• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kolá sa míňajú, postupne tak začína ísť v základnej časti Niké SBL do tuhého. Sobotňajší program odštartuje zaujímavým duelom Interu s Komárnom, hostia sa pokúsia ubrániť štvrtej prehre v rade. Lučenec si s Handlovou zahrá o dôležité body. Prievidza sa už vytúženému triumfu dočkala, teraz by rada prekvapila rozbehnutých Spišských Rytierov. 18. kolo bude napokon nekompletné, súboj Patriotov so Svitom sa odložil pre pozitívny prípad v levickom tíme. 

Niké SBL - 18. kolo (sobota 8. januára):

Inter Bratislava - BC Komárno (14.00 h)

K zápasu: Čakanie sa skončilo, v stredu sa po takmer troch mesiacoch vrátil do zápasového kolotoča Michael Fusek. Pivot Interu bol a je dôležitou súčasťou herného systému trénera Olega Meleščenka, čo sa ukázalo aj vo víťaznom stretnutí s Lučencom (93:92). "Žlto-čierni" si síce zbytočne zdramatizovali koncovku, ale zisk dvoch bodov si už nenechali ujsť. Teraz už aj s reprezentantom Slovenska môžu byť ešte nebezpečnejším tímom, ktorý bude určite v tabuľke atakovať vyššie méty. "Komárno hrá podobným štýlom ako Lučenec. Radi behajú, vyhovuje im hrať rýchle tranzície. Keď sme naposledy prehrali v Komárne, mali sme vyše dvadsať strát. To je priveľa. Hoci aj s dvadsiatimi stratami sme sa držali v hre a rozdiel bol len päť či šesťbodový. Takže teraz musíme začať agresívne, starať sa o loptu a vyhnúť sa tak stratám ako v stredu proti Lučencu, keď sme mali len sedem strát. To je perfektné. Prežijeme aj desať či dvanásť, ale pod desať je to perfektné a je to jeden z kľúčových parametrov," uviedol asistent trénera Interu Edgars Jaunzems.

Po hodoch prichádza bolenie brucha. Tak možno charakterizovať aktuálne výsledky Komárna. Iste, svoje na tom zohráva aj náročný program a vynútené absencie. Nováčik mal na konci roka na konte 10 výhier po sebe, momentálne však ťahá trojzápasovú šnúru prehier. Ani v druhom vzájomnom meraní nestačili na Levice (73:80), k dispozícii však nebol tréner Zlatko Jovanovič, Luka Gašič a Jorden Duffy. Prví dvaja menovaní už budú súčasťou stretnutia s Interom, po rozhodnutí disciplinárneho riaditeľa SBL už bude k dispozícii aj Jorden Duffy. Komárno si ale musí už dávať pozor, na ich druhé miesto sa začína doťahovať dvojica Spišskí Rytieri a Lučenec. "Po ostatných zápasoch by sme radi vrátili späť na víťaznú vlnu. Vieme, akým mužstvom Inter disponuje, hrali sme už s nimi v tejto sezóne dvakrát, takže vieme, na čo sa máme pripraviť. Do zostavy sa vráti Luka Gašič, takisto budeme mať aj trénera na lavičke, čo nám určite pomôže. Myslím si, že oba tímy sú pripravené na boj o víťazstvo, rozhodujúce bude to, kto urobí menej chýb," vyjadril sa rozohrávač Komárna K.C. Ross-Miller. 

Kto píska: Martin Margala, Tomáš Doušek, Artjoms Ribakovs

Kde sledovať:

IMG 0430 

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová (16.00 h)

K zápasu: Lučenec má tiež momentálne svoje herné výkyvy, ktoré sa s ním ale ťahajú dlhšiu dobu. Ani tento tím neobchádzajú absencie, z rôznych dôvodov chýbalo v stredu proti Interu Bratislava (92:93) až kvarteto Slovákov - Lukáš Bolek, Simeon Jackuliak, Ondrej Kapustík a Juraj Láštic. V dobrom svetle sa ukázala nová posila - Akia Pruitt, no "Novohradčania" by radšej uvítali stabilitu vo svojich výsledkoch. O tretie miesto v tabuľke už prišli a na ich aktuálnu štvrtú priečku si robia zálusk viacerí. "Po sklamaní z druhého polčasu proti Interu, kde máme pocit, že sme urobili jednoduché, ale zásadné chyby, ktoré dali súperovi víťazstvo, sa musíme preorientovať krátkou prípravou na veľmi nebezpečný tím z Handlovej. Poznáme oblasti, v ktorých by sme sa chceli zlepšiť a je úplne jasné, čo musíme urobiť, aby sme ubránili domácu palubovku," vyhlásil tréner BKM Daniel Sokolovsky.

To, že hornonitrianske derby nemáva nikdy favorita, sa naplno pretavilo do bodky v stredu večer. Handlová mala síce na konte sedem víťazstiev v tejto sezóne a Prievidza žiadne, z výhry sa však tešilo BC (87:90). Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa "baníci" vysporiadajú v Lučenci s nečakanou stratou bodov, ktorá ich mohla priblížiť k piatemu Interu Bratislava. "Tabuľkové postavenie a vzájomné zápasy hovoria jasne o tom, kto bude v sobotu favoritom. My by sme sa chceli po zlom zápase v Prievidzi prezentovať dobrým výkonom. Bude to fyzicky veľmi náročné stretnutie. Dúfam, že ho odohráme v kompletnej zostave a podáme v ňom solídny výkon," zamyslel sa handlovský kouč Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Jakub Izák

Kde sledovať:

6

Spišskí Rytieri - BC Prievidza (20.00 h)

K zápasu: Spišiaci možno nenápadne, ale dosť evidentne herne a výsledkovo rastú. Úradujúci majster zvládol bez väčších problémov derby so Svitom (99:80) a vďaka prehre Lučenca sa v tabuľke posunul už na tretie miesto. Po turbulentnejšom období to začína v koncepcii trénera Štefana Sviteka zapadať do seba, Mike Morsell a Ben Richardson sa dosť rýchlo zžili s novým kolektívom. Druhé miesto Komárna nie je ďaleko, ambíciou bude v sobotu ustrážiť domácu palubovku a zaknihovať tretiu výhru za sebou. "Veľmi dobre viem, aké to je, keď po sérii prehier konečne príde výhra. Mužstvo to určite nakopne, nabudí a nás presne takýto súper čaká. Na hre Prievidze sa začína prejavovať rukopis trénera Krajnoviča, ktorý dokonale pozná našu ligu, vie tím pripraviť na zápasy, čiže nás nečaká nič ľahké. Hostia určite cítia šancu zabojovať o play off a určite nepredajú svoju kožu lacno. My však máme svoje plány a ambície, a do tohto zápasu pôjdeme s jednoznačným, víťazným úmyslom. Veľmi sa mi páčila naša druhopolčasová hra vo Svite. Ak podáme taký kolektívny výkon, vyšperkovaný výkonmi našich lídrov, tak o osud zápasu sa nebojím. Chceme jednoznačne vyhrať, čaká nás ťažký duel, musíme k nemu pristúpiť zodpovedne a ak splníme to, na čom sa dohodneme, tak máme šancu byť na konci dňa úspešní," myslí si asistent trénera Rytierov Erich Korfanta. 

Konečne to vyšlo, asi takéto myšlienky prebiehali Prievidzi po zápase s Handlovou (90:87). Zverencom trénera Krunoslava Krajnoviča to na 15. pokus napokon vyšlo, v kolónke víťazstiev už nemajú nulu. O to sladší bol triumf, pretože prišiel proti odvekému rivalovi. Teraz sa už družstvu bude dýchať ľahšie, aj keď play off méty sú stále dosť vzdialené. Dopomôcť k ešte lepším výsledkom by mala dvojica srbských posíl - Luka Dmitrovič a Haris Čučovič. "Spišiaci sú jedným z najlepších tímov celej ligy. Vedia hrať dobrý basketbal, majú skúsených hráčov, s dobrými fyzickými predispozíciami. My sa musíme sústrediť na našu hru a taktiku, ktorú musíme doplniť energiou a nasadením. Tak môžeme hrať našu hru," okomentoval najbližšieho súpera krídelník BC Goran Vučičevič. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Kde sledovať:

Foto: Branislav Gúgľava, Vladimír Dorňák, Barbora Klorusová