• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V piatok 25. februára o 20.30 h čaká reprezentačný tím Slovenska v Belehrade prvá z dvoch konfrontácií proti Srbsku v rámci A-skupiny kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Zverenci trénera Olega Meleščenka sa pokúsia získať prvé víťazstvo proti jednému z najlepších tímov európskeho kontinentu.

Slováci pri premiére v hlavnej kvalifikácii o postup na svetový šampionát zatiaľ čakajú na premiérové víťazstvo, na svojom konte majú domácu prehru s Belgickom (57:83) a vonkajší neúspech v Lotyšsku (74:82). Práve druhý duel však ukázal cestu, ktorá by mohla doviesť náš tím k premiérovej výhre v rámci A-skupiny.

Myslí si to aj reprezentačný tréner Oleg Meleščenko: „Už sme sa o tom rozprávali, keď sme sa teraz prvýkrát stretli. V novembri nám proti Belgicku nevyšlo úplne prepnutie do reprezentačného módu. Neboli sme pripravení na ten zápas, nevedeli sme, čo budeme hrať a chýbalo nám sebavedomie. Teraz robíme všetko pre to, aby sme na prvý zápas v Srbsku nastúpili tak, ako sme hrali s Lotyšskom. Stretnutia s Belgickom a Lotyšskom, to boli dva odlišné duely z pohľadu nášho prístupu.“

Srbsko patrí dlhodobo nielen k európskej, ale aj svetovej špičke. Dlhšiu dobu však nedosiahlo na výraznejší úspech, naposledy získalo striebro na majstrovstvách Európy 2017. Veľkým prekvapením bola najmä neúčasť na olympijských hrách 2020. Stále však ide o mimoriadne náročného a kvalitného súpera.

IMG 0289

„V rebríčku FIBA je to 6. najlepšia krajina sveta. Je to najlepší súper, ktorého sme doteraz mali. Výsledky sú jedna vec, akí hráči za nich budú hrať, to je vec druhá. Srbsko je Srbsko. Je to pre nás veľká výzva a česť. Musíme si byť vedomí toho, že takéto veci sa dejú zriedkavo. Je to veľká šanca sa dvakrát stretnúť s jedným z najlepších tímov sveta,“ prezradil tréner Slovenska.

Náš najbližší súper má po novembrovom asociačnom termíne bilanciu jedného víťazstva a jednej prehry. Najskôr musel zachraňovať s Lotyšskom (101:100) tesné víťazstvo, aby následne potrápil doterajšieho suveréna skupiny Belgicko (69:73). „Je to veľmi tvrdý a agresívny basketbal. Uvidíme, či sa dokážeme presadiť cez agresívnu obranu. Nám by to malo len prospieť. Chceme ukázať to najlepšie, čo v nás je,“ zhodnotil Meleščenko hru súpera.

Slovensko je možno pre Srbsko veľkou neznámou, ale podceniť ho rozhodne nemôže. Ich zostava síce nie je zďaleka taká hviezdna, ako by mohla byť, no aj tak zostáva favoritom dvojzápasu. „Proti Lotyšsku odohrali fantastický zápas. Je to tím so skvelou obranou. Rešpektujeme ich a pripravujeme sa tak, aby sme skryli naše nedostatky a vyzdvihli prednosti. Slovensko síce nie je na úrovni Španielska, Francúzska, Slovinska, ale basketbal sa hrá v celej Európe a my sa pripravujeme tak, ako keby boli najlepší,“ vyjadril sa tréner Srbska Svetislav Pešič pre miestne médiá.

IMG 0493

Dvojzápas so Srbskom bude aj duelom veľkých trénerských mien. Meleščenko svojho náprotivka veľmi dobre pozná: „Bol som asistentom Svetislava Pešiča v Diname Moskva. Je to pre mňa veľká česť, pretože je to legenda srbského basketbalu. Presne vie, čo chce a je sebavedomý, čo prenáša aj na hráčov. Jeho tímy hrajú na doraz. To chceme robiť aj my.“

Slováci si prípadným úspechom môžu výrazne pomôcť v boji o postupovú miestenku. Do ďalšej fázy kvalifikácie MS 2023 postupujú tímy na 1. - 3. mieste. Podľa predbežných informácií sa do finálnej dvanástky hráčov nedostalo trio Marcel Bátovský, Jakub Mokráň a Dávid Novák. Stretnutie odvysiela v priamom prenose RTVS Šport.

 

Nominácia Slovenska na zápas A-skupiny kvalifikácie MS 2023 proti Srbsku (25. februára 2022):

hráči: David Abrhám, Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič, (všetci Patrioti Levice), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Marek Doležaj (Iraklis BC/Gréc.), Mário Ihring (Oroszlán Lions/Maď.), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Matej Majerčák (BC Prievidza), Michael Fusek, Timotej Malovec (obaja Inter Bratislava), Jakub Petráš, (BC Geosan Kolín/ČR), 

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

 

Program A-skupiny kvalifikácie MS 2023 (25. februára 2022):

20.30 h: Belgicko - Lotyšsko (Mons)

20.30 h: Srbsko - SLOVENSKO (Belehrad)

 

 

A-skupina

Poz.

Z.

V-P

Skóre

B

1. be Belgicko 2 2-0 156:126 4
2. rs Srbsko 2 1-1 170:173 3
3. lv Lotyšsko 2 1-1 182:175 3
4. sk Slovensko 2 0-2 131:165 2

Foto: Vladimír Dorňák