• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V nedeľu večer sa pre slovenských basketbalistov oficiálne začalo fungovanie v bratislavskej „bubline“, v ktorej sa odohrajú zápasy predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 proti Kosovu (štvrtok 26. novembra o 19.00 h) a Luxembursku (sobota 28. novembra o 19.00 h). Reprezentačný tréner Žan Tabak môže na tento dvojzápas rátať s 14 hráčmi.

Z pôvodnej 16-člennej nominácie napokon zostal „čierny Peter“ dvojici Simeon Jackuliak a Juraj Páleník. Realizačný tím Slovenska si napokon však ponechal o dvoch hráčov viac, ako tomu dovoľuje zápasová súpiska, keďže do hry môžu v tejto dobe vstúpiť aj neočakávané okolnosti. Celkovo zasiahli do tvorby nominácie mnohé faktory, primárne koronavírus a zranenia. Z tohto dôvodu vypadla z prvotného zoznamu až desiatka mien.

„Ako som už viackrát hovoril, tak šport je dôležitý pre spoločnosť. V týchto koronačasoch nie je dôležité, čo robíme my, keďže všetko je ťažké. Ľudia sa nemôžu dostať do reštaurácie, deti do školy, to isté platí aj pri tvorení tejto nominácie. Riešili sme hráčov, ktorí sú k dispozícii a nie sú pozitívni. Pri všetkých pravidlách, ktoré FIBA má, to bolo náročné. Snažili sme sa dať dokopy najlepšie možné družstvo a sme pripravení na tieto dva zápasy,“ vyjadril sa reprezentačný tréner Slovenska Žan Tabak.

Z ligových zástupcov chýbajú hráči Spišských Rytierov Tomáš Mrviš, Adam Antoni a Michal Čekovský) a MBK Baník Handlová (Dalibor Hlivák a Marek Jašš). Určite najciteľnejšou stratou je absencia naturalizovaného amerického rozohrávača Andreho Jonesa, ktorého podľa všetkého neminie trest za neúčasť v novembrovom asociačnom termíne.

repre leto 1

„Nepodpísal som Jonesa pre reprezentáciu, nedal som mu pas, to všetko urobila Slovenská basketbalová asociácia. To je najlepšia otázka na nich, prečo tu nie je. Mal by tu byť, také sú pravidlá FIBA. Sklamalo ma to, že tu nie je,“ uviedol skúsený kormidelník k jeho absencii.

Výhoda domáceho prostredia, aj keď bez prítomnosti divákov, môže byť pre slovenský kolektív kľúčová. Prípadný úspech, respektíve neúspech môže v mnohom napovedať o šanciach na postup z B-skupiny predkvalifikácie MS 2023. Aj z tohto dôvodu bola dočasne prerušená Slovenská basketbalová liga, aby sa ochránili členovia reprezentačného družstva. „Myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie. Basketbal na Slovensku má limitovaný počet hráčov, ktorí môžu hrať a urobiť rozdiel v reprezentácii,“ vyhlásil Tabak.

repre november sirsia nominacia

Po dvoch zápasoch sú Slováci na treťom mieste s bilanciou jedna výhra (73:65 nad Luxemburskom) a jedna prehra (74:83 s Islandom). Zo skupiny postupujú do kvalifikácie tímy na prvých dvoch miestach. „Naši najbližší súperi - Kosovo a Luxembursko, sú na rovnakej úrovni, ako tomu bolo v predchádzajúcom reprezentačnom okne. Veľmi nebezpečné je Kosovo. S Islandom sme prehrali, tento súper ich zdolal. To hovorí za všetko. Zatiaľ neviem, s akým družstvom sem prídu. O tom sme ešte nehovorili a neanalyzovali to. Sú to zápasy, ktoré môžeme oba vyhrať, ale aj prehrať. Sú to otvorené stretnutia,“ dodal na záver tréner Slovenska.

 

Nominácia na stretnutia predkvalifikácie MS 2023 proti Kosovu a Luxembursku (26. a 28. novembra, Bratislava/Eurovia aréna):

hráči: Šimon Krajčovič, David Abrhám, Martin Bachan, Viktor Juríček, Boris Bojanovský (všetci Patrioti Levice), Jaroslav Musil, Richard Körner, Michael Fusek, Timotej Malovec (všetci Inter Bratislava), Róbert Rožánek (BKM Lučenec), Matej Majerčák (BC Prievidza), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Tomáš Pavelka (Valencia Basket/Šp.), Mário Ihring (Rapla KK/Est.)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Michal Madzin – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva

Foto: Lukáš Droppan