• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Až v piatom kole Slovenskej basketbalovej ligy sa prvýkrát v sezóne predstaví doma Svit, do ich Iskra arény príde nabudená Prievidza. Handlová sa pokúsi proti Interu Bratislava zmazať nulu z kolónky výhier. Najväčšia pozornosť sa však bude sústrediť do Lučenca, "Novohradčania" si to so Spišskými Rytiermi rozdajú o prvé miesto v tabuľke.

SBL 2020/2021 - 5. kolo (sobota 10. októbra o 18.00 h):

BKM Lučenec - Spišskí Rytieri

K zápasu: Atraktivita a náboj, to sú základné ingrediencie tohto súboja. Ako sme spomenuli vyššie, je to priamy súboj o prvé miesto v tabuľke. Začneme najskôr pohľadom na domáci celok, Lučenec si v stredu večer opäť "užil" dramatickú koncovku v súboji s Levicami. Pre "Novohradčanov" mala úspešný a šťastný koniec, James Murray-Boyles udržal neporaziteľnosť pre svoj tím. "Teší nás dobrý vstup do nového ročníka, avšak sezóna je ešte len na začiatku a nás čaká ďalší rozbehnutý súper, ktorý s výnimkou prvého zápasu, kráča taktiež bezchybne. Musíme sa na tento zápas svedomito pripraviť, nakoľko Spišská Nová Ves má veľmi kvalitné družstvo, na čele s kvalitným trénerom. Bude potrebné hrať koncentrovane celých 40 minút. My si však veríme a chceme v sobotu na domácej palubovke určite uspieť," prezradil hráč Lučenca Róbert Rožánek. V krátkom slede tak čaká Lučenčanov ďalšia náročná skúška. "Tak, ako sa pred sezónou predpokladalo, že Spišská je najväčším ašpirantom na titul, tak sa to aj potvrdzuje. Tím má veľa výborných individualít a skúseností na rozdávanie. Pod taktovkou výborného trénera hrajú kvalitný basketbal. Bude to veľmi náročný zápas, ale my sa musíme dívať hlavne na seba. Hráme na našej palubovke a verím, že sme dostatočne pripravení. Dúfam, že urobíme všetko pre dobrý výsledok a potešíme našich fanúšikov," dodal tréner BKM Peter Jankovič. 

Rozbehnutí sú aj Rytieri zo Spiša. Ich silu mohli naposledy v tradičnom východniarskom derby pocítiť basketbalisti Svitu. Síce prišli "Podtatranci" oslabení, ale zverenci trénera Tea Hojča neponechali nič na náhodu a svojho rivala odprevadili s prehrou o 25 bodov. Kým ich najbližší súper ťahá štvorzápasovú šnúru výhier, tak "Novovešťania" majú na konte tri víťazstvá v rade. Jedno je isté, v sobotu večer sa jedna séria skončí. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Peter Karniš

Na čo sa zamerať: My si vyberáme tentoraz súboj na lavičke. Peter Jankovič a Teo Hojč patria k najlepším koučom našej ligy, bude teda zaujímavé sledovať, s akými taktickými manévrami vyrukuje jeden na druhého. Útočná a obranná sila tímov je na veľmi podobnej úrovni, o všetkom budú rozhodovať drobné detaily v hernom prejave. 

Kde sledovať:

 11

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava 

K zápasu: Aj v tomto match-upe sa skončí jedna séria. Handlová a Inter Bratislava čakajú na dvojbodový zásah, jeden tri zápasy a druhý dva. Horšie sú na tom prirodzene "baníci", keďže zostali posledným tímom, ktorý ešte v novom ročníku neokúsil chuť víťazstva. Po dominantnej výhre v príprave, prišla proti tradičnému rivalovi v stredu večer studená sprcha. V Prievidzi totiž zaostali za svojimi očakávaniami a výsledkom bola porážka o 10 bodov. Prehra v derby vždy mrzí dvojnásobne, uvidíme teda, či sa podarí Handlovej z nej pozviechať. "Po poslednom zápase v Prievidzi, ktorým sme sklamali našich fanúšikov, ale aj sami seba, sa musíme na nastávajúci duel zodpovedne pripraviť. Uvedomujeme si, že nás čaká ďalšia veľmi náročná úloha. Nechcem sa stále vyhovárať na žreb, ktorý sme si vytiahli, no podobne ako Svit a Prievidza, aj Inter nastúpi proti nám oddýchnutý. Všetky tímy majú pred zápasmi s Handlovou týždeň voľna, to je pre každého obrovská výhoda. Inter mal sedem dní na prípravu. My sme vo štvrtok mohli urobiť len ľahký tréning a na sobotný duel sa pripravujeme prakticky iba v piatkovom tréningu. Naskakujeme zo zápasu do zápasu a to je problém. Napriek tomu si uvedomujeme, že do tejto nelichotivej situácie sme sa dostali sami. Preto sa z nej chceme aj sami vyhrabať. To sa nám ale podarí iba s dostatočným charakterom. Ja verím, že ho máme a ukážeme ho už v sobotu. Chceme zabojovať a vytlačiť zo seba maximum," vyjadril sa kormidelník Handlovej Danilo Rakočevič.

Mladé družstvo Interu má za sebou náročný rozbeh do sezóny, veď hrali proti aktuálne trom najvyššie postaveným celkom. "Žlto-čierni" však môžu mať vztýčenú hlavu, keďže bilancia 1-2 (a to mali na dosah triumf proti Leviciam) je určite dostatočnou motiváciou do ďalšej práce. Ciele sú teda jasné, zvládnuť zostávajúce duely prvej šestiny základnej časti a v ideálnom prípade si zobrať v sobotu oba body z hornej Nitry. "Čaká nás štvrtý zápas. Týždeň sme mali pauzu, keďže sme vynechávali kolo a myslím, že sme dobre pripravení. Handlová má svoje kvality, dobrých strelcov i dobrého rozohrávača. Videli sme ako hrali vo všetkých doterajších zápasoch, takže vieme, čo od nich očakávať. My musíme hrať koncentrovane celých štyridsať minút, musíme sa vyvarovať chýb a pokúsiť sa vyhrať. Handlová nebude mať na svojej strane publikum, takže prichádza o svojho šiesteho hráča, pretože publikum je tam obvykle naozaj dobré. Naše šance sú vyrovnané. Musíme sa pokúsiť vziať dva body domov. Lenže Handlová bude určite chcieť uspieť, o to viac, že v sezóne ešte nevyhrala. Musíme si dať pozor na ich agresivitu a na to, aby sa nedostávali do dobrých streleckých pozícií," myslí si krídelník Interu Bratislava Jaroslav Musil.

Kto píska: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Roman Lamoš

Na čo sa zamerať: Očakáva sa špičkový duel na poste rozohrávačov. Na jednej strane skúsený Goran Bulatovič, líder v bodoch a asistenciách, ktorý sa postaví proti svojmu bývalému klubu. Na strane druhej, mimoriadne talentovaný Lautaro Lopez. V štatistike asistencií je na druhom mieste, v bodoch mu patrí 8. pozícia. Kto prinesie pre svoje družstvo na palubovke viac?

Kde sledovať: 

IMG 1526 

Iskra Svit - BC Prievidza

K zápasu: Tak konečne! To si asi hovoria hráči Svitu, keďže až v piatom kole sa premiérovo predstavia vo svojej Iskra aréne. "Medvede" boli vždy doma silnejšie a určite to plánujú dokázať aj proti svojmu momentálnemu tabuľkovému susedovi. Okrem toho plánujú odčiniť aj zaváhanie na Spiši, kde prehrali s Rytiermi celkom hladko. Otázny je zdravotný stav v rámci tímu, do sezóny zatiaľ nezasiahol Stanislav Baldovský s Adamom Mončekom, v stredu absentoval aj americký rozohrávač Daquaise Andrews. Každý prípadný navrátilec zvyšuje šance Iskry na víťazstvo. "V sobotu sa predstavíme prvýkrát v tejto sezóne na domácej palubovke. Uvidíme, ako budeme na tom zdravotne, verím, že aspoň o trochu lepšie, ako v poslednom zápase. Snažili sme sa pripraviť na duel proti Prievidzi čo najlepšie a dúfam, že to bude vidieť aj počas zápasu. Chceme hrať tvrdo a agresívne na oboch koncoch palubovky, veľa bude závisieť aj od kontroly doskoku pod vlastným košom, čo nám môže priniesť niekoľko ľahkých bodov. Verím, že po zápase budeme mať viac dôvodov na úsmev ako náš súper," vyhlásil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. Nadviazal na neho kapitán družstva Saša Avramovič: "Čaká nás ťažký zápas, musíme byť koncentrovaní a hrať s veľkou energiou. Musíme bojovať o každú jednu loptu. Budú nám určite chýbať fanúšikovia, ale musíme si zvyknúť na túto situáciu. Je to prvý domáci zápas po dlhej dobe, tak sa na neho všetci tešíme."

Veľká radosť zavládla v útrobách prievidzskej Niké arény, v stredu večer sa totiž podaril dokonalý revanš za zbabranú prípravu. S Handlovou nechali zabudnúť na vysokú prehru a v ligovom nasadení im uštedrili prehru. Dvojnásobná radosť, keďže to bola prvá výhra v sezóne a premiérová medzi mužmi pre hlavného trénera BC Maroša Helmecyho. Prievidžanom to určite dodalo veľký vietor do plachiet a elán do ďalšej roboty, čo určite plánujú ukázať aj pod Tatrami. "To, že sa nám v poslednom zápase podarilo uspieť, je pekné, ale už je nový deň a čaká nás ďalšie kolo. Vo Svite sa hrá veľmi ťažko. Ako hovoríme vždy, musíme hrať od začiatku až do konca s maximálnou energiou. Je to jediná šanca ako môžeme súperov potrápiť a uchmatnúť si pre seba nejaké víťazstvá," prezradil pred zápasom kouč BC. 

Kto píska: Pavel Fuska, Zdenko Zubák, Michal Perečinský

Na čo sa zamerať: Kľúčovým prvkom bude určite ofenzíva. Aj keď má Prievidza na konte už víťazstvo, tak má zatiaľ bodovo najslabší útok v lige. Svit naproti tomu nemá v tomto ukazovateli problémy, ale z pohľadu defenzívy je na tom oveľa horšie ako ich najbližší súper. Čo teda rozhodne? Budú to strelecké preteky alebo súboj obrán? 

Kde sledovať:

Foto: Dominika Bodyová, Barbora Klorusová, Lenka Molnárová