• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V predbežnej nominácii slovenskej basketbalovej reprezentácie na prípravný kemp v Bratislave a predkvalifikáciu majstrovstiev Európy 2021 figuruje 17 hráčov.

Slováci pôjdu do letnej série zápasov s novým trénerom, Chorváta Ivana Rudeža vystriedal vo februári na lavičke jeho krajan Žan Tabak. Počas prvých týždňov vo svojej funkcii pracoval s 25-členným zoznamom hráčov, postupom času sa tento menoslov zúžil na 17 mien. „Väčšina hráčov z 25-člennej nominácie zareagovala dobre na pozvánku,“ uviedol tréner Slovenska.

Reprezentačný debut by si v lete mohla odbiť trojica hráčov – Marek Doležaj, Viktor Juríček a Vladimír Brodziansky. Pozitívnou správou tiež je, že vďaka zmenám v Disciplinárnom poriadku Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) odpustili trest dvojici Mário Ihring a Mário Doležaj. Post naturalizovaného hráča aktuálne zastáva Andre Jones, hráča talianskeho Leonisu Rím. Tabak by tak mal mať k dispozícii to najsilnejšie, čo aktuálne slovenský basketbal ponúka. „Ponuku viesť slovenskú reprezentáciu som zobral z dvoch dôvodov. Mojím prvým cieľom je dostať sa s tímom v rámci kvalifikácie čo najďalej. Druhý cieľ je dlhodobý, vidím totiž na slovenskom basketbale, že tu rastie dobrá skupina mladých hráčov. V najbližších dvoch – troch rokoch sa môžu postarať o najvýraznejší výsledok v histórii mužského basketbalu. Je tu generácia hráčov, ktorá je na univerzitách, respektíve z nich nedávno vyšla. Ak budú na sebe pracovať, tak môžu dokráčať k niečomu veľkému,“ prezradil reprezentačný kormidelník.

Jeho zverenci sa prvýkrát stretnú na zraze 1. júla v bratislavskej Eurovia aréne, kde bude prebiehať kompletná príprava. „Niektoré zápasy sú už dohodnuté. Doma odohráme dvojzápas s Kosovom, zahráme si aj proti nášmu reprezentačnému tímu do 20 rokov. V Portugalsku nás čakajú tri stretnutia na konci prípravy. Stále však hľadáme jedného súpera, s ktorým by sme hrali v Bratislave alebo niekde blízko,“ vyjadril sa Tabak k programu prípravy.

Následne sa pre Slovákov už začne predkvalifikácia ME 2021. V rámci F-skupiny si zmerajú sily s Cyprom a Rumunskom. Ďalej ide iba víťaz skupiny. „Nie sú o nič lepší ani horší ako my. Sú to súperi, s ktorými vieme hrať. Máme proti nim šancu, aby sme s nimi odohrali dobré zápasy a vyhrali. Samozrejme, ak odvedieme svoju prácu dobre počas prípravy. Prvým cieľom, keďže mám zmluvu do konca predkvalifikácie, je vyhrať štyri zápasy. Ak zostanem dlhšie, to si aj prajem, tak mojím cieľom je pomôcť mladým slovenským reprezentantom k tomu, aby sa zlepšili. Nielen prostredníctvom zápasov, ale aj tréningov,“ uviedol Tabak na adresu súpera a ambícií v samotnej predkvalifikácii.

 

Širšia nominácia Slovenska na stretnutia predkvalifikácie ME 2021:

Rozohrávači: Mário Ihring (KK Vrijednosnice Osijek/Chor.), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Dalibor Hlivák (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Andre Jones (Leonis Rím/Tal.)

Krídelníci: Tomáš Mrviš, David Abrhám (obaja BK Inter Bratislava), Marek Doležaj (Syracuse University/USA), Marek Jašš, Richard Körner (obaja BC Prievidza), Stanislav Baldovský (Iskra Svit), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti)

Pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Viktor Juríček, Boris Bojanovský (obaja BK Levickí Patrioti), Pavol Lošonský (Královští Sokoli Hradec Králové/ČR), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.)

 

Realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Peter Torda – asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva

 

Program Slovenska v treťom kole predkvalifikácie ME 2021:

3. augusta o 18.00 h: Slovensko – Cyprus (Bratislava, Eurovia aréna)

10. augusta: Rumunsko – Slovensko

14. augusta: Cyprus – Slovensko

21. augusta o 18.00 h: Slovensko – Rumunsko (Bratislava, Eurovia aréna)

Foto: Lukáš Droppan