• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Semifinálové série Niké SBL pokračujú svojou treťou kapitolou. Na východe sa bude rozhodovať o tom, kto z dvojice Spišskí Rytieri - Iskra Svit získa postupový mečbal a vytvorí tak tlak na toho druhého. Na západe máme možnosť spoznať prvého tohtoročného finalistu, Patrioti Levice môžu v domácom prostredí uzatvoriť sériu s Interom Bratislava.

Niké SBL - 3. zápas semifinále play off (sobota 1. mája):

Spišskí Rytieri - Iskra Svit (17.00 h)

/stav série - 1:1/

K zápasu: "Novovešťania" sa očividne ešte naplno nedostali do play off módu. V prvom súboji so Svitom sa rozbehli až v druhom polčase, vtedy to stačilo na obrat a úspech, ale na palubovke súpera už nárok nemali. S Iskrou sa opäť raz pustili do ofenzívnej prestrelky, čo však jednoducho nevyhovuje zverencom trénera Tea Hojča. V druhom polčase ich špecifická hra Svitu prevalcovala a keby niet záverečnej štvrtiny, tak by konečný rozdiel bol oveľa výraznejší (93:107). Teraz sa musia vrátiť k svojim herným základom, inak získa veľkú výhodu ich súper. "V play off je úplne jedno, či prehráte o jeden bod, alebo o 50, ide len o víťazstvo, či prehru. Samozrejme, prehra vo Svite nás nijako neteší, no máme skúsených chlapcov, ktorí iste vedia na takéto situácie reagovať. My musíme podať určite diametrálne iný výkon, hráme doma, pomyselná loptička je na našej strane. Vieme o čo ide, musíme ísť na 'krv' a na palubovke odovzdať všetko čo vieme. Tlak si nepripúšťame a určite túžime Svit doma zdolať," povedal asistent trénera Erich Korfanta.

"Medvede" sa zomkli a tentoraz zvládli nástup do druhého polčasu. O ich útočnej sile sa asi nie je potrebné baviť, tentoraz však doma zabrali aj v obrane, aj keď to pri pohľade na konečný výsledok možno tak nevyzerá. Všetkých 107 bodov dala základná zostava, a to nemohli zasiahnuť do tohto duelu Saša Avramovič a Robert Baker. Štart oboch legionárov v sobotňajšom stretnutí je aktuálne otázny. Svitu sa podarilo dostať Spišiakov pod tlak, čo sa môže ukázať ako dôležitý faktor v tejto sérii. Hrá sa totiž o postupový mečbal, čiže o motiváciu bude na oboch stranách postarané. "Doma sme po skvelom bojovnom výkone vyrovnali stav série na 1:1. V Spišskej Novej Vsi chceme na to nadviazať, nejdeme riešiť, či máme zranených hráčov, alebo nie. Je to play off a musíme ísť na hranu. Vyhrá ten, kto dá do toho viac energie, odhodlania a túžby po víťazstve. Verím, že to budeme my," vyjadril sa tréner Róbert Ištvánik.

Kto píska: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: Útočný potenciál majú oba tímy, ale zatiaľ sa ako rozhodujúca ukazuje defenzíva, hlavne v tretích štvrtinách. K tomu je potrebné sa určite zamerať na to, kto sa udrží v tzv. "play off móde". 

Kde sledovať:

DSC 266

Patrioti Levice - Inter Bratislava (19.00 h)

/stav série - 2:0/

K zápasu: Patrioti zvíťazili len ako druhý tím v rámci Niké SBL na Pasienkoch, keď viedol tím Interu na lavičke Oleg Meleščenko. Pravda, cesta za triumfom a postupovým mečbalom nebola taká jednoduchá, ako tomu bolo v domácom prostredí. Hlavne v tretej štvrtine dovolili semifinálovému rivalovi pomýšľať na obrat, ale v rozhodujúcich okamihoch sa mohli oprieť o prínos Šimona Krajčoviča, či Henriho Wade-Chatmana. Po výhre (78:63) ich delí už len krok od finálovej účasti, ktorá by bola len tretia v 80-ročnej histórii klubu. "Je to jednoduché, je to len o nás a o tom, ako k zápasu pristúpime. Je jedno, že vyhrávame 2:0, to nikoho nezaujíma. V sobotu chceme sériu ukončiť," vyhlásil pivot Viktor Juríček.

Bratislavský celok sa snažil zo všetkých síl, v Eurovia aréne hral oveľa kompaktnejšie a s výrazne väčšou nádejou na úspech, ale napokon to nevyšlo. Ako rozhodujúci sa ukázal záver tretej štvrtiny a celá záverečná 10-minútovka, ktorú prehrali "žlto-čierni" o 12 bodov. Teraz tak idú bojovať o predĺženie sezóny. Ich výhodou môže byť fakt, že nemajú čo stratiť a môžu hrať uvoľnene. Prípadným triumfom v Leviciach, čo už v tejto sezóne dokázali, by mohli dostať papierového favorita pod tlak a zdramatizovať vývoj semifinálovej série. 

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Zatiaľ to v tejto sérii vyzerá tak, že vo veľkej miere sa odvíja od toho, ako sa darí kľúčovým oporám. Na strane Interu sa bavíme o triu Michael Fusek, Arnas Beručka, Lautaro Lopez a v Leviciach to je Šimon Krajčovič, Boris Bojanovský a Henri Wade-Chatman. Komu sa podarí lepšie zastaviť toho druhého, tak ten bude mať výraznú šancu na víťazstvo.

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix