• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Reprezentačný tím do 18 rokov obsadil na B-kategórii majstrovstiev Európy v Macedónsku napokon 14. miesto. Podľa trénera družstva Františka Róna mohlo byť konečné umiestnenie aj lepšie, mrzieť môžu hlavne nezvládnuté kľúčové súboje.

Slovákom nevychádzali dobre rozohrané súboje, v skupine to boli najmä stretnutia so Švédskom, Bulharskom a Slovinskom. Aj preto obsadili v D-skupine štvrté miesto, čo znamenalo boj v skupine o 9. – 16. miesto. V ňom hneď na úvod prišla prehra s Izraelom, chuť si napravili triumfom nad Rakúskom a účinkovanie na šampionáte zakončili prehrou s Nórskom. „S týmto umiestnením nie som spokojný. Mysleli sme na boje v hornej osmičke. Bola škoda, že sme hneď prvý a druhý zápas hrali s tímami, ktoré mali byť našimi konkurentmi v boji o druhé postupové miesto (Švédsko, Bulharsko). Ako som hovoril pred turnajom, chýbali nám ešte dva prípravné zápasy, aby sa hráči zohrali a boli schopní konzistentne realizovať herné koncepty. Tieto tímy sme mohli zdolať, ale chýbala nám väčšia zohranosť,“ myslí si reprezentačný tréner.

Jeho zverenci doplácali v stretnutiach hlavne na vysoký počet stratených lôpt, priemer 19,8 strát ich radil na tretie miesto v rámci celého šampionátu. S bodovaním a doskakovaním problémy nemali, miernym nedostatkom bol však menej kolektívny výkon tímu (15. miesto na ME). „Nízka odolnosť pri agresívnom poňatí obrán súperov, často zložité riešenie situácií v činnostiach jednotlivca. Z toho vyplývalo veľké množstvo strát a následne jednoduché koše súpera. Na všetkých našich prehrách sa tento ukazovateľ podpísal. Herný prejav je ťažko definovateľný ukazovateľ. Snažili sme sa hrať s rýchlym prechodom do útoku a čo najjednoduchšie útočné systémy, vlastne len zahájenie, aby sme nechali hráčom možnosť využiť ich silné stránky a určitú kreativitu. Nechcel som ich zväzovať zložitými útočnými systémami. V obrane sme sa snažili súperom narušiť rytmus hry častým striedaním osobnej a zónovej obrany. Myslím si, že dobre fungovala tímová obrana, či už osobná, alebo zónová. Výborní sme boli v doskakovaní. Chalani bojovali, aj keď sa nedarilo a v ťažkých zápasoch sme často dokázali zmobilizovať a dotiahnuť náskok súpera. K tímu patrí aj realizačný tím, ktorý pracoval perfektne a snažil sa hráčom vytvoriť také podmienky, aby sme sa mohli v príprave aj na ME zlepšovať. Týmto by som chcel poďakovať Justinovi Sedlákovi, Tomášovi Polákovi, Johnnymu Carpenterovi a Mariánovi Krnáčovi,“ vyslovil Rón vďaku a zhodnotil herný prejav tímu.

A ako to vyzerá do ďalšieho roka s kategóriou „U18“? „V tímu boli len dvaja hráči ročník narodenia 2001 (Šipkovský, Erben). Budúci rok tak príde desať nových hráčov. Osobne si myslím, že by väčšina hráčov z ročníka 2000 z tohto tímu mala byť zaradená do reprezentačného tímu do 20 rokov v roku 2019. Majú talent a veľký potenciál na zlepšovanie. Chcel by som sa im poďakovať za prístup k reprezentácii, tréningom a zápasom na ME,“ zakončil hodnotenie tréner Slovenska.

Zdroj: slovakbasket.sk, Foto: Fiba.basketball