• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

K slovenskej reprezentácii sa pred predkvalifikáciou majstrovstiev Európy 2021 pripojil aj naturalizovaný americký krídelník a hráč Zenitu Petrohrad Kyle Kuric. My sme porozprávali so slovenským reprezentantom tesne po prílete.

Kurica čaká boj o jednu miestenku pre naturalizovaného hráča na súpiske, spolu s ním bojuje o miesto aj jeho krajan Andre Jones. Do Popradu prišiel pozitívne naladený. „Som šťastný, že tu môžem byť. Držiteľom pasu som už tri roky. Na Slovensku som už bol niekoľkokrát, hlavne kvôli vybavovaniu si pasu,“ prezradil Kuric.

Reprezentačný tréner Ivan Rudež koketoval s Kuricovou účasťou už v lete, vtedy však rokovania nedopadli úspešne. „Už sme sa viackrát rozprávali o reprezentácii, ale až teraz to vyšlo. Prišiel však tréner Rudež, dlhšie som s ním komunikoval. Myslím si, že sme sa dohodli v správny čas. Chcem pomôcť tímu, aby sa pomohol kvalifikovať do ďalšej fázy. Zároveň verím, že sa zo mňa stane vďaka tejto skúsenosti lepší hráč. Zatiaľ moc nepoznám svojich reprezentačných kolegov. Videl som však niektoré letné zápasy predkvalifikácie. Teším sa však na to, ako ich všetkých spoznám,“ uviedol debutant v slovenskom drese.

Pri pohľade na jeho doterajší basketbalový životopis a skúsenosti je jasné, že by mal patriť k oporám mladého slovenského tímu. Tohto faktu si je vedomý aj samotný hráč: „Som pripravený na to, aby som bol lídrom tohto tímu. Na túto pozíciu som zvyknutý z predchádzajúcich klubov. To už však bolo dávnejšie, preto sa teším na novú výzvu v tomto smere.“ Počas leta zamieril zo španielskej Gran Canarie do ruského celku Zenit Petrohrad. S klubom momentálne hrá nadnárodnú VTB ligu a tiež Európsky pohár (Eurocup). „Petrohrad je úplne iný v porovnaní s mojim predchádzajúcim pôsobiskom. Prišiel som do úplne nového tímu, je to preto príjemná výzva. Zatiaľ sa nám darí veľmi dobre, nedávno sme triumfovali nad Chimki Moskva (76:66), čo je nesmierne cenné víťazstvo. Máme na to byť veľmi dobrým tímom,“ myslí si Kuric.

Kuricova basketbalová kariéra visela pri tom na vlásku, pred dvoma rokmi mu objavili lekári tumor na mozgu. Všetko však napokon dopadlo dobre, po krátkej absencii sa úspešne vrátil na basketbalové palubovky. „Mal som tumor na mozgu, ktorý sa zrazu veľmi rapídne zväčšoval. Toto všetko sa stalo dva roky dozadu. Bol som v nemocnici, kde ma operovali. Situácia bola oveľa vážnejšia, ako som si pôvodne myslel. Veľmi ma však podporila rodina, priatelia a fanúšikovia. Podarilo sa mi z toho dostať a vrátil som sa späť. Cítim sa lepšie ako pred tým,“ uzatvoril rozhovor hráč Petrohradu.

Zdroj: slovakbasket.sk, Foto: eurocupbasketball.com