• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Je tu záverečné kolo pred dlhšou ligovou prestávkou, ktorú vyplní súboj o prvú trofej sezóny - Slovenský pohár. V 28. kole sa dočkajú basketbaloví priaznivci východniarskeho derby - Svit vs. Spišská Nová Ves. Do Prievidze pricestuje Žilina, Handlovčania sa predstavia na levickej palubovke a Komárno si zmeria sily s Lučencom.

 

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 9. feburára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Peter Karniš, Matúš Čurilla

Aktuálne informácie: Atraktívny basketbal a plná hala, to neodmysliteľne patrí k stretnutiam Svitu so Spišskou Novou Vsou. Medzi "medveďmi" a "Novovešťanmi" sa očakáva podobný scenár aj v záverečnom meraní síl v rámci základnej časti. Lepšie je aktuálne na tom Iskra, ktorej sa konečne podarilo prelomiť šnúru prehier. Tento počin prišiel pred domácim publikom, keď zdolali Lučenec 107:83. Zisk dvoch bodov by mohol Iskru nakopnúť do záverečného finišu, v ktorom sa bude bojovať o tretie miesto. Spišiaci prehrali tri stretnutia po sebe, ak chcú pomýšľať na lepšie ako aktuálne ôsme miesto, tak povinnosť velí vyhrať už sobotňajší duel. Zverencov trénera Georgiosa Bitzanisa trápi stále slabšia obrana, v kombinácii s hluchými pasážami prichádzajú jeho hráči o cenné body. Naposledy sa takéto niečo udialo v Prievidzi, kde prehrali 63:98.

Motívy zápasu: Náboj derby vybičuje vždy hráčov k lepším výkonom. Doterajšie merania síl boli jasne v réžii Svitu, potvrdí sa tento scenár opäť aj v Iskra aréne?

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Ďalšie derby a ďalší veľmi dobrý a ťažký zápas. Je to určite lákadlo pre divákov a preto verím, že bude plná hala a že si všetci zápas užijeme. Spišská Nová Ves má viacero vecí, ktoré je potrebné eliminovať. Musíme preto podať výkon na maximálnej úrovni a bojovať."

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Zápasy proti Svitu sú stále zaujímavé, pretože ide o lokálne derby. Najdôležitejšie bude uvedomiť si, že dokážeme byť úspešní aj na súperových palubovkách. Tento zápas ukáže našu morálku, vyhrá ten, kto bude po tom viac túžiť."

 

BC Prievidza - PP & TV Raj Žilina

Niké aréna, sobota 9. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Peter Gacík

Aktuálne informácie: Prievidza sa stále drží v boji tretie miesto, ale môže ešte pomýšľať aj na druhú pozíciu. Celok z Hornej Nitry zaznamenal v stredu druhú výhru po sebe, keď triumfoval nad Spišskou Novou Vsou hladko 98:63. V dobrom svetle sa navyše ukázala nová posila BC Miloš Pajovič. Tentoraz do Niké arény zavítajú Žilinčania. "Bielo-červení" sú vo výsledkovej kríze, čo sa odzrkaďluje aj na sérii troch prehier za sebou. Pred televíznymi kamerami nemali nárok na lídra tabuľky Inter, z Pasienkov odchádzali s prehrou 60:95. V stretnutí navyše stratili pre zranenie Vuka Djordjeviča. Sobotňajšie meranie síl je zároveň testom pred štvrťfinálovou konfrontáciou na Slovenskom pohári.

Motívy zápasu: V priebehu šiestich dní sa títo dvaja súperi stretnú v dvoch rôznych súťažiach. Naznačia už v sobotu jednotliví koučovia nejaké taktické manévre?

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás súper, s ktorým odohráme v priebehu jedného týždňa dva zápasy. Prvý v rámci Slovenskej basketbalovej ligy a druhý v piatok počas Slovenského pohára. Na zápas sa pripravujeme zodpovedne s cieľom podať kvalitný výkon. Verím, že nás prídu podporiť naši fanúšikovia, ktorí vytvoria dobrú atmosféru."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "V Prievidzi došlo k zmenám, ktoré posunuli tím vpred. Čaká nás ťažký zápas, v ktorom nemôžeme počítať s Djordjevičom, ktorý sa v predchádzajúcom zápase zranil. Prievidza prezentovala vysoké ambície, ktoré chce naplniť. My chceme bojovať o čo najlepšiu pozíciu pred play off. V zápase potrebujeme byť koncentrovaní v defenzívnych činnostiach. Tešíme sa na prostredie, v akom sa v Prievidzi basketbal hrá."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BKM Lučenec

Mestská športová hala, sobota 9. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Marek Turčin, Tomáš Holländer

Aktuálne informácie: "Obuvníci" ladila pred Slovenským pohárom formu tým správnym smerom, na dosah majú už tretie víťazstvo za sebou, ktorým by sa opäť o čosi viac mohli priblížiť piatej Žiline. Komárno v stredu ukončilo víťazné ťaženie Handlovej, doma ju zdolala 89:72. Zaujímavosťou je, že tímu ubudol jeden legionár, Saša Jankovič sa stal oficiálne slovenským občanom. Nováčik bojuje o teoretickú šancu na play off, za istých okolností (prehra v Komárne a výhra Spišskej Novej Vsi) sa môže tento sen rozplynúť. Lučenčania navyše nevyhrali už tri stretnutia po sebe, v stredu neuspeli vo Svite - 83:107.

Motívy zápasu: Pre Komárno je motiváciou možné priblíženie na piatu pozíciu, pre Lučenec udržanie ešte ako takej šance na účasť vo vyraďovacích bojoch. Kto bude viac hladný po dvoch bodoch?

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame. Radi by sme nadviazali na predchádzajúce dva domáce výkony a chceme ho zopakovať aj proti Lučencu. Súper, ktorý bude hrať bez tlaku, bude určite nepríjemný, no keď sa bude sústrediť na svoju hru, tak sa neobávam."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Handlová

Športová hala, sobota 9. februára o 19.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Lukáč, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: "Žlto-zelení" mali síce v stredu ligové voľno, ale svoj nabitý program si spestrili úvodným duelom štvrťfinále Alpsko-jadranského pohára. V ňom predviedli dominantný výkon, chorvátsky Osijek vyprevadili s prehrou o 41 bodov - 62:103 a jednou nohou sú už tak medzi najlepšou štvorkou nadnárodnej súťaže. Vo výbornom svetle sa ukázala nová posila tímu Dino Pita, v zápase sa prezentoval 25 bodmi. Teraz pred nimi stojí ďalšia domáca výzva - Handlová. "Baník" prišiel v stredu o štvorzápasovú sériu víťazstiev, keď boli nad ich sily v konfrontácii tabuľkových susedov hráči Komárna. Na ich palubovke prehrali Handlovčania 72:89. Na juhu Slovenska zaznamenal premiérové minúty v bielo-zelenom drese americký krídelník Bruce Beckford.

Motívy zápasu: Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude dariť posilám na oboch stranách. Handlová zatiaľ v tejto sezóne nenašla recept na Levice, podarí sa jej to v záverečnom meraní síl v základnej časti?

Povedali pred zápasom:

Dwayne Benjamin, hráč Levíc: "Myslím si, že to bude veľmi fyzický zápas. Handlová má veľmi dobre doskakujúci tím, má množstvo veľkých hráčov, preto bude dôležité, aby sme vyhrali na doskokoch. Očakávam, že sa duel bude niesť v rýchlom tempe."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "V sobotu sa postavíme na palubovke levickej športovej haly úradujúcemu majstrovi, ktorý má vysokú kvalitu a lavičku plnú vynikajúcich hráčov. Dôležité bude ustrážiť Dwayna Benjamina, ktorý má v súčasnosti výbornú formu. V poslednom zápase Alpsko-jadranského pohára nastúpila nová levická posila Dino Pita, ktorý už vo svojej premiére naznačil, že sa chce zaradiť k lídrom tímu. Na Levice sa poctivo pripravujeme a ak chceme pomýšľať na úspech, nesmie sa nám stať nič podobné ako v Komárne, kde sme dokázali udržať koncentráciu len v prvom polčase. Musíme sa sa sústrediť celých štyridsať minút, hrať zodpovedne v obrane a vystupovať ako jeden tím."

Foto: Daniel Faix