• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Cyklus mládežníckych šampionátov vždy uzatvára najmladšia kategória – do 16 rokov. Inak tomu nie je ani toto leto, Slováci sa predstavia od 11. do 20. augusta v bulharskej Sofii na B-kategórii tejto vekovej kategórie. Po EYOF-e tak čaká výber trénera Richarda Ďuriša ďalšia konfrontácia s Európou. Všetko podstatné pred podujatím vám už tradične zhŕňame na jednom mieste.

Najmladšia reprezentačná kategória mala toto leto dva vrcholy. Jeden je už za nimi, druhý pred nimi. Ako využili medziobdobie po EYOF-e a pred ME? Zmenila sa nejakým spôsobom nominácia? „Týždeň po EYOF-e a intenzívnej príprave na toto podujatie hráči dostali voľno, ale mali individuálne plány. Od nedele večera sme v Bratislave absolvovali 5 tréningov, na ktorých sme mali nominovaných 14 hráčov. Mali sme v zálohe niektorých hráčov, keďže nás sprevádzali v predošlých týždňoch zranenia. Pribudol Golian, miesto Simonidesa je Ondruš. Simonides vypadol zo zdravotných dôvodov, počas prvého zápasu so Slovinskom si privodil svalové zranenie. Bude nám chýbať, ale taký je život a šport. V prípade neúčasti Voštinára na turnaji rozhodla kvalita ostatných hráčov na pozícii 4 a 5. Náhlik dostal priestor na EYOF-e, do finálnej dvanástky sa dostal Michal Vranovič, ktorý sa ako hráč na jeho poste dokázal dať zdravotne dokopy. Stále v tomto prípade platilo, že ak sú dvaja zhruba výkonnostne rovnakí, tak dostáva priestor mladší z dôvodu, aby sa to budúci rok zúročilo v reprezentačnom tíme do 16 rokov,“ odpovedal tréner Slovenska Richard Ďuriš.

Na Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici síce slovenskí mladíci nedosiahli ani na jedno víťazstvo, ale päť zápasov proti špičkovým európskym tímom poslúžilo ako ideálna príprava na B-kategóriu ME. Práve nadobudnuté skúsenosti by mohli v Sofii zúročiť. „Päť zápasov na EYOF-e nám dalo veľa, keď to hodnotíme s odstupom času, až na zápas s Litvou a druhý polčas posledného stretnutia so Srbskom. Myslím si, že družstvo ukázalo potenciál a kvalitu. Žiaľ, nemáme až taký široký káder, ale verím, že práve tí hráči, ktorí dostali na podujatí menší priestor, tak na ME zaberú. Stretnutia ukázali, že sa dá na čom stavať. Je potrebné udržať koncentráciu počas celého zápasu, čo je hlavný problém zatiaľ tohto tímu. Na poslednom zraze sme sa zamerali na obranný doskok a odstavovaní. Verím, že keď sa nám podarí túto činnosť zlepšiť, tak bude nádej na lepší výsledok,“ myslí si kouč tejto kategórie.

sr srb eyof report

V D-skupine ich však nečakajú ľahkí súperi, postupne narazia na Nemecko, Ukrajinu, Írsko, Fínsko a Rumunsko. „V prvom zápase nás čaká Nemecko, ktoré sme mali možnosť vidieť na EYOF-e. Ich výber určite nepatrí do B-kategórie, na podujatí skončili na treťom mieste. Budeme tak musieť siahnuť na dno svojich síl. Fínsko a Ukrajina každý rok pendlujú medzi 'áčkom' a 'béčkom', tiež to nebude nič ľahké. Fínsko zriadilo reprezentačnú akadémiu, takže hráči sa poznajú a budú perfektne zorganizovaní. Rumunsko a Írsko hralo spolu v príprave, ale budeme súperov riešiť od zápasu k zápasu,“ zhodnotil Ďuriš súperov v skupinovej fáze.

Chlapčenské mládežnícke reprezentácie Slovenska zatiaľ na tohtoročných šampionátoch B-kategórie končili v druhej desiatke. Tento trend by „U16“ najradšej zmenila. „Dávame si reálne ciele, vyhnúť sa bojom o záchranu a nervozite s tým spojenou. Chceme využiť potenciál každého hráča na maximum a dodať im sebavedomie do budúcnosti. Pokúsime sa vrátiť pozitívny entuziazmus a náladu slovenskej basketbalovej verejnosti. V nominácii máme 5 hráčov ročník narodenia 2007, čiže chceme postaviť pevný základ pre budúcoročnú reprezentáciu do 16 rokov. Osobným, trénerským cieľom bude, ak sa poučíme každým zápasov z chýb, ktoré robíme. Ak si postrážime obranný doskok a odstavovanie tak toto družstvo má potenciál na to, aby zdolalo aj silných súperov,“ dodal na záver reprezentačný tréner.

U16 eyof preview

Nominácia reprezentačného tímu Slovenska do 16 rokov na B-kategóriu ME (11. – 20. augusta, Sofia/Bulharsko):

hráči: Richard Ondruš, Martin Pospíšil, Maroš Golian, Martin Minarovjech, Samuel Siváček (všetci Inter Bratislava), Martin Chlupis (MBA Prievidza), Alex Kaša, Filip Horváth (obaja MŠK MBK Žiar nad Hronom), Andrej Majerník, Michal Vranovič (obaja BK Lokomotíva Sereď), Lukáš Jendrichovský (Diawin Košice), Samuel Hoferica (TSM Slávia Žilina)

realizačný tím: Richard Ďuriš – hlavný tréner, Norbert Janíček, Róbert Parízek – asistenti trénera, Róbert Fabíny – masér, Tomáš Homola – vedúci družstva

 

Program Slovenska v D-skupine:

11. augusta o 17.15 h: Slovensko - Nemecko

12. augusta o 12.45 h: Ukrajina - Slovensko

13. augusta o 15.00 h: Írsko - Slovensko

15. augusta o 15.00 h: Slovensko - Fínsko

16. augusta o 19.30 h: Rumunsko - Slovensko

18. – 20. augusta: zápasy o umiestnenie

Foto: Facebook/Ivan Golembiovský, archív TH