• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Trináste kolo Slovenskej basketbalovej ligy priniesie viacero zaujímavých duelov. Premiérovo pred kamerami RTVS sa odohrá zápas Komárna s Interom, v Leviciach je na programe bitka o druhé miesto, Patriotov vyzvú hráči Svitu. O cenné dva body sa bude bojovať v súboji Spišskej Novej Vsi a Handlovej, Prievidza môže potvrdiť stúpajúcu formu proti nováčikovi z Lučenca.

BK Levickí Patrioti - Iskra Svit

Športová hala, streda 28. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Eduard Uhrin

Aktuálne informácie: Konfrontácia tabuľkových susedov, ale aj víťazných sérií. Začneme najskôr domácim celkom, ktorý pred svojimi fanúšikmi stále neokúsil chuť prehry. Levickí Patrioti zvíťazili v troch stretnutiach po sebe, v nedeľu zdolali oslabené Komárno celkom jednoznačne 93:65. Teraz môžu zverenci trénera Tea Hojča udržať druhé miesto a zároveň si vytvoriť menší bodový náskok. Proti však budú "medvede" s momentálne druhou najlepšou fazónou v rámci ligy. Iskra totiž čaká sériu piatich víťazstiev v rade, naposledy si poradili so Žilinou 94:72. V metropole Tekova sa tak očakáva zaujímavý zápas, kto v ňom bude úspešnejší?

Motívy zápasu: Zápas Levíc so Svitom prináša viacero atraktívnych mikrosúbojov, či už Avramovič vs. Žiak, Guillory vs. Tomič alebo Washburn vs. Davis. Čo však bude rozhodujúcim faktorom?

Povedali pred zápasom:

Boban Tomič, hráč Levíc: "Čaká nás dobrý súper, ktorý je momentálne v dobrej forme. Určite musíme dať pozor na Avramoviča, je hlavným strelcom a vie dať kôš z viacerých pozícií. Sú fyzickým tímom, musíme ísť tvrdo a koncentrovane od prvej minúty, aby sme my udávali ten rytmus, ako chceme hrať. Keď to tak nebude, môžu byť problémy."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Zápas s majstrom, to hovorí za všetko. Tešíme sa na takýto zápas a budeme bojovať. Len výkonom na úrovni našich možností môžeme pomýšľať na výsledok, aký by sme si želali. Určite sa bude hrať vo výbornej atmosfére a verím, že si to užijeme."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 28. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos - RTVS a Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Jakub Izák

Aktuálne informácie: Premiéra pred zrakmi celého Slovenska na obrazovkách RTVS. Na juh Slovenska pricestuje aktuálny líder SBL a tím s najlepšou formou - Inter Bratislava. "Obuvníci" sa stále nachádzajú vo výsledkovej kríze, bez absentujúceho trénera Miljana Čuroviča a skúseného rozohrávača Nenada Miloševiča prehrali na palubovke úradujúceho majstra o 28 bodov (65:93). V tabuľke sú tak momentálne na šiestom mieste a už nie sú ich domáce hradby tak nedobytné, ako v nedávnej minulosti. "Žlto-čierni" majú naproti tomu príjemnejšie starosti, v sobotu zaknihovali proti Lučencu (92:50) už šiesty triumf v rade a sú favoritom aj v tejto konfrontácii. Zverenci trénera Olivera Vidina majú najlepšiu defenzívu v lige (priemer 67,3 inkasovaných bodov na zápas) aj v útoku patria k lídrom.

Motívy zápasu: Komárno sa opiera hlavne o produkciu Nenada Deliča, Liama O'Reillyho a Dayona Goodmana. K akej produkcii ich však pustí tvrdá obrana Interu?

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Čaká nás nielen doterajší suverén ligy, ale aj najväčší ašpirant na titul, preto bude Inter favoritom zápasu aj v Komárne. Disponujú veľmi kvalitným tímom, ktorému stačí chvíľka nepozornosti súpera a dokáže ju okamžite potrestať. My preto musíme na zápas nastúpiť stopercentne sústredení a ak sa chceme pobiť o víťazstvo, každý musí podať nadštandardný výkon. Dúfam, že pri nás budú stáť aj naši fanúšikovia, že nás podporia a my urobíme všetko pre to, aby boli po zápase spokojní."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Očakávam, že k zápasu v Komárne pristúpime zodpovedne a nestane sa nám čosi podobné ako v Leviciach. Teda očakávam, že nastúpime s vysokou koncentráciou a udržíme si ju po celých 40 minút. Musíme odstaviť hráčov pod košom, nedovoliť súperovi žiadne ľahké strely a ubrániť individuality, ktoré sú ťahúňmi komárňanského tímu."

 

BKM Lučenec - BC Prievidza

Športová hala ARENA, streda 28. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Doušek, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: Nováčik stále zostáva jediným tímom, ktorý ešte doma v aktuálnom ročníku SBL nezvíťazil. Zmeniť sa to pokúsi proti basketbalistom Prievidze. Hráči BC sú pravdepodobne z najhoršieho vonku, v predchádzajúcich dňoch prišli pre fanúšikov samé pozitívne správy. Najskôr jednoznačné víťazstvo 97:68 v tradičnom hornonitrianskom derby proti Handlovej, neskôr oznámenie návratu Mikea Rostampoura do čierno-bieleho dresu. Lučenec neokúsil chuť výhry v štyroch stretnutiach po sebe, z Pasienkov odchádzal s vysokou prehrou 50:92.

Motívy zápasu: Zaujímavé bude sledovať súboje pod košom, na strane domáceho tímu je totiž produktívne duo Ethan Jacobs a Duke Shelton. Hostia majú vo svojich radoch Mikea Rostampoura a tiež Delvona Johnsona.

Povedali pred zápasom:

Branislav Pipíška, hráč Lučenca: "Čaká nás ďalší ťažký zápas. Prievidza hra agresívnu obranu a hrajú s veľkou energiou. My sa musíme hlavne sústrediť na našu hru, byť koncentrovaní a agresívnejší v obrane počas celého zápasu. Hráme doma pred našimi fanúšikmi, tak budeme robiť všetko pre to, aby sme sa im odvďačili prvou domácou výhrou."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás Lučenec, ktorý dokázal na domácej palubovke potrápiť silné tímy. Určite to nebude jednoduchý zápas, ale verím, že hráči nadviažu na predvedenú hru proti Handlovej a podajú minimálne rovnako bojovný výkon." 

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 28. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Lukáč, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Nesmierne dôležitý duel tímov z dolnej polovice tabuľky. Oba celky potrebujú bodovať, aby nestratili kontakt s vyššími pozíciami. Začneme najskôr Spišskou Novou Vsou, ktorá nezískala dva body už v troch stretnutiach po sebe. Počas víkendu mala voľno, čo umožnilo lepšiu prípravu a adaptáciu Johna Florveusa do tímu. Handlová prežíva tiež neľahké obdobie, zverenci trénera Petra Tordu ťahajú sériu piatich prehier. Po víkendovej prehre v hornonitrianskom derby (68:97) došla klubu trpezlivosť, výsledkom bolo rozviazanie kontraktu s dvojicou Američanov - Willom Darleym a Montellom Goodwinom. Prinesie tento krok správny impulz v tíme "Baníkov"?

Motívy zápasu: Zabudnime na nejaké faktory, obom celkom ide o jedno - víťazstvo. Ani jeden z celkov totiž nechce predĺžiť výsledkovú krízu o ďalšiu prehru. Kto teda získa cenné dva body?

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, asistent trénera Spišskej Novej Vsi: "Všetci vieme, aký megadôležitý domaci dvojzápas nás čaká. Začíname duelom s Handlovou, budeme sa ho snažiť jednoznačne vyhrať. Handlová má svoje problémy, prehrala vysoko v derby, ale to nič neznamená, aj ich cieľ bude rovnaký ako náš, budú chcieť uspieť. Mali sme dlhší čas na prípravu, trénovali sme poctivo, musíme to predať na ihrisku. Každý zápas sa vyhráva v obrane, tam chceme byt dôraznejší a koncentrovanejší, potrebujeme odstrániť z nášho prejavu hluché pasáže, ktoré nás často stoja celý zápas. Kľúčom k úspechu bude podľa mňa vystúpenie našich Slovákov, ich stabilizáciu výkonov potrebujeme ako soľ. Určite nás čaká duel s nábojom, verím, že na jeho konci budeme šťastnejší my."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Dôležitý zápas pre obe družstvá snažiace sa prerušiť sériu prehier.  Domáci posilnení o nového podkošového hráča, ale zároveň aj oslabení o Lošonského. Predpokladáme tvrdý boj o každú loptu. Našim cieľom je opäť sa nakopnúť víťazstvom a posúvať sa v tabuľke vyššie, ako sa momentálne nachádzame. Do zápasu dáme všetko a verím, že budeme úspešní."

Foto: Vladimír Dorňák