• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aké boli začiatky trénera Aramisa Nagliča pri reprezentačnom tíme Slovenska? Ako sa mu javia jeho noví zverenci? Musel riešiť ospravedlnenky? A čo očakáva od zápasov so Švajčiarskom? Nielen na tieto otázky prišla reč na začiatku druhej časti zrazu pred štartom predkvalifikácie ME 2025.

Nový tréner reprezentácie Slovenska má za sebou so svojimi hráčmi úvodnú časť prípravy na druhú fázu predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. V Chorvátsku sa zoznámil s realizačným tímom a tiež so zverencami, s ktorými bude v najbližších týždňoch a mesiacoch bojovať o návrat do „riadnej“ kvalifikácie. „Bol to výborný päťdňový kemp a začiatok prípravy. Mali sme všetko potrebné k tomu, aby sme kvalitne pracovali. Škoda, že sme na začiatku neboli všetci, dá sa ešte viac potom urobiť, ale chcem sa poďakovať tým chalanom, ktorí od začiatku pracovali. Niektorí mladí hráči, ako sú napríklad Malovec a Rančík by sa do budúcna mohli pridať k reprezentácii. Páčilo sa mi tiež, ako Volárik a Novák pracovali. Potenciál tam je, len treba zlepšiť vzťah hráčov k reprezentácii. Viacerí hráči neprídu, majú alibi, ale je to len moje prvé okno s reprezentáciou. Nabudúce určite budeme hovoriť inak,“ zhodnotil Naglič svoje prvotné dojmy z prípravného kempu a pôsobenia na lavičke Slovenska.

Ospravedlnenky boli teda témou aj počas augustového okna: „Myslím si, že v reprezentácii musí byť dobrá atmosféra, aby každý hráč chcel prísť. Jedna vec, čomu sa veľmi čudujem a nemôžem to pochopiť, dobre, keď je niekto zranený alebo má životnú zmluvu, tak tomu rozumiem, ale také výhovorky typu, že ma nepustí rodina alebo musím strážiť psa, tak to je komédia. To nie je hodné športovca profesionálnej úrovne. Treba urobiť aj skrz médiá tlak, pretože ide o reprezentáciu. Som veľmi hrdý, že môžem viesť reprezentáciu a vnímam to veľmi seriózne, a každý hráč by mal byť hrdý na to, že môže mať znak Slovenska na prsiach. Táto hrdosť mi chýba.“

DSC 7631

K dispozícii nemal od začiatku Naglič hneď všetkých, v Bratislave privítal do tréningového procesu Richarda Körnera a najmä navrátilca do reprezentácie – Andreho Jonesa. Jeho výber ale stále nie je v najsilnejšom možnom zložení. Aktuálnu situáciu so zložením tímu vysvetlil Michal Ondruš, manažér slovenského tímu: „Vladimír Brodziansky sa hlásil na začiatku prípravy v jeho novom pôsobisku, Basaksehire Istanbul, kde ho čakajú vstupné lekárske prehliadky. Nedávno mal zranenie, čiže uvidí sa podľa výsledkov, ale pevne veríme, že dopadnú v poriadku. Do konca týždňa sa rozhodne, či nám pomôže. U Tomáša Pavelku dúfame, že sa k ním pripojí budúci týždeň a Matej Majerčák je momentálne vo svojom novom klube – NH Ostrava. Podľa vývoja a potreby je k dispozícii.“

Prvá časť prípravy vyvrcholila konfrontáciou s Maďarskom, v ktorej Naglič mohol zažiť hneď na úvod víťaznú premiéru na lavičke Slovenska. S účastníkom tohtoročných majstrovstiev Európy hral po celý čas vyrovnanú partiu, až v koncovke sa favorizovanému súperovi podarilo tesne zvíťaziť (72:67). „Maďarsko hralo v najsilnejšej zostave, v druhom polčase nehrali Hanga a Vojvoda. Som však šťastný z toho, ako sme vyzerali a bojovali. Ak pozrieme na to, kde hrajú ich hráči a kde naši, tak je to veľký rozdiel. Dobre sme sa na nich pripravili a môže to byť fajn vec pred blížiacimi sa stretnutiami,“ vrátil sa tréner Slovenska k prípravnému duelu spred niekoľkých dní.

DSC 7665

Slovenská reprezentácia v týchto dňoch trénuje v Bratislave, ešte má pred sebou dva prípravné zápasy. Na konci týždňa sa v Pezinku predstaví vo štvrtok 18. a v piatok 19. augusta proti Švajčiarsku. V oboch prípadoch začínajú stretnutia o 18.00 h. „Bolo ťažké nájsť súpera do prípravy, Švajčiari boli schopní prísť. Chceme sa pripravovať na rôzne možnosti v defenzíve a ofenzíve. Priestor dostanú všetci hráči, budeme skúšať aj hráčov na rôznych pozíciách. Pokúsime sa vyhrať, ale máme ešte čo robiť,“ vyjadril sa Naglič k cieľom v dvojzápase.

S novým trénerom možno očakávať zmeny nielen v zostave, čo už načrtla samotná nominácia, ale aj odlišný herný prejav v zápasoch: „Každý tréner prinesie niečo svoje do tímu. Chcem hrať jednoduchšie, rýchlejšie a čo najviac agresívne. Myslím si, že v dnešnej dobe ide o normálny štýl basketbalu. Pre každého z našich hlavných lídrov je potrebné nájsť jasnú charakteristiku, aby čo boli pre reprezentáciu čo najviac efektívny. Aký bude výsledok, to je ťažké povedať. Dnes je už silný každý, skautuje sa kvalitne a už sa nedá moc prekvapiť. Mojim cieľom je, aby odštartovali predkvalifikáciu víťazstvo.“

Budúci týždeň čaká Slovensko ostrý štart do druhej fázy predkvalifikácie ME 2025. V Leviciach privítajú vo štvrtok 25. augusta o 18.00 h Nórsko. Vstupenky na toto stretnutie si môžete zakúpiť prostredníctvom siete Ticketportal. Následne vycestujú do Severného Macedónsko, druhý duel v D-skupine je na programe v nedeľu 28. augusta o 19.00 h.

DSC 7873

Aktuálne zloženie tímu Slovenska:

hráči: Dávid Novák (ERA Basketball Nymburk/ČR), Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik (BC Komárno), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Martin Bachan (Patrioti Levice), Mário Ihring (SYNTAINICS MBC Weissenfels/Nem.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Lukáš Bolek (BKM Lučenec), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Marek Doležaj (Hübner Níreďháza BS/Maď.), Michael Fusek, David Abrhám, Andre Jones (všetci bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Maroš Helmecy – asistent zodpovedný za skauting a videoanalýzu, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

Foto: Lukáš Droppan