• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Streda bude patriť v poradí už 40. kolu Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Na programe sú viaceré stretnutia, ktoré môžu mať prívlastok "štvorbodové". V Lučenci sa predstaví Prievidza, do Nitry pricestuje líder z Košíc, na Spiši je na programe tradičné derby so Svitom, na Karlovku čakajú Levičania a Komárno si zmeria sily s Handlovou.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Levickí Patrioti

Športová hala prof. Rovného, stredu 15. marca o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Stanislav Bara 

Čo je potrebné vedieť: Zverenci trénera Petra Ivanoviča opäť predĺžili svoje čakanie na víťazstvo, vo Svite síce podali oveľa lepší výkon ako v predošlých stretnutiach, ale napokon to nestačilo na viac ako na prehru o deväť bodov. Šancu na play-off už stratili, ale prísť o deviate miesto v tabuľke v závere ročníka by asi nechceli. Patrioti si počas víkendu pripísali dôležitý triumf, keď aj na štvrtý pokus zdolali svojho rivala z Lučenca. Vidina tretej pozíce po základnej časti žije, preto by mal byť povinnosťou zisk dvoch bodov v hlavnom meste. 

Kto proti komu: Dlhoočakávaný návrat levického pivota Reggieho Keelyho po zranení by sa mal uskutočniť práve na palubovke Karlovky. Ako sa odprezentuje po dvojmesačnej pauze proti skúseným centrom súpera?

Čísla, čísla, čísla: Karlovka má aktuálne na konte osem prehier za sebou a jedno víťazstvo ich delí od desiatej Spišskej Novej Vsi, tí majú však o zápas navyše. Levičania majú komfortný náskok troch víťazstiev pred najbližšími rivalmi v boji o štvrté miesto, na Prievidzu im chýba jeden triumf. Komu sa podarí zlepšiť svoju tabuľkovú situáciu?

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Tešíme sa po dlhšej dobe na domáci zápas. V tréningu sa sústredíme na našu hru. Do konca súťaže máme päť ťažkých zápasov. Chceme získať čo najviac herných skúsenosti a zabojovať o čo najlepší výsledok."

Jozef Vojtek (hráč Levíc): "Čaká nás Karlovka. Tím, ktorý vie potrápiť papierovo silnejších súperov doma aj vonku. Nás už v tejto sezóne porazila a to musí byť pre nás varovný prst. My musíme nadviazať na dobrý výkon zo soboty a zabojovať o víťazstvo, ktorým si zaistíme štvrté miesto a tým aj výhodu domáceho prostredia do prvého kola play-off."

 

MBK Lučenec - BC Prievidza

Športová hala ARENA, streda 15. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Lučenec doplatil na nahustený program počas týždňa, ktorý zapríčinil, že minimálne v základnej časti nedokázali ani v jedinom prípade zdolať Levice. O siedme miesto môžu prísť už len asi vlastným zapríčinením, ale prípadným ziskom dvoch bodov proti úradujúcemu majstrovi môžu živiť nádeje na šiestu, respektívu piatu pozíciu. Len minulý pondelok dokázali Prievidžanov zaskočiť v ich domácom prostredí. Zverenci trénera Miljana Čuroviča mali počas víkendu voľno, čo im umožnilo hlavne dať sa zdravotne do poriadku. 

Kto proti komu: Už niekoľko stretnutí za sebou si dobrú streleckú fazónu drží domáci Milič Blagojevič. Ako sa s ním vyrovnajú skúsení krídelníci Igor Marič či Marko Batina?

Čísla, čísla, čísla: V ofenzívnej sile ide o dosť vyrovnané družstvá, ale Lučenec pokrivkáva v obrane. Dokáže svojho stredajšieho súpera zaskočiť ešte raz?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): "Prievidza má veľkú kvalitu. Ak ju chceme opäť poraziť, musíme všetci siahnuť na dno svojich síl. No musíme nájsť novú cestu a stratégiu, ako to urobiť. Hráme doma, takže verím, že nás naši fantastickí fanúšikovia poženú vpred a vlejú nám potrebnú víťaznú energiu."

Marko Batina (hráč Prievidze): "Mali sme týždeň na to, aby sme sa pripravili. Súpera si veľmi vážime a teším sa na atmosféru v Lučenci. Určite to bude dobrý zápas. Rozhodne nasadenie a agresivita, v ktorej musíme byť lepší, ak chceme vyhrať."

 

MBK SPU Nitra - KB Košice

Mestská športová hala, streda 15. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Holländer, Ján Kurpaš 

Čo je potrebné vedieť: Mladý tím okolo trénera Ľubomíra Urbana pokračuje v náročnom žrebe, po domácej porážke s Prievidzou a vysokej prehre na Interi, ich tentoraz vo svojej hale čaká líder z Košíc. "Býci" pricestujú do mesta pod Zoborom s jasným cieľom - zvíťaziť a potvrdiť prvé miesto po základnej časti. S druhým Interom majú síce zhodnú bilanciu zo vzájomných zápasov (dve víťazstvá a dve prehry), ale v ich prospech hovorí rozdiel v celkovom skóre. Nečakaná prehra na Spiši im pomohla, doma v sobotu zvíťazili nad Komárnom. 

Kto proti komu: Na ťahúňa nitrianskeho tímu sa rýchlo vyprofiloval Róbert Rožánek. S akými číslami skončí proti skúsenej defenzíve košického tímu?

Čísla, čísla, čísla: Priepastný rozdiel je medzi ofenzívnymi a defenzívnymi ukazovateľmi jednotlivých tímov, Košičania dávajú v priemere o 22 bodov viac a inkasujú o 17 menej ako ich stredajší súper. 

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak (hráč Košíc): "Do Nitry ideme s úmyslom vyhrať a tuším by sme ním mohli spečatiť víťazstvo v základnej časti. V prvom rade nesmieme nič podceniť, ale v tomto smere sme dostali tvrdú lekciu v Spišskej Novej Vsi. Tá prehra bola pre nás budíčkom a som presvedčený o tom, že v Nitre podáme zodpovedný výkon. V takom prípade sa o výsledok neobávam."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 15. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek, Anton Šarišský, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Obom tímom zatiaľ nevychádza finiš v základnej časti, Komárno prehralo v Košiciach už tretíkrát po sebe, čo znamená, že aktuálne im patrí až šiesta pozícia v tabuľke. Treba však dodať, že piaty Svit má o zápas viac, ale tlak na ukončenie negatívnej série bude veľký. Handlovú trápi hlavne zdravotná maródka, ktorá sa podpísala na nedávnych prehrách so Svitom a Spišskou Novou Vsou. Na juh Slovenska prídu už bez Filipa Pejoviča, s ktorým sa vedenie klubu dohodlo na predčasnom rozviazaní kontraktu. 

Kto proti komu: V sobotu nestačilo "baníkom" na triumf ani 33 bodov Petra Sedmáka, tentoraz ho do bodového súboja vyzve Wayne Langston s Borisom Bojanovským. 

Čísla, čísla, čísla: "Obuvníci" to na svojho stredajšieho súpera vedia, zo všetkých troch predchádzajúcich vzájomných stretnutí vzišli ako víťazi práve oni. 

Povedali pred zápasom:

Wayne Langston (hráč Komárna): "Hoci sme posledné dva zápasy prehrali, nestratili sme chuť víťaziť a chceme to dokázať už v stredu pred domácimi fanúšikmi. Náš súper tiež nemal v posledných dvoch zápasoch šťastie, ale myslím si, že v domácom prostredí budeme viac motivovaní a zvíťazíme. Chceme to urobiť aj kvôli našim fanúšikom, ktorých si vážime, preto urobíme všetko preto, aby boli spokojní po stredajšom zápase."

Nenad Miloševič (hráč Handlovej): "V stredu nás čaká Komárno. Od tohto zápasu očakávam maximálnu bojovnosť. Potrebujeme odohrať tímový zápas a vidieť zlepšenie v našej hre. Urobíme všetko pre dobrý výsledok."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Iskra Svit

Mestská športová hala, streda 15. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Karniš, Peter Gacík

Čo je potrebné vedieť: V tradičnom "podtatranskom" derby je o náboj postarané. Spišiaci aj Svit sa vezú na víťaznej vlne, obaja zhodne zvíťazili v predchádzajúcich dvoch stretnutiach. Zverenci trénera Erichu Korfanta môžu potvrdiť triumf z Handlovej a priblížiť sa k deviatej pozícii v tabuľke. Iskra vyhrala doma nad Karlovkou a dva body z palubovky svojho rivala môžu mať veľký význam v konečnom zúčtovaní. Doterajšie vzájomné súboje skončili lepšie práve pre zverencov trénera Michala Madzina. 

Kto proti komu: Na jednej strane vo forme hrajúce pivot Phil Henry, na strane druhej tradične spoľahlivý Anton Šoutvin. Rozhodne sa práve v území pod košom?

Čísla, čísla, čísla: Aj napriek odlišnému tabuľkovému postaveniu je zaujímavý pohľad na bilanciu. Spišiaci získali veľkú časť víťazstiev práve doma, Svit zatiaľ zvíťazil u hostí len v troch prípadoch (z toho raz práve proti stredajšiemu rivalovi).

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "Nechcem to zakríknuť, ale konečne vieme hrať koncentrovane celých 40 minút a ihneď sa to odzrkadľuje na našich výsledkoch. Navyše máme celkom solídnu úspešnosť streľby a hráči plnia na ihrisku to, čo od nich vyžadujeme a očakávame. Verím, že v tomto trende budeme pokračovať aj v domácom derby so Svitom, v ktorom chceme byť konečne úspešní aj my. Budeme však musieť ustrážiť nebezpečných hráčov hostí, Svit hrá inak vonku a inak doma, no ich skalp nás láka."

Patrik Sarna (hráč Svitu): "Spišská Nová Ves sa prezentuje hlavne rýchlou hrou a vysokou agresivitou. V poslednej dobe vyhrali dva zápasy po sebe, takže určite pôjdu aj do tohto zápasu naplno. Dobre vieme, čo môžeme očakávať a preto sa musíme skoncentrovať a byť pripravení na tvrdý boj. Každý zápas medzi nami je veľké derby a na to sa úprimne teším."

Foto: Oliver Búza