• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vyhrať a ideálne o 5 a viac bodov, také sú ambície basketbalistov Slovenska pred zápasom predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 so Severným Macedónskom (štvrtok 23. februára o 18.00 h v Leviciach). Predposledné vystúpenie v D-skupine môže vo veľkej miere prehovoriť do toho, či sa nášmu výberu podarí zachovať postupové šance do nedele.

Predkvalifikácia ME 2025 - D-skupiny (štvrtok 23. februára, 18.00 h):

Slovensko - Severné Macedónsko

Slováci si zachovali dvoma novembrovými úspechmi – s Dánskom (74:70) a Nórskom (68:56) ako-takú postupovú šancu, nemajú to však výhradne vo svojich rukách. Prvý krok ale môžu urobiť v Leviciach sami. „Nie je to už v našich rukách, my môžeme kontrolovať to, čo môžeme kontrolovať. Do každého zápasu pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať a dúfam, že Severné Macedónsko prehrá. Treba hrať našu hru, sústrediť sa, dať do toho všetko a pobiť sa o víťazstvo,“ vyjadril sa pivot Vladimír Brodziansky.

Matematika hovorí v tomto smere celkom jasne, ak si chce naša reprezentácia predĺžiť nádeje až do nedeľného záverečného stretnutia v Dánsku, tak potrebuje nad Severným Macedónskom vyhrať o 5 a viac bodov. Prvá konfrontácia s týmto súperom skončila v auguste 2022 totiž úspechom súpera – 79:75.

DSC 7089

„Každý chce vyhrávať, každý to má rád. Odohrali sme dva veľmi dobré zápasy. Jediné, čo ma mrzí je, že stále nemáme kompletnú zostavu. Najskôr nám chýbal Brodziansky, prehrali sme oba zápasy na úvod, teraz nemáme k dispozícii Ihringa. Na oboch stojí naša hra, špeciálne útočne. Čo môžem povedať, tak určite budeme do konca bojovať. Ideme od zápasu k zápasu,“ uviedol tréner Slovenska Aramis Naglič.

O jedno postupové miesto v „déčku“ ešte bojuje okrem Slovenska aj Nórsko, ale najbližšie k pokračovaniu má Severné Macedónsko. V doterajších štyroch zápasoch neprehralo ešte ani raz, vo štvrtok môže za istých okolností oslavovať vstup do „riadnych“ kvalifikačných bojov o európsky šampionát.

DSC 6985

„Všetci chceme urobiť všetko, aby v poslednom stretnutí s Dánskom sa ešte o niečo hralo. Je to lepšie, viac to motivuje. Vždy ale rozmýšľame len nad najbližším zápasom. Keby sme boli kompletní od začiatku, tak by sme sa inak rozprávali teraz, naša bilancia a postavenie by bola lepšie. Severné Macedónsko je dobrý súper. Majú dostatok hráčov, ktorí hrávajú v Adriatickej lige, Turecku a Holandsku. Špeciálne, najväčšiu silu má T.J. Shorts, ktorý je jeden z najlepších hráčov v nemeckej lige a Lige majstrov. Veľká individualita, ktorá im veľmi pomôže. Zápas proti Dánsku im v podstate vyhral sám. Najväčší problém a najväčšia otázka bude, ako ho zastaviť,“ prezradil Naglič viac o štvrtkovom súperovi.

Severné Macedónsko prišlo do Levíc odhodlané využiť hneď prvú šancu a nepozerať sa na súperov. Pomôcť im k tomu má hlavne jeden z top strelcov Ligy majstrov, naturalizovaný Američan T.J. Shorts. „Očakávam ťažké zápasy, obaja naši najbližší súperi pomýšľajú ešte na postup, takže budú bojovať o víťazstvo. Verím v pozitívny výsledok. Čo sa týka Slovenska, tak v prvom stretnutí sme proti ním doháňali manko, ale poučili sme sa,“ vyhlásil kouč Severného Macedónska Aleksandar Jonchevski.

DSC 7122

Keď by to reprezentácii Slovenska vo februári s postupom nevyšlo, tak v auguste by mala odštartovať tretia, záverečná fáza predkvalifikácie ME 2025. Do nej spadnú všetky neúspešne tímy z prvej a druhej fázy.

Širšia nominácia Slovenska na zápasy predkvalifikácie ME 2025 proti Severnému Macedónsku (23. februára) a Dánsku (26. februára)

hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik, Martin Danielič (obaja BC Komárno), Dalibor Hlivák, Michael Fusek, Viktor Juríček (všetci Spišskí Rytieri), Martin Bachan, David Abrhám (obaja Patrioti Levice), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (WWU Baskets Münster/Nem.), Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Dávid Novák (ERA Basketbal Nymburk/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Timotej Malovec (OKK Belehrad/Srb.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Maroš Helmecy – asistent zodpovedný za skauting a videoanalýzu, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

Program D-skupiny predkvalifikácie ME 2025:

štvrtok 23. februára:

18.00 h: Slovensko – Severné Macedónsko (Levice)

19.00 h: Dánsko – Nórsko (Naestved)

nedeľa 26. februára:

15.30 h: Dánsko – Slovensko (Naestved)

18.00 h: Nórsko – Severné Macedónsko (Oslo)

Tabuľka D-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. mk S. Macedónsko 4 4-0 284:252 8
2. no Nórsko 4 2-2 278:269 6
3. sk Slovensko 4 2-2 285:292 6
4. da Dánsko 4 0-4 286:320 4

Foto: Lukáš Droppan