• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani skvelá atmosféra a bojovný výkon nepriniesol basketbalistom Slovenska tak želané premiérové víťazstvo v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023. Srbsko potvrdilo príslušnosť k európskej špičke, ako prvý tím z A-skupiny si zabezpečil postup do ďalšej fázy. Prehra 63:71 vzdialila síce slovenské šance od postupu, ale z predvedenej hry a podpory publika prevládali pozitíva.

Hlavnou zmenou pre Slovákov bolo, že v domácej konfrontácii so Srbskom ich privítali zaplnené tribúny. Levická športová hala sa zaplnila v rámci povolenej kapacity v podstate na maximum, náš výber mal tak k dispozícii povestného 6. hráča. „Je to perfektné. Je to šiesty hráč na palubovke, preto som rád, že konečne dovolili ľuďom vidieť to, ako my pracujeme a títo hráči hrajú pre týchto ľudí,“ povedal tréner Slovenska Oleg Meleščenko. Podobne to vnímal aj pivot Vladimír Brodziansky: „Veľký rozdiel, keď diváci sú za vami a podporujú vás. Dávalo nám to energiu, ktorá bola super.“

V mnohom to bol totožný duel, ako piatkový v Belehrade. Slovenský výber musel hneď v úvode sťahovať dvojciferné manko a keď už sa nadýchol k výraznejšiemu náporu, tak ho súper skúsene zastavil. „Myslím si, že Srbi majú skvelý tím, aj keď možno nemali top hráčov k dispozícii. Stále však majú veľkú kvalitu, na čele so skvelým trénerom. Hrali fyzicky, na začiatku nás tlačili na doskokoch. Keď sme si na to zvykli, už sme trochu prehrávali a viac-menej celý zápas sme doťahovali,“ uviedol Brodziansky svoj pohľad.

Nielen tvrdá fyzická hra Srbov, ale aj vypojenie lídrov nášho tímu, bol jeden z faktorov konečného výsledku. Kým v prvej konfrontácii sa ideálne nedarilo krídlam, tak v druhom meraní síl sa obrana zamerala na rozohrávačov. „Urobili úplne iný tlak. Teraz 'vypli' Mária Ihringa a Šimona Krajčoviča, my sme o tom vedeli. Na začiatku tiež robili všetko pre to, aby zastavili Vladimíra Brodzianskeho. Ich tréner dokonca povedal, že táto trojica kľúčových hráčov rozhoduje zápas. V tomto stretnutí pomohol Marek Doležaj a Jakub Petráš, to pomohlo celému tímu. Musíme byť na to pripravení,“ myslí si Meleščenko.

DSC 4502

Aktuálna bilancia v tabuľke hovorí síce jasnou rečou - 0 výhier a 4 prehry, ale v troch prípadoch už reprezentačné družstvo ukázalo, že sa môže za istých okolností pasovať s európskou špičkou. „Dúfam a mám taký pocit, že sme urobili ďalší dobrý krok. Hráči začínajú trochu inak rozmýšľať a pristupovať k tomu. Jasné, robíme chyby, ale bez nich sa nedá učiť. Keď človek nerobí chybu, tak v podstate nič nerobí. Je to o tom, že my musíme mať vždy takúto konfrontáciu, s najlepšími tímami. Potom aj tie rozhodnutia v útoku budú úplne iné, to isté platí aj o obrane, keď bude viac komunikácie. Život nás učí, buď zostaneme niekde medzi, alebo chceš byť jeden z najlepších a patriť tam,“ prezradil kormidelník slovenského výberu.

Najmä dvojzápas so Srbskom bol pre mnohých veľkou školou a možno aj vrcholom doterajšej basketbalovej kariéry. To sa ukázalo aj na diváckej podpore, nasadení hráčov a celkovej podpory, ktorej sa reprezentácia dočkala. „Super škola, každý zápas, či už v reprezentácii alebo v klube. Myslím si, že je to skvelé aj pre divákov, že konečne vidia kvalitný basketbal. Konečne sme sa dočkali zo 'suterénu', pokúsime sa preto hrať čo najlepšie a v každom stretnutí sa zlepšovať,“ vyhlásil Brodziansky.

DSC 5330

Postupové šance Slovákov sa posunuli síce do teoretickej roviny, ale pod taktovkou trénera Olega Meleščenka sa reprezentácia vydala správnym smerom. V lete ju ešte duel v Belgicku (30. júna) a doma privítajú Lotyšsko (3. júla). Na čom je ešte potrebné zapracovať? „Stále je to také logické rozhodovanie. Musíme si navzájom viac dôverovať, aby to bolo rozumné. Bolo vidieť, že niekedy perfektne zahrali to, čo im bolo nakreslené. Potom však bol niekedy z toho chaos, kedy sme nevedeli, čo máme robiť. V také momenty, musia skúsenejší hráči zobrať zodpovednosť na seba. To je level, ktorý zahralo Srbsko v koncovkách,“ odpovedal na záver kouč Slovenska.

Foto: Lukáš Droppan