• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Boj o najlepšie umiestnenie v základnej časti Slovenskej basketbalovej ligy vrcholí. Po 31. kole sa s určitosťou skončí minimálne jedna víťazná séria, na východe je na programe tradičné derby medzi Spišskou Novou Vsou a Svitom. Pozornosť budú púťať aj zápasy v hornej časti tabuľky, Inter Bratislava privíta Prievidzu a Žilina si zmeria sily s Levicami. Handlová sa pokúsi zastaviť sériu prehier proti Lučencu.

SBL 2019/2020 - 31. kolo:

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Milan Brziak, Tomáš Kiss

Na východe to bude konfrontácia dvoch víťazných sérii. Spišská Nová Ves sa v správnej chvíli naladila na boj o miestenku do play off, dôkazom toho je trojzápasová šnúra triumfov. Naposledy si v domácom prostredí bez väčších problémov poradila s Komárnom (108:79), čo bol z tabuľkového pohľadu dôležitý zápas. Zverenci trénera Ericha Korfantu mali v predchádzajúcom kole voľno, ktoré im umožnilo dôslednejšiu prípravu na tradičného rivala. "Stretnú sa tímy, ktoré majú v ostatnom čase fazónu a ja verím, že derby si pride vychutnať 'plný dom'. Svit má ohromnú kvalitu, vo svojom strede hráčov, ktorí v kľúčových momentoch vedia a chcú na seba vziať zodpovednosť. Práve ich eliminácia v kombinácii s našim tímovým poňatím hry, je kľúčom k ich zdolaniu. Verím, že nadviažeme na posledné výkony, musíme ešte viac spevniť obranné hradby a potom sa s nimi bude dať hrať. Veľmi sa na tento zápas tešíme, ideme tvrdo bojovať o siedmy flek v tabuľke," povedal kormidelník "Novovešťanov" Ericha Korfanta. 

Na vlne víťazstiev sa vezie aj Svit, v prípade Iskry číta aktuálna séria štyri stretnutia. "Podtatranci" sa vďaka tomu odpútali od bojov v dolnej polovici tabuľky a môžu sa dokonca zapojiť do zápolenia o druhú pozíciu. V stredu večer zdolali vo svojej aréne Žiliny (89:67), jediným negatívom bolo zranenie jedného z lídrov tímu Phila Carra. Jeho účasť v sobotňajšom stretnutí je tak otázna. Kto bude po 31. kole pokračovať vo svojej sérii víťazstiev? "V sobotu sa predstavíme v derby v Spišskej Novej Vsi. Tieto zápasy majú vždy dobrú atmosféru. Radi by sme predĺžili víťaznú sériu, aj keď nevieme, v akej zostave nastúpime na tento zápas, nakoľko máme opäť menšie zdravotné problémy. Na to sa však nebudeme vyhovárať, musíme nastúpiť koncentrovane a s veľkou energiou a verím, že po zápase sa budeme môcť tešiť z nášho výkonu a aj z víťazstva," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

IMG 0036 

BK Slávia Žilina - Patrioti Levice

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Lukáš Životský

Žilina sa po prestávke vrátila do zápasového diania bez viacerých opôr, čo sa podpísalo na výsledku pod Tatrami. Vo Svite totiž absentovala podkošová dvojica Melsahn Basabe a Jakub Merešš, pre trest ešte musel stáť rozohrávač Oliver Tot. Reprezentant Slovenska sa však vracia do zostavy, účasť prvých dvoch menovaných je momentálne otázna. Slávia aktuálne ťahá trojzápasovú šnúru prehier, ak rátame aj štvrťfinálový duel Slovenského pohára, preto nutne musí bodovať. "Šošoni" sa totiž prepadli v tabuľke na šiestu pozíciu. "Niektoré veci nemôžete ovplyvniť. Smerujem to k zdravotnému stavu. Pred zápasom so Svitom nás ráno postihla určitá viróza a preto sme aj do Svitu vycestovali v oklieštenej zostave. Verím, že do zápasu s Levicami to dokážeme 'polepiť'. Levice majú svoju kvalitu a šírku lavičky, preto je dôležité proti ním nastúpiť v širšej rotácii. Hráčov na ustráženie je v zostave viacero, preto musíme byť koncentrovaní na všetkých postoch. Hráme doma a chceme byť úspešní," vyhlásil tréner Ivan Kurilla. 

Patrioti po sérii horších výsledkov v správnej chvíli zabrali a udržali si priebežné druhé miesto v tabuľke. Proti Handlovej to bol boj do poslednej minúty, Levičania ho však ustáli aj vďaka pevnejším nervom a lepšej exekúcii v kľúčových okamihoch duelu. Teraz je pred nimi ďalšia výzva - opäť uspieť v Žiline, udržať s týmto súperom stopercentnú bilanciu v aktuálnom ročníku a držať si momentálne umiestnenie v ligovom pelotóne. "Žilina vie byť nepríjemným súperom, hlavne doma. Ale napriek tomu, sa nám proti ním túto sezónu darí, takže dúfam, že vyhráme aj toto vzájomné stretnutie," prezradil pivot Boris Bojanovský. 

IMG 1395

MBK Baník Handlová - BKM Lučenec

Mestská športová hala, sobota 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Martin Margala, Ladislav Bartoš 

Handlová sa v stredu večer rozlúčila s nádejou, že môže zaútočiť na šieste miesto. "Baníkom" sa stále nepodarilo pretrhnúť šnúru prehier, zatiaľ nepomohli ani nové posily a nový tréner. Namiesto toho ich čaká tvrdý boj o siedme miesto, spolu so Spišskou Novou vsou a Komárnom. Zverencom trénera Tihomira Bujana však nemožno uprieť herný progres, ktorý sa preukázal aj v Leviciach. "V sobotu pokračujeme vo veľmi náročnom programe, v rámci ktorého privítame Lučenec. Náš súper prežíva vynikajúce obdobie a v aktuálnej sezóne podáva vyrovnané výkony. Lučenec je vedený kvalitným trénerom a od úvodu ligového ročníka disponuje solídnymi hráčmi. Jedinú krízu, ktorou si lučenecký basketbal prešiel, bolo obdobie, keď sa jeho súpiska scvrkla o Basabeho a Caffeyho. Zo strany vedenia BKM ale prišla pohotová reakcia a tím sa posilnil o Woodsa a Agusiho. Lučenčania potvrdili svoju silu v predchádzajúcom zápase, kedy sa im podarilo po druhý raz v sezóne pokoriť úradujúceho majstra. Aj z tohto dôvodu treba povedať, že nás nečaká prechádzka ružovou záhradou. My sme v predchádzajúcich dvoch stretnutiach ukázali charakter a v oboch prípadoch nás od plného bodového zisku delili milimetre. Ak chceme začať vyhrávať, tak musíme byť dôslednejší a mentálne vyrovnanejší. Žiaľ, musím skonštatovať, že dvojica Mrviš a Mitrovič nie je na 100% po zdravotnej stránke pripravená, a to je pre mužstvo do veľkej miery citeľné. Na druhej strane sa stále viac do hry zapracovávajú Harris s Bowmanom. S Lučencom očakávam ťažký a vyrovnaný zápas. Pokiaľ ale zlepšíme hru a napravíme chyby, o ktorých vieme, bude pre každý tím ťažké v Handlovej bodovať," myslí si tréner Tihomir Bujan. Proti Patriotom boli v hre o víťazstvo do poslednej minúty, no napokon súper predviedol lepší finiš a celku z Hornej Nitry pripravil už ôsmu súťažnú prehru v rade. "Prežívame hernú krízu, ktorú musíme prelomiť. Príchodom nových posíl naša kvalita narástla, no stále to nedokážeme na palubovke využiť. V predchádzajúcich dvoch zápasoch sa síce náš herný prejav zlepšil, víťazstvo nám ale žiaľ nepriniesol. Bude dôležité naladiť formu ešte do začiatku play off a preto je najvyšší čas niečo zmeniť. Bodovo sa na nás dotiahla Spišská Nová Ves a siedme miesto stále nemáme vo vrecku. Čaká nás ešte tvrdá práca, aby sme svoje tabuľkové postavenie obhájili. V sobotu nás preverí silný Lučenec, ktorý je posilnený triumfom nad bratislavským Interom. Na nás bude vyvíjaný tlak od handlovského hľadiska, preto to nebude jednoduché. Ďalšie zaváhanie si ale dovoliť nemôžeme a musíme osemzápasovú šnúru prehier konečne pretrhnúť," dodal krídelník MBK Marek Jašš. 

Lučenec si naproti tomu stále užíva príjemné starosti, v televíznom zápase oplatil Interu Bratislava prehru z predchádzajúceho merania síl a druhýkrát v tejto sezóne ho zdolal na svojej palubovke. "Novohradčania" sa tak stále držia v boji o druhé miesto, v ktorom nie sú ďaleko od svojho rivala z Levíc. K tomu je však potrebné začať vyhrávať aj u súperov, basketbalistom BKM sa to podarilo naposledy 15. januára. "V Handlovej sa v poslednom čase udiali veľké zmeny a čaká nás mimoriadne ťažký súper. Vieme, že domáci potrebujú víťazstvo a preto nemôžeme podceniť žiadnu situáciu na ihrisku. Musíme byť koncetrovaní počas celého zápasu. Verím, že po poslednom zápase zostaneme nohami na zemi a pôjdeme na zápas 100% pripravení," uviedol kouč Lučenca Peter Jankovič. 

IMG 2976

Inter Bratislava - BC Prievidza 

Eurovia aréna, sobota 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Roman Lamoš

Inter Bratislava je už síce istým víťazom základnej časti, no jeho výkony majú v posledných týždňoch kolísavú krivku. Na jednej strane, v domácom prostredí dokážu bez väčších problémov triumfovať nad tabuľkovým susedom z Levíc. Na strane druhej, príde prehra v Lučenci po nemastnom a neslanom výkone. "Žlto-čierni" tak ukazujú, že sú zraniteľným tímom a pred play off ich čaká ešte kopec roboty, ak chcú obhájiť majstrovský titul. "Prievidza dostala zmenou trénera silný, pozitívny impulz. Vyhrala pohár, hrá plná sebavedomia, má kvalitu a možno sú momentálne tímom s najväčšou formou. Vieme, čo nás čaká. Naša hra sa variuje, pracujeme, aby sme si nachystali formu pre play off," myslí si kormidelník Interu Aramis Naglič.

Prievidza naproti tomu stúpa tabuľkou smerom nahor, nebyť jedného strateného bodu za kontumáciu, tak by bola teraz už na druhej priečke. Družstvo trénera Krunoslava Krajnoviča sužuje maródka, no aj bez trojice Andrew Guillory, Nikola Gačeša a Zlatko Jovanovič si dokázalo odviesť z Komárna oba body. Či niekto z trojice legionárov zasiahne do diania na Pasienkoch, to je v tejto chvíli otázne. Jedno je isté, celok z Hornej Nitry má dobrú bilanciu na palubovkách súperov a na Inter Bratislava už prednedávnom dokázal nájsť účinný a víťazný recept. "Čaká nás úplne iný zápas ako v semifinále Slovenského pohára. Napriek tomu, že Inter má zabezpečenú prvú priečku po základnej časti, tak určite nám bude chcieť prehru z posledného vzájomného stretnutia oplatiť. Najmä na domácej palubovke ide o veľmi kvalitné mužstvo a očakávame od nich maximálnu agresivitu s veľkou rotáciou hráčov. Aj napriek zdravotným problémom, ktoré máme, sa na zápas budeme snažiť pripraviť čo najlepšie a odovzdať najlepší výkon, aký v tomto momente môžeme," okomentoval najbližšieho súpera tréner BC Krunoslav Krajnovič. 

Foto: Daniel Faix, Jakub Ruman, Lenka Molnárová, Vladimír Dorňák