napokon živili do poslednej možnej chvíle. Čo bolo v ich moci, to zvládli. Najskôr zdolali doma posilnené Severné Macedónsko (82:73) a následne úspešne zvládli veľkú drámu v Dánsku (72:71). „Vo februári ma najviac potešili hráči, ktorí nemajú veľké skúsenosti s reprezentáciou, respektíve nehrajú až také kvalitné súťaže, ako Majerčák alebo Volárik. Je to dobré, ale vždy ide o tím. Chlapci sa cítia dobre, chémia tu je a každý vie, čo môže do toho vložiť. My tiež vieme, čo od nich môžeme očakávať, takže všetci sme urobili veľmi dobrú robotu,“ vyjadril sa Naglič k posledným dvom zápasom v D-skupine.

Často opakovanou témou pri reprezentačných zrazoch sú ospravedlnenky, o ktorých sa tréner nie raz na zrazoch verejne vyjadroval. Ak by sme sa mali baviť o potenciálne prínosných hráčoch, tak reč by prišla na Andreho Jonesa, Tomáša Pavelku a Jakuba Petráša. „Ospravedlnenky vždy sú a budú. Hráči majú svoje záujmy, niekedy ide o súkromné veci, niekedy klubové záležitosti, keďže klub ich platí. Myslím si, že by tieto výsledky mohli pomôcť tomu, aby prišli aj ďalší reprezentovať. Teraz bol s nami Viktor Juríček, ktorý sa síce zranil pred zápasom s Dánskom, ale ukázal, že chce hrať za Slovensko a určite dostane do budúcna šancu,“ poskytol tréner Slovenska pohľad na túto tému.

DSC 8333

Letný zápasový program môže priniesť ďalšie omladenie družstva. Samozrejme, najviac sa spomína zámorská dvojica Matúš Hronský a Sebastián Rančík. „Obaja sú veľké talenty. Rád by som ich videl na palubovke v tréningovom procese a vyskúšal, keď bude šanca. Problémom je, že môžu hrať len cez leto, čiže je to trochu náročnejšie v tomto smere,“ uviedol Naglič. Okrem nich prichádza do úvahy ešte Matúš Malovec a možno niektoré talenty z mládežníckych reprezentácií.

Ďalší nemenej dôležitým faktorom pre našu reprezentáciu je prítomnosť Vladimíra Brodzianskeho. S jeho skúsenosťami, kvalitou a prínosom, sa ostatným hrá jednoduchšie, čo potvrdzuje aj samotný tréner: „Hra našej reprezentácie je vo veľkej miere postavená na Vladovi Brodzianskom. Je to veľmi dôležitý hráč pre tím, je inteligentný, vie to zobrať na seba, ale vie aj prihrať spoluhráčovi. Nevidím zatiaľ nikoho iného, okrem neho a Mária Ihringa, na kom by naša hra mala byť postavená. Ostatní hráči zatiaľ hrajú v nie až tak kvalitných súťažiach, ale oveľa ľahšie sa im hrá, keď majú k dispozícii Vlada, pretože sa obrana súpera koncentruje na neho a dajú sa tak využiť ďalší na palubovke, čo sa ukázalo pri 4 víťazstvách.“

IMG 006

Druhá fáza predkvalifikácie ME 2025 tak nedopadla podľa našich predstáv, ale v lete je tu ešte jedna šanca. Okrem Slovenska sa v nej predstavia Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Dánsko, Nórsko, Rumunsko a Švajčiarsko. Túto zostavu doplnia neúspešné tímy z úvodnej fázy – Albánsko, Írsko, Kosovo a Luxembursko. Hrať sa bude v trojčlenných skupinách, z ktorých ďalej pôjde len víťaz. Záverečná fáza predkvalifikácie by sa mala odohrať od 19. júla do 5. augusta systémom doma-vonku.

„V lete sa všetko bude hrať v krátkom čase. Nemusí to byť náročnejšie, pretože bude aj čas na prípravu. Tento tím môže mať v letnej predkvalifikácii rozhodne viac sebavedomia, špeciálne vtedy, ak všetci budú pripravení a budeme hrať v kompletnom zložení. Jasné, záleží aj od toho, proti komu nastúpime. Čo je však podľa mňa najdôležitejšie, je vytvorenie dobrej atmosféry v reprezentácii,“ myslí si Naglič.

DSC 8768

Na záver sme sa spýtali, či zostane na lavičke Slovenska: „Mám dohodu do roku 2025, ale samozrejme, závisí to aj od mojej energie pracovať na dve strany (pozn. Naglič je hlavným trénerom Viedne), pretože to nie je ľahké. Treba hľadať energiu a koncentrovať sa. Budeme o tom rozprávať.“

Foto: fiba.basketball, Lukáš Droppan