• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ešte pred tým, ako sa poberieme oslavovať ukončenie starého roku a príchod nového, tak je na programe 19. kolo Slovenskej basketbalovej ligy. Po sviatkoch na nás čaká tradičné východniarske derby medzi Spišskou Novou Vsou a Svitom, v Žiline súboj s tabuľkovým susedom z Prievidze. Rozbehnutú Handlovú sa pokúsia zastaviť Levice a o prelomenie čakania na víťazstvo sa popasuje Lučenec s Komárnom. 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Iskra Svit 

Mestská športová hala, sobota 29. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Tomáš Lukáč, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Východniarske derby s výbornou diváckou kulisou, to možno opäť očakávať od stretnutia Spišskej Novej Vsi so Svitom. Spišiaci si dali na vianočné sviatky víťažný darček, víťazstvo nad Prievidzou 80:73 znamenalo nielen zaistenie miestenky na Slovenský pohár po dlhej prestávke, ale aj skok na šieste miesto tabuľky. To ich najbližší súper ťahá už trojzápasovú šnúru víťazstiev, Iskra si poistila tretiu pozíciu domácim a vydretým triumfom 91:85 nad Lučencom. Predchádzajúce vzájomné merania síl dopadli jasne v prospech "medveďov", keď zvíťazili 109:74 a 97:72. Zopakuje sa jasný priebeh aj do tretice?

Motívy zápasu: Duel rozohrávačov s veľkým bodovým potenciálom. U domácich je jasným lídrom na tomto poste Eric Nottage, hostia to majú rozložené na dvojicu hráčov - Sašu Avramoviča a Andrewa Guilloryho. Okrem toho pribudol trénerovi Michalovi Madzinovi na tento post Davorin Kuntič. Bude sa práve tu rozhodovať zápas?

Povedali pred zápasom: 

Adam Presutti, hráč Spišskej Novej Vsi: "Nemyslím si, že máme zo Svitu nejakú traumu. Je síce pravdou, že sme sa v oboch meraniach síl v tejto sezóne trápili, ale malo to objektívne príčiny. Konečne by sme mali nastúpiť v plnej sile a veríme, že silný tím Svitu v derby konečne zdoláme. Na to musíme hrať veľmi pozorne v defenzíve a kontrolovať tempo zápasu. Svit hrá totiž skutočne extrémne rýchly basketbal a bude našou prvoradou úlohou nedovoliť im hrať ich hru. Po vianočných sviatkoch by sme mali nastúpiť v kompletnom zložení a na zápas i atmosféru sa veľmi tešíme."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na vianočný derby zápas. Vieme, že Spišská Nová Ves je veľmi nebezpečná. Našou úlohou bude eliminovať všetky zbrane súpera a snažiť sa využiť tie svoje. Veríme vo veľkú a početnú podporu našich fanúšikov a že sa vytvorí výborná derby atmosféra na ihrisku a aj v plnom hľadisku."

 

PP & TV Raj Žilina - BC Prievidza 

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 29. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Súboj tabuľkových susedov s úplne odlišnou fazónou. Oveľa lepšie sú na tom zverenci trénera Ivana Kurillu, keďže si hlavne pred domácim publikom držia dobrú formu. Naposledy sa mohol o tom presvedčiť tabuľkový líder z Bratislavy, ktorý odchádzal s prehrou 67:72. Práve ich sobotňajší súper im pripravil jedinú domácu prehru v aktuálnom ročníku, lenže Prievidzu trápi momentálne výsledková kríza. Dôkazom toho je štvorzápasová šnúra prehier, ktorá vyústila v predčasný koniec Michaela Claxtona na trénerskej lavičke. Na jeho miesto prišiel chorvátsky kouč Tihomir Bujan, v Žiline však bude družstvo viesť asistent trénera Maroš Helmecy. Prinesie práve on ten správny impulz pre hráčov v čierno-bielom drese?

Motívy zápasu: Domáci zvíťazili v siedmich domácich stretnutiach po sebe, hostia prehrali štyri predchádzajúce duely za sebou. Ktorá séria bude po sobote pokračovať, respektíve ktorá skončí?

Povedali pred zápasom: 

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Čaká nás ďalší náročný zápas po krátkej prestávke, v ktorej sme si všetci oddýchli, no taktiež sme mali čas pripraviť sa na domáci zápas s Prievidzou. Je dôležité, aby sme boli koncentrovaní na toto stretnutie. Verím, že nás prídu podporiť fanúšikovia, ako tomu bolo na zápase s Interom."

Richard Körner, hráč Prievidze: "Čaká nás veľmi ťažký zápas so súperom, ktorý je vo veľmi dobrej forme. V našom tíme nastali určité zmeny, to či budú mať pozitívny efekt, možno ukáže už tento zápas. V každom prípade sa pripravujeme na 110% a k zápasu pristupujeme s najväčšou zodpovednosťou."

 

MBK Handlová - BK Levickí Patrioti 

Mestská športová hala, sobota 29. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Tomáš Doušek, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Aj keď pohľad na tabuľku hovorí jasnou rečou, zápas Handlovej s Levicami možno považovať ako najzaujímavejší z programu 19. kola SBL. "Baník" totiž chytá konečne ten správny dych, pred prestávkou zaznamenal dve cenné triumfy. Hlavne výhra 82:68 nad Komárnom mala "štvorbodovú" hodnotu, keďže sa Handlovčania udržali v boji o siedme, respektíve šieste miesto. O nič horšie nie je na tom ani ich najbližší rival, Levickí Patrioti majú v lige sériu troch výhier po sebe, ak k tomu prirátame Alpsko-jadranský pohár, tak majú o ďalšie dve víťazstvá naviac. Možno tak očakávať mimoriadne zaujímavý duel o dva body, podobne ako tomu bolo v otváracom zápase sezóny 2018/2019. 

Motívy zápasu: Viaceré zaujímavé mikrosúboje, či už pod košom alebo na poste rozohrávačov. Rozhodnúť môže lepšie mentálne nastavenie, respektíve chtíč. Kto si uchmatne ďalšie dva body do tabuľky?

Povedali pred zápasom: 

Peter Torda, tréner Handlovej: "Do druhej polovice súťaže chceme vstúpiť rovnako, ako sme ukončili prvú časť - víťazstvom. Hráme proti družstvu, ktoré má veľkú kvalitu. My sme však zdravo motivovaní pokračovať vo výkonoch z predchádzajúcich zápasov a predĺžiť víťaznú šnúru. Chceme potešiť domácich fanúšikov a ponúknuť im kvalitný basketbal."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Od prechádzajúceho vzájomného stretnutia podpísala Handlová troch nových hráčov. Majú teraz na súpiske oveľa vyššiu kvalitu, preto očakávam veľmi náročný zápas. Ako po celú sezónu, stále máme problémy so zraneniami, ale dôležité je, že hráči, ktorí budú hrať, urobia maximum a posnažia sa odohrať najlepší možný zápas. Teší ma, že nás príde podporiť mnoho našich fanúšikov, bude tak výborná atmosféra v hale."

 

BKM Lučenec - MBK Rieker Com-Therm Komárno 

Športová hala ARENA, sobota 29. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Kiss, Ján Kurpaš

Aktuálne informácie: Konfrontácia dvoch čakateľov na víťazstvo. Lučenecká strana čaká oveľa dlhšie, konkrétne už deväť zápasov. Navyše, doma ešte nezažili víťaznú príchuť od príchodu do SBL-ky. Pod vedením trénera Tibora Jányho však predvádzajú oveľa zlepšené výkony, preto je už len otázkou času, kedy prídu vytúžené dva body. Komárno sa tiež výsledkovo trápi, pred sviatkami prehrali dve stretnutia po sebe, čo zosunulo "obuvníkov" na siedme miesto v tabuľke. Kto v sobotu ukončí čakanie na výhru?

Motívy zápasu: Lučenec doma ešte v aktuálnom ročníku nezvíťazil, Komárno zaznamenalo doteraz u súperov len jednu výhru. Zohrá úlohu pohľad na štatistiky alebo bude rozhodujúce niečo iné?

Povedali pred zápasom: 

Tibor Jány, tréner Lučenca: "Po dvoch tesných prehrách v predchádzajúcich zápasoch, keď bola naša hra zlepšená, túži celé družstvo byť konečne úspešné. Veríme, že sa nám podarí ukončiť sériu prehier a v sobotňajšom zápase budeme úspešní."

Foto: Lukáš Droppan