• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vyvarovať sa stratám a nadviazať na to pozitívne z prvého zápasu. Basketbalisti Slovenska majú pred sebou ďalšiu konfrontáciu so Srbskom v A-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Dianie sa v tomto prípade presúva do Levíc, kde v pondelok 28. februára o 18.00 h, aj za výdatnej podpory publika, sa pokúsia oživiť svoje postupové šance.

Zverenci trénera Olega Meleščenka výrazne nezaostávali za momentálne 6. najlepším tímom sveta. Srbsku sa dokázali vyrovnať vo viacerých ukazovateľoch, ale na kolená ich zrážal vysoký počet stratených lôpt a zlé vstupy do štvrtín. „Srbsko bolo hrateľné, ale stále je to Srbsko, iný level. Boli sme blízko, ale chýbala nám koncentrácia počas celých 40 minút. Dá sa s nimi hrať, ale my musíme ukázať náš najlepší basketbal. Žiaľ, zatiaľ sme to ešte nedokázali, ale bojovali sme. Opäť neboli ideálne vstupy do štvrtín. Z môjho pohľadu je problém v tom, že my sme sami sebe neverili, že sa dá s nimi hrať. Časom to prišlo, ale zradila nás koncentrácia. Všetci hráči Srbska hrajú na úplne inej úrovni, ich tvrdá obrana nás donútila urobiť 19 strát. Som aspoň rád za ďalší krok k napredovaniu, že sme sa nevzdali,“ povedal kouč reprezentačného tímu.

Náš najbližší súper sa v domácom prostredí prezentoval kolektívnym výkonom, Slovákov nepustili ani na sekundu do vedenia. Aj keď nejde o práve najskúsenejšie srbské družstvo, tak v dôležitých okamihoch ukázalo svoju nespochybniteľnú kvalitu. „Myslím si, že sme v Srbsku, aj napriek prehre, odohrali veľmi dobrý zápas. Srbsko bolo papierovým favoritom, tak sme dokázali, že môžeme hrať s nimi vyrovnanú partiu. Som toho názoru, že sme dali do zápasu srdce a každý jeden z nás môže povedať, že zo seba vydal maximum. Súper ukázal kvalitu najmä v obrane, kde na nás vytvorili enormný tlak a donútili nás k veľkému množstvu strát. Tie viedli následne k ľahkým bodom z protiútokov,“ myslí si krídelník nášho výberu Martin Bachan.

srb sr 1

Zostava Srbska by nemala prejsť výraznejšími zmenami, do diania v Levíc by sa mal akurát zapojiť Filip Petrušev. Z hry sú tak podľa všetkého napokon viaceré veľké mená, ako Vasilije Micič alebo Nemanja Nedovič. „Keď hráte proti niekomu ako Slovensko, Belgicko alebo Lotyšsko, tak v časoch bývalej Juhoslávie to boli súperi druhej kategórie. Teraz je pre nich výzvou hrať proti nám. Zdolali sme veľmi motivovaný tím, ktoré nebolo jednoduché zlomiť. Musíme sa ešte zapotiť, aby prišlo zlepšenie,“ vyjadril sa po prvom zápase tréner Srbska Svetislav Pešič.

Matematika hovorí jasnou rečou, všetky tri tímy v A-skupine už majú na konte po dve víťazstvá, preto domáci zápas so Srbskom má pre slovenský výber veľkú dôležitosť. Prípadný triumf by oživil ich nádeje na účasť v ďalšej fázy kvalifikácie MS 2023. K tomu je však podľa Meleščenka potrebný zlepšený výkon: „Teraz už budú inak pripravení na našich lídrov. My musíme popracovať na našich chybách, aby agresívna obrana nebola problém a my sme nestrácali lopty. Je potrebné zapracovať na tvrdosti. Len také zápasy nás posúvajú dopredu, kedy nemôže byť ani chvíľka oddychu. Je potrebné makať celých 40 minút.“

srb sr 18

Ani v našej zostave by nemalo prísť k žiadnym výraznejším zmenám. Čo je však podstatnejšie, oproti novembrovému asociačnému termínu môžu v Leviciach rátať s podporu publika. A je dosť možné, že sa proti Srbsku podarí vypredať povolenú kapacitu haly. O motiváciu tak majú Slováci postarané. „Doma chceme nadviazať na výkon zo Srbska a vygradovať ho ešte na vyššiu úroveň. Odrazovým mostíkom pre nás musí byť bojovnosť a odhodlanie zvíťaziť. Opäť môžeme od nich očakávať obrovskú agresivitu v obrane. Verím, že budeme na ňu lepšie pripravený. Dúfam, že sa levická hala naplní do najvyššej možnej kapacity a ľudia nás podporia,“ dodal na záver Bachan.

Stretnutie odvysiela v priamom prenose RTVS Šport.

 

Program A-skupiny kvalifikácie MS 2023 - 28. februára: 

18.00 h: SLOVENSKO - Srbsko (Levice)

18.30 h: Lotyšsko - Belgicko (Riga)

 

Tabuľka A-skupiny:

Poz.

Z.

V-P

Skóre

B

1. be Belgicko 3 2-1 221:192 5
2. lv Lotyšsko 3 2-1 248:240 5
3. rs Srbsko 3 2-1 245:236 5
4. sk Slovensko 3 0-3 194:240 3

Foto: Dragana Stjepanovičová