• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S novým trénerom je reprezentácia Slovenska na prahu štartu v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2025. Aramisa Nagliča a jeho zverencov čaká na úvod domáca výzva v podobe Nórska. So šéfom slovenskej lavičky sme sa rozprávali o aktuálnej situácii v tíme a našom štvrtkovom súperovi v Leviciach.

Reprezentačný výber má za sebou takmer trojtýždňovú prípravu, počas ktorej odohral tri prípravné stretnutia. Vo všetkých prípadoch bol blízko k víťazstvu – s Maďarskom (67:72) a tiež so Švajčiarskom (57:59 a 62:68), ale zatiaľ si Naglič musí na pocit víťazstva počkať. Ani v jednom prípade však nemal k dispozícii všetkých hráčov.

„Andre Jones má za sebou dva veľmi solídne tréningy a pripojil sa k nám Tomáš Pavelka. Síce je to málo času, aby sa zohrali, ale myslím si, že obaja môžu pomôcť. Šimon Krajčovič bude v pohode. Čo sa týka Michaela Fuseka, tak cíti koleno. Doktori povedali, že nejde o nič vážne, tak uvidíme pred zápasom, ako bude použiteľný,“ ozrejmil Naglič aktuálnu situáciu v rámci družstva.

Z pôvodnej 16 hráčov vypadol najmä aktuálny víťaz ankety Basketbalista roka Vladimír Brodziansky. „Nemá ešte stopercentne ukončenú rekonvalescenciu po zranení členka, preto sme, aj po dohode s hráčom, dospeli k záveru, že bude lepšie neriskovať zápasovú záťaž,“ vysvetlil pre denník Šport koordinátor mužskej zložky SBA Michal Ondruš. Okrem neho sa aktuálne nepripravuje už s tímom ani Dávid Novák a Matej Majerčák. Realizačný tím si vždy pred zápasom vyberie finálnu dvanástku, ktorá zasiahne do zápasu.

DSC 7763

Na úvod druhej fázy predkvalifikácie ME 2025 sa Slováci predstavia doma, o prvé víťazstvo zabojujú proti Nórsku (štvrtok 25. augusta o 18.00 h v Leviciach). Severská krajina patrí skôr k basketbalovým trpaslíkom, v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) sa nachádza až na 91. priečke. Tohto súpera ale nemožno podceniť, pretože dokázal v prvej fáze predkvalifikácie zdolať Kosovo a potrápiť Dánsko.

„Nórsko je veľmi rýchly a energický tím. Ide o klasickú škandinávsku školu, veľmi veľa sa pohybujú po palubovke a rýchlo strieľajú. Škandinávia celkovo išli v poslednom období smerom nahor. Ide o nebezpečné družstvo. Dúfam, že budeme koncentrovaní, to je najdôležitejšie. Verím, že budeme kontrolovať doskok a brániť pick-n-roll tak, ako sa dohodneme. To sú tri veľmi dôležité veci. Uvidíme, ako to na konci dopadne,“ vyjadril sa tréner Slovenska na adresu najbližšieho súpera.

DSC 8013

Absencie na poste pivota vyústili do experimentu s nižšou zostavou v prípravných zápasoch. Dá sa niečo také očakávať od Nagličovej družiny aj proti Nórsku? „Problémom sú veľmi pohyblivé tímy, ktoré hrajú s malou zostavou. Dobré bolo, že sme hrali proti Švajčiarsku, pretože ide o podobné družstvo, o čosi fyzickejšie akurát. Nórsko je totožné v tomto smere. Použiť Fuseka s Pavelkom je vždy otázka, pretože s nimi sa nedá hrať drop obrana a switchovať. Takáto hra dáva hráčom viac slobody na lopte a na poste 1,2 má súper veľmi dobrých hráčov. Určite ich použijeme kvôli doskoku a vnútornej hre, ale uvidíme koľko budú hrať, pretože s nimi budeme pomalší. Je reálne, že budeme hrať s nižšou zostavou, len dúfam, že Nórsko nemá takú kvalitu, ako naši predchádzajúci súperi a lepšie si odrobíme našu robotu,“ odpovedal reprezentačný kouč.

Je však jasné, akým spôsobom by sa mal jeho tím prezentovať: „Chcem hrať jednoduchšie, rýchlejšie a čo najviac agresívne. Myslím si, že v dnešnej dobe ide o normálny štýl basketbalu. Pre každého z našich hlavných lídrov je potrebné nájsť jasnú charakteristiku, aby čo boli pre reprezentáciu čo najviac efektívny. Aký bude výsledok, to je ťažké povedať. Dnes je už silný každý, skautuje sa kvalitne a už sa nedá moc prekvapiť. Mojim cieľom je, aby odštartovali predkvalifikáciu víťazstvom.“

DSC 7801

Stretnutie s Nórskom odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport. Vstupenky na zápas si môžete ešte stále zakúpiť prostredníctvom siete Ticketportal.

Po letnom „okne“ sú ďalšie stretnutia na programe v novembri 2022 a februári 2023. Víťazi skupín a Cyprus, ako organizátor záverečného turnaja, si zabezpečia miesto v riadnej kvalifikácii, na ostatné tímy čaká ešte jedna šanca. V tretej fáze predkvalifikácie, ktorá by mala odštartovať v auguste 2023, budú v hre posledné miesta, do tejto časti sa pridajú neúspešné tímy z prvej a druhej fázy.

DSC 7851

Nominácia Slovenska na zápasy predkvalifikácie ME 2025 proti Nórsku (25. augusta) a Severnému Macedónsku (28. augusta):

hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik (BC Komárno), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Martin Bachan (Patrioti Levice), Mário Ihring (SYNTAINICS MBC Weissenfels/Nem.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Lukáš Bolek (BKM Lučenec), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Marek Doležaj (Hübner Níreďháza BS/Maď.), Tomáš Pavelka (Tartu Ulikool Maks & Moorits/Est.), Michael Fusek, David Abrhám, Andre Jones (všetci bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Maroš Helmecy – asistent zodpovedný za skauting a videoanalýzu, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Pavol Frtús - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

 

Program D-skupiny predkvalifikácie ME 2025:

štvrtok 25. augusta

18.00 h: SLOVENSKO – Nórsko (Levice)

19.00 h: Dánsko – Severné Macedónsko (Naestved)

nedeľa 28. augusta:

18.00 h: Nórsko – Dánsko (Bergen)

19.00 h: Severné Macedónsko – SLOVENSKO (Skopje)

Foto: Lukáš Droppan