• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu 6. februára sa uzatvorí tretia štvrtina základnej časti SBL, na programe je totiž 27. kolo. Pred televíznymi kamerami si zmerajú sily Inter so Žilinou. O ukončenie šnúry prehier sa bude bojovať v zápase Svitu s Lučencom. Zaujímavá bude konfrontácia tabuľkových susedov - Komárna a Handlovej. Prievidzu čaká skúška v podobe Spišskej Novej Vsi.

 

Iskra Svit - BKM Lučenec

Iskra aréna, streda 6. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Oba tímy čakajú na víťazstvo, preto je jasné, že po strede bude mať jeden celok spokojnejší večer. Väčší hlad majú určite hráči Svitu, keďže prvýkrát v sezóne sú v situácii, keď nevyhrali štyri stretnutia po sebe. Ich aktuálne tretie miesto v tabuľke sa otriasa, preto musia okamžite zabrať, ak nechcú oň prísť. Počas víkendu sa nepodarilo čiernu šnúru pretrhnúť, v náročnom zápase podľahli doma Prievidzi 63:74. Stretnutie nedohral Saša Avramovič, jeho účasť proti nováčikovi je tak otázna. Lučenec ešte živí ako takú šancu na play off, ale tá sa už postupne dostáva do teoretickej roviny. Prípadný triumf vo Svite však môže kolektív okolo trénera Tibora Jányho nakopnúť do záverečnej štvrtiny základnej časti. V sobotu "Novohradčania" prehrali na palubovke Handlovej 80:97, ale hlavne v prvom polčase hrali so súperom vyrovnanú partiu.

Motívy zápasu: Ukončenie série prehier, Svit ich má na konte štyri za sebou, Lučenec o dve menej. V doterajších konfrontáciach mali navrch hráči spod Tatier. Zopakuje sa tento scenár aj do tretice?

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Zápas, v ktorom vieme o čo nám ide a vieme, že naše sebavedomie sa výrazne bude odvíjať od toho, ako to všetko zvládneme. Verím, že sa zomkneme a ukážeme maximálne nasadenie. Musíme bojovať."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 6. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Tomáš Doušek, Peter Gacík

Aktuálne informácie: Priamy súboj o šieste miesto. "Obuvníci" mali v 26. kole voľno, čo im umožnilo dôkladné naštudovanie najbližšieho súpera. Handlová totiž zvládla sériu domácich stretnutí na jednotku, štyrmi víťazstvami v rade sa dostala na siedme miesto v tabuľke a už si robí zálusk na pozíciu, ktorú okupuje práve Komárno. V predchádzajúcom kole zvíťazil "Baník" nad Lučencom 97:80. O to väčšie prekvapenie prišlo v utorok ráno, keď klub ohlásil ukončenie spolupráce s dlhoročnou stálicou Ondrejom Haviarom.

Motívy zápasu: Hrá sa o šieste miesto, Komárno môže prípadným triumfom odraziť nápor ďalšieho rivala v boji o túto pozíciu. Ak zvíťazí Handlová, tak sa opäť posunie v tabuľke smerom nahor, keďže v jej prospech bude bilancia zo vzájomných zápasov. 

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Viac ako týždňová zápasová pauza nám prišla vhod, pretože sa nám podarilo pomerne dobre dostať z chorôb a zranení. V stredu sa musíme mať na pozore, čaká nás kvalitný tím, ktorý nepredá svoju kožu lacno a nevzdáva sa za žiadnych okolností a máme s tým aj vlastné skúsenosti. Očakávam však, že sa prejaví naša túžba po víťazstve a po sústredenom výkone a za pomoci našich fanúšikov si zaknihujeme dôležité víťazstvo."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Komárno má na lavičke kvalitného trénera, ktorý určite svojich zverencov na stredajší zápas dobre pripravil. Náš súper vychádza z výbornej obrany, čo potvrdil aj v zápasoch s Levicami a bratislavským Interom. Od nového roka má na svojej súpiske aj nebezpečného rozohrávača Brooksa, ktorý vniesol do ich hry pozitívny impulz. My nesmieme nič podceniť a na palubovke musíme odovzdať maximum."

 

BK Inter Bratislava - PP & TV Raj Žilina

Hant aréna, streda 6. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos - RTVS 2 a Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Stanislav Bara, Ján Kurpaš

Aktuálne informácie: Televízne kamery tentoraz uvidia konfrontáciu vedúceho celku s tímom na piatej pozícii. Pre Inter to bude záverečný test pred Slovenským pohárom, ktorého je hostiteľom. "Žlto-čierni" sú vo výbornej forme, vyhrali štyri stretnutia za sebou a pevným krokom kráčajú za prvenstvom po základnej časti. Cez víkend si navyše odnášali dva body z palubovky Spišskej Novej Vsi, kde triumfovali po výsledku 86:64. Žilinčania sa snažia dostať z krízy, ktorá ich zastihla na začiatku roka 2019. Zverenci trénera Ivana Kurillu postupne zlepšujú herný prejav a zapracovávajú posily, ale na výhry to zatiaľ nestačí. Ďaleko však od nej neboli v televíznom dueli s Levicami, napokon však podľahli doma úradujúcemu majstrovi 61:66.

Motívy zápasu: Pre Inter je to možnosť dokázať, že zverenci trénera Olivera Vidina patria do úzkeho okruhu favoritov na zisk prvej trofeje v sezóne. Žilina by rada ukončila sériu prehier a zároveň aj pád tabuľkou smerom nadol.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Je to náš posledný ligový zápas pred pohárom a zároveň aj posledný ligový v mesiaci február. My sa chceme prezentovať podobne ako v prvom vzájomnom stretnutí a pred našimi divákmi predviesť kvalitnú hru. Nechceme zopakovať hanblivý výkon zo Žiliny. Myslím, že opäť sa všetko bude odvíjať od našej obrany. Nemôžeme dovoliť hráčom ako Dickson, Stanojevič alebo Merešš útočné doskoky. Na druhej strane sa musíme sústrediť na ich slabé stránky, ktoré majú ako každý iný mančaft."

Róbert Rožánek, hráč Žiliny: "Nastúpime na palubovke lídra sútaže s veľkým odhodlaním uhrať čo najlepší výsledok a zlepšiť dojem z našich nevýrazných zápasov z predchádzajúcich kôl. Na ihrisku necháme všetko a dúfam, že po zápase budeme môcť odísť domov so vztýčenými hlavami."

 

BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Niké aréna, streda 6. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Marek Turčin, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Prievidžania opäť raz potvrdili, že s nimi treba do rozhodujúcej časti sezóny počítať. Družstvo kormidelníka Tihomira Bujana totiž uspelo len ako tretí tím v sezóne vo Svite, keď tam zvíťazilo po koncentrovanom výkone 74:63. Touto výhrou si poistili štvrté miesto v tabuľke a môžu zároveň pomýšľať stále na tretiu pozíciu. Aj na Hornej Nitre prišlo k hráčskej rošáde, z podkošového priestora odišiel Mike Rostampour, ktorému absolútne nevyšlo tretie angažmá v bielo-čiernom drese. Na jeho miesto prišiel Čiernohorec Miloš Pajovič, pre ktorého to bude proti Spišskej Novej Vsi debut. Spišiaci sú momentálne na ôsmej priečke, ale na šieste miesto to nemajú ďaleko, len musia začať pravidelne zbierať dva body. "Novovešťania" majú aktuálne na konte dve prehry za sebou, v sobotu podľahli pred svojim publikom Interu 64:86.

Motívy zápasu: Aj keď tabuľkové postavenie hovorí v prospech Prievidze, tak oba doterajšie súboje priniesli výhru Spišskej Novej Vsi. Nájdu zverenci trénera Georgiosa Bitzanisa recept aj do tretice alebo sa potvrdí, že Prievidza už len tak ľahko body nerozdáva?

Povedali pred zápasom:

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Spišská Nová Ves nás v tejto sezóne už dvakrát zdolala, preto si na ňu musíme dávať obzvlášť pozor. Podľa môjho názoru tabuľková pozícia nášho súpera neodzrkadľuje jeho skutočnú silu. Hráme doma a preto musíme urobiť maximum pre zotrvanie v dobrom rytme, ktorý momentálne máme. Do tímu pribudol nový hráč, ktorého je náročné zapracovať do systému, keď hráme súťažné zápasy každý tretí deň."

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Prievidza sa vezie na víťaznej vlne. Úplne zmenila herný štýl a zdá sa, že pozitívnym smerom, pretože má výsledky. Na druhej strane, my sme ich dokázali už dvakrát v sezóne zdolať, no uvedomujeme si, že to bude opäť odlišný duel. My sme zmenili kľúčových hráčov v tíme a opäť budujeme chémiu a verím, že sa s vervou pobijeme o víťazstvo."

Foto: Karol Scholtz