• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Highlightom programu 19. kola je televízny duel momentálne dvoch najlepších tímov Niké SBL - Spišských Rytierov a Levíc. Okrem toho sa hrajú aj celkom podstatné súboje o stred tabuľky, Komárno privíta Lučenec a Svit hrá s Prievidzou. Súperom Interu Bratislava bude Handlová, ktorá sa pokúsi vrátiť na víťaznú cestu. 

Niké SBL 2022/2023 - 19. kolo (streda 18. januára):

BC Komárno - BKM Lučenec (18.00 h)

K zápasu: Komárno získalo počas víkendu tak potrebné víťazstvo, keď uspelo v Prievidzi (79:71). Na ich tabuľkovom postavení sa síce nič nezmenilo, stále sú na 6. priečke, ale podarilo mu zlomiť šnúru prehier, odpútať sa od celkov z hornej Nitry a stále pomýšľať na lepšie pozície. K tomu bude potrebné ale nadviazať nad to pred domácim publikom. "Po dôležitom víťazstve v Prievidzi náš čaká ďalší zápas proti Lučencu, v ktorom potrebujeme konečne zvíťaziť aj doma. Musí nás zdobiť agresívna a pevná obrana a hlavne si musíme postrážiť doskok, keďže často je toto náš najväčší problém. Treba, aby sme hrali tímovo a sebavedomo, potom môžeme pomýšľať na úspech v zápase," prezradil Martin Danielič. 

Lučenec potvrdil, že jeho ambície nadviazať na predošlý ročník, sa konečne začínajú pretavovať aj do reality. Triumf nad Interom Bratislava (96:88) ho posunul už na tretie miesto a práve toto postavenie by radi potvrdili aj na juhu Slovenska. Ľahké to rozhodne nebude, ale "pelikáni" majú vonku obstojnú bilanciu - 3 výhry a 4 prehry.   

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Artjoms Ribakovs, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

Image08 

Iskra Svit - BC Prievidza (18.00 h)

K zápasu: Svit predviedol u majstra takmer dokonalý víťazný comeback, od otočenia vývoju stretnutia ho delila v podstate jedna lopta. Napokon však v Leviciach tesne neuspeli (75:79). Aj napriek prehre si Iskra môže zobrať pozitíva a nadviazať na ne v domácom prostredí. Pred vlastnými fanúšikmi sa predstaví tiež najnovšia posila tímu - Xavier Smith. Nielen on bude snažiť o to, aby v stredu večer zostali oba body v Iskra aréne.

Víťazné chúťky má ale aj Prievidza, ktorá bojuje na diaľku nielen o 7. miesto s Handlovou, prirodzene má však ambície byť ešte vyššie. K naplneniu týchto cieľov musia mať konštatnejšiu formu, aktuálne prehrali predchádzajúce dve stretnutia. Naposledy doma s Komárnom (71:79). "V prvom rade musíme hrať kolektívnejšie, najmä v obrane, pri čom musíme byť agresívnejší, ako sme boli na začiatku zápasu s Komárnom. Na druhej strane, v útoku musíme hrať rozumnejšie a brať lepšie taktické rozhodnutia v momentoch, keď naviažeme na dva - tri momenty, kde dobre bránime, no potom v útoku nedáme kôš. Zle sa takticky rozhodneme, zle prečítame obranu a nevyužívame výhodu tohto momentu. Ďalej potrebujeme využiť atletické schopnosti hráčov, ktorých na to majú. Jednoducho hrať tímovo a pobiť sa o to víťazstvo. Máme za sebou relatívne dve tesné prehry za sebou, ale verím, že sme sa z toho poučili a náš výkon proti Svitu bude lepší ako tieto posledné zápasy. I keď musím uznať, že okrem tej zbabranej prvej štvrtiny proti Interu, tak zvyšok bol celkom dobrý, no stále je to ďaleko od toho, čo by som chcel, aby sme predvádzali na ihrisku," uviedol Krunoslav Krajnovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Lukáš Životský
Kde sledovať:

10 

Spišskí Rytieri - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Forma Spišských Rytierov je pôsobivá, v lige naposledy prehrali pred vyše mesiacom a bolo to zrovna proti súperovi, proti ktorému v stredu doma nastúpia. "Novovešťania" momentálne ťahajú 6-zápasovú sériu výhier a v televíznom zápase by chceli opäť zvýrazniť náskok na Patriotov. Zároveň sa pokúsia prvýkrát v tejto sezóne zdolať tento tím. "Čaká nás súboj prvého s druhým, hostíme tím, ktorý Slovensko úspešne reprezentuje v Európskom pohári FIBA. Levice majú tie najvyššie ambície, majú výborne zložený káder s mimoriadnou kvalitou na každom poste. Navyše aj naša bilancia z ostatných zápasov nie je príliš priaznivá. To všetko nech je pozvánkou pre našich fanúšikov, očakávam plnú halu, ktorá bude povestným šiestym hráčom na palubovke. Budeme to potrebovať, musíme byť koncentrovaní počas celého zápasu a urobíme maximum preto, aby sme Patríotov zdolali. Odmietame reči o tom, že Levice sa viac koncentrujú na účinkovanie v Európe a hoci je pravdou, že v našej lige prehrali zopár zápasov, nespoliehame sa na to. Verím, že uvidíme dynamický, dobrý basketbal a pevne dúfam, že s našou víťaznou koncovkou. Čaká nás boj, pravá bitka o prvé miesto, sme v očakávaní, na zápas sa tešíme a dúfame, že nás za víťazstvom poženie plná hala," povedal asistent trénera Erich Korfanta. 

Levice sa môžu priblížiť svojho stredajšiemu rivalovi, zároveň tiež pokračovať vo víťaznom ťažení a udržať si stopercentnú bilanciu proti Spišiakom. To však v prvom rade musia hrať lepšie, ako tomu bolo doma proti Svitu. Z celkom jednoznačného zápasu to bola nečakaná dráma, v ktorej sa majstrovi podarilo uhájiť výhru doslova v samotnom závere (79:75). Otáznik visí nad účasťou Borisa Bojanovského, ktorého trápilo zranenie ramena a pomaly, ale isto, sa blíži aj návrat Draška Kneževiča do zostavy "žlto-zelených". "Čaká nás u nich ťažký zápas. Spišských Rytierov dobre poznáme, už sme s nimi hrali trikrát v tejto sezóne. Vieme, kde sú ich silné zbrane a tie potrebujeme zastaviť. Keď sa nám to podarí, tak si myslím, že máme dobrú šancu na víťazstvo," myslí si Miha Lapornik. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Zdenko Zubák, Martina Fanfara
Kde sledovať:

IMG 4244 

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová (19.00 h)

K zápasu: Inter prišiel v 18. kole nateraz o 3. pozíciu, keď prehral v televíznom zápase na palubovke Lučenca (88:96). Z tohto pohľadu si chce doma napraviť chuť a zabrániť prenasledovateľom, aby dostali ďalšiu šancu priblížiť sa. V športovej hale na Vietnamskej sa ľahko nevyhráva, "žlto-čierni" sa v nej cítia komfortne a v tomto trende plánujú pokračovať. "S Handlovou sa chceme vrátiť na víťaznú vlnu. Doma máme dobrú príležitosť. Stále opakujem, že my musíme odovzdať v každom stretnutí maximum, pretože nie sme tím, ktorý je tak poskladaný a tak nastavený, že mu stačí odohrať na sedemdesiat percent, aby vyhral zápas. V každom dueli musíme ísť na viac ako sto percent. Ale ak takto naozaj odohráme, môžeme hrať s každým v tejto lige. Myslím si, že sme to už viackrát ukázali. Proti Handlovej to nebude iné. Musíme hrať na viac ako sto percent. Lebo všetko pod sto percent – ak ich neodovzdáme – nám môže spôsobiť problémy. Handlová je nebezpečná, je to strelecký tím, ktorý dokáže nastrieľať veľa bodov. Videli sme, že hrajú rýchlo, na veľa útokov. Je na nás, aby sme presadili naše tempo. Ofenzívne aj defenzívne. Potom máme nádej, že vyhráme," myslí si tréner Danilo Rakočevič. 

Handlová zatiaľ márne prenasleduje miesto do prvého kola play off, na Prievidzu stále stráca 1 víťazstvo. Nič sa na tom nezmenilo ani počas víkendu, keď predviedli v jej hale ofenzívnu kanonádu Spišskí Rytieri (107:81). "V stredu nás čaká veľmi dôležitý zápas pod košmi bratislavského Interu. V súčasnosti je pre nás každý jeden zápas existenčný a iba ak nastúpime s maximálnou energiou, môžeme byť úspešní. V posledných dvoch zápasoch sme už v prvej štvrtine inkasovali veľa bodov a pokiaľ práve toto nezastavíme, veľmi ťažko sa nám bude zápas otáčať. O víťazstvo sa musíme pobiť zo všetkých síl, aby sme konečne všetkým ukázali, že basketbal hrať vieme," vyhlásil tréner Karol Kučera. Či sa im to podarí, to sa uvidí, ale odhodlanie na strane "baníkov" je. "V telocvični na Vietnamskej ulici očakávame dobrý zápas. Inter má veľmi kvalitných hráčov, s ktorými musíme udržať krok a ja verím, že sa nám to podarí. Všetci si prajeme zvíťaziť a je iba na nás, čo pre to urobíme," dodal Jakub Kádaši. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Martin Hudec
Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla, Barbora Klorusová, Vladimír Dorňák