• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvýkrát nás v sezóne 2021/2022 čaká kompletná štvorzápasová porcia Niké SBL. V druhom kole vzbudzuje veľké očakávania konfrontácia majstra s nováčikom, Spišskí Rytieri privítajú Komárno. Lákadlom je určite aj repríza semifinále z predošlého ročníka, Levice narazia na Inter Bratislava. Na Lučenec čaká doma Prievidza, v Handlovej sa predstaví Svit.

Niké SBL - 2. kolo (sobota 9. októbra):

BKM Lučenec - BC Prievidza (17.00 h)

K zápasu: Lučenec nadviazal na vydarenú prípravu, ktorú si preniesol tiež do ligy. Proti Leviciam ťahal po drvivú väčšinu duelu za kratší koniec, ale po vydarenej koncovke brali napokon oba body "Novohradčania" (85:82). Teraz sa predstavia v domácom prostredí, ktoré bolo v minulosti často nedobytnou pevnosťou pre súperov. "Sme veľmi nadšení, že môžeme hrať svoj prvý domáci zápas pred našimi fanúšikmi. Vieme, že im dlžíme ospravedlnenie po prvom domácom prípravnom zápase proti Spišskej Novej Vsi vo Federálnom pohári. Vieme, ako by sme chceli vyzerať a súťažiť na palubovke a vieme, že bojovať so srdcom a energiou je pre našich fanúšikov najdôležitejšie. Prievidza má podobne veľmi mladý tím, ktorý bol vo všetkých svojich prípravných zápasoch mimoriadne konkurencieschopný. Ich neskúsenosť ich zatiaľ stála niekoľko zápasov, ale každým zápasom sa zlepšujú a nemožno ich brať na ľahkú váhu. V útoku sú dobre organizovaní, kreatívni a často menia obranu. Tešíme sa na veľmi súťaživý zápas a chceme ochrániť domácu palubovku," uviedol tréner Daniel Sokolovsky. Hráči BKM ukázali už v prvom kole svoj potenciál, proti Prievidzi to však pre nich nebude ľahká skúška. "Čaká nás prvý domáci zápas proti Prievidzi. Prievidza ukázala hneď v prvom zápase, že bude opäť nepríjemným mužstvom pre každého a my budeme musieť hrať s maximálnym nasadením celých 40 minút, ale veríme, že na konci sa budeme tešiť aj z prvej domácej výhry a potešíme našich fanúšikov," dodal Ján Zorvan. 

Prievidza má už za sebou celkovo štyri súťažné zápasy, na víťazstvo však stále čaká. Mimoriadne blízko k tomu bola vo Svite, kde však napokon prehrala po predĺžení (89:91). Tímu sa zatiaľ nedarí ani v Alpsko-jadranskom pohári, vo svojom treťom stretnutí D-skupiny nestačili na Ústí nad Labem (81:91) a postupová šanca sa mu výrazne vzdialila. Vedeniu klubu sa podarilo vyriešiť voľné miesto na súpiske, dres BC si oblečie kanadský krídelník Alonzo Walker. Ten by ešte do stretnutia v Lučenci nemal zasiahnuť. "Čaká nás veľmi silný super z Lučenca. Verím, že na každom tréningu odvádzame dobrú robotu a budeme sa každý zápas posúvať vpred. Chceme bojovať od začiatku až do konca a ukázať, že sme nebezpečný súper pre každého," uviedol tréner BC Maroš Helmecy. 

Kto píska: Pavel Fuska, Marek Kúkelčík, Tomáš Kiss

Kde sledovať:

12 

MBK Baník Handlová - Iskra Svit (18.00 h) 

K zápasu: Handlová si určite inak predstavovala úvodný zápas v Komárne. Zverenci trénera Danila Rakočeviča proti nováčikovi mali solídny rozbeh, ale v tom druhom si nechali až príliš jednoducho ujsť šancu na výhru (65:80). Kouč "baníkov" aj patrične skritizoval svojich hráčov za toto vystúpenie. Zostáva dúfať, že jeho slová padnú na úrodnú pôdu a toto zaváhanie odčinia pred domácim publikom. Otázne je, či bude mať k dispozícii jednu zo svojich amerických posíl, DeAndreho Abrama. 

Svit zvládol vstup do nového ročníka, aj keď na dva body do tabuľky sa dosť nadrel. Proti Prievidzi musel otáčať nepriaznivý stav, o výhru sa musel pobiť dokonca v predĺžení (91:89). Možno práve toto víťazstvo dodá "podtatrancom" potrebné sebavedomie a psychickú pohodu, ktorú by si mohli preniesť aj do ďalších duelov, napríklad v Handlovej. "V Handlovej nás určite nečaká ľahký zápas. Chceme podať úplne iný výkon ako v prvom zápase proti Prievidzi. Vieme, čo chceme hrať, ale musíme to ukázať na ihrisku. Verím, že chalani budú bojovať ako jeden tím, s veľkou energiou a víťazstvo si pripíšeme my," povedal tréner Róbert Ištvánik.

Kto píska: Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Jakub Izák

Kde sledovať:

 DSC 8758

Spišskí Rytieri - BC Komárno (18.00 h)

K zápasu: Spišskí Rytieri si opäť po roku zopakovali rovnaký scenár z úvodného kola sezóny, keď prehrali s Interom Bratislava. Tentoraz to však bolo oveľa výraznejším spôsobom (65:84), čo si teda určite úradujúci majster a víťaz Slovenského pohára nepredstavoval. "Novovešťania" stále nie sú v kompletnom zložení, ako tomu bolo aj v príprave, čo sa zatiaľ odzrkadľuje na hernom prejave. V domácej hale by si tak najradšej proti nováčikovi napravili chuť. "Sám neviem, čo sa udialo v tretej štvrtine zápasu s Interom, no stáva sa nám to skoro v každom zápase. Na chvíľu stratíme koncentráciu, čo súper využije, bodovo nám odskočí a potom sa to ťažko doháňa. Toto musíme bezpodmienečne odstrániť, musíme udržať koncentráciu počas celých 40 minút, byť agresívnejší. Mali sme s chlapcami míting, rozprávali sme sa o tom a verím, že slová, ktoré na ňom odzneli, padnú na úrodnú pôdu. Čaká nás neľahký súper, nad nami visí imperatív víťazstva, určite sa o oň ideme so cťou pobiť. Výkon však musí byť diametrálne odlišný od toho, čo sme predviedli v Pezinku. Verím, že nás k víťazstvu poženú aj diváci, ktorých sj týmto pozývam do haly," vyjadril sa asistent tréner Erich Korfanta. 

Lenže proti Komárnu to nebudú mať jednoduché. Nováčik si urobil chuť hneď pri svojej premiére, keď zvládol domáci duel s Handlovou (80:65) a na konte má svoje prvé víťazstvo v Niké SBL. Mladému kolektívu z juhu Slovenska to určite dodalo potrebné sebavedomie, na ktoré by radi nadviazali aj v Spišskej Novej Vsi. S tímom sa postupne zžíva aj posila na poste rozohrávača - K.C. Ross-Miller. "Čaká nás prvý zápas mimo domácej palubovky a rovno proti aktuálnemu majstrovi zo Spiša. Proti súperovi budeme musieť byť koncentrovaní určite viac, ako v našom prvom zápase, budeme musieť hrať s maximálnym nasadením v obrane, v útoku rýchlo a rozumne si posúvať loptu, snažiť sa spomaliť ich tranziciu, no hlavne nechať na ihrisku srdce. Len tak môžeme pomýšľať nad víťazstvom," myslí si hráč Komárna Jakub Kádaši. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Vladimír Karnay

Kde sledovať:

 IMG 4645

Patrioti Levice - Inter Bratislava (18.00 h)

K zápasu: Patrioti neodštartovali svoju ligovú kampaň ideálne, vo svojom prostredí si nechali ujsť výhru s Lučencom (82:85). Levičania si následne napravili chuť v Alpsko-jadranskom pohári, kde celkom jasne triumfovali nad rakúskym Welsom (93:64). Práve na tento duel by radšej nadviazali a svoju mini šnúru domácich stretnutí by radi uzatvorili víťazne. Do zostavy by sa mal vrátiť Deshawn Freeman, v prvom kole nového ročníka citeľne chýbal Patriotom pod košom. "Nevstúpili sme do sezóny tak, ako sme chceli. V sobotu to môžeme ale napraviť proti Interu, ktorý ukázal svoju kvalitu proti Spišským Rytierom. Určite nechceme prehrať prvé dva domáce zápasy, tak do toho musíme dať všetko," vyhlásil pivot Boris Bojanovský. 

Inter však poslal jasnú správu všetkým ligovým konkurentom, keď vo svojom pezinskom "exile" jasne zdolal Spišiakov (84:65). Po možno výsledkovo nepresvedčivej príprave, to je jasný signál, že jednotlivé skladačky začínajú zapadať do konceptu kouča Olega Meleščenka. Teraz sa pokúsi v tomto trende pokračovať aj u aktuálneho vicemajstra. "Poznáme tento tím veľmi dobre. Je to viac-menej rovnaké družstvo z predchádzajúcej sezóny a to je jeho najväčšia výhoda, s ktorou pôjdu do sobotňajšieho zápasu. Kľúč k víťazstvu je v našej obrane. Musíme nastúpiť agresívne a bojovať o každý centimeter palubovky. Nemôžeme im dovoliť ľahké koše, hlavne za tri body, čo je ich najsilnejšia zbraň," okomentoval najbližšieho súpera asistent trénera Edgars Jaunzems. 

Kto píska: Peter Ženiš, Eduard Uhrin, Artjoms Ribakovs

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Igor Cibuľa, Daniel Faix, Vladimír Dorňák