• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po úspešnej predohrávke Spišiakov s Nitrou, uzatvoria v sobotu štyri stretnutia 43. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Ťahákom sú súboje o druhú, respektíve siedmu pozíciu. Kto sa k nej výrazne priblíži?

MBK Rieker COM-therm Komárno - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 25. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Komárno ladí formu na krajské štvrťfinálové derby s Levicami. Svoje tretie víťazstvo v rade si pripísali proti Spišskej Novej Vsi (108:79) a túto sériu by radi natiahli aj proti bratislavskému celku. Karlovka má v závere sezóny náročný žreb, po hladkej prehre s majstrom (67:100), ich tentoraz čaká vicemajster. 

Kto proti komu: "Obuvníci" si musia dávať hlavne pozor pod košom, kde pracuje skúsené duo Hašan - Brliť, ktoré dopĺňa mladý Doležaj. Domáci sa však môžu spoľahnúť na Waynea Langstona a slovenského reprezentanta Borisa Bojanovského. 

Čísla, čísla, čísla: Komárno stratilo body z predchádzajúcich šiestich domácich zápasov len raz, Karlovka naposledy vyhrala vonku v Spišskej Novej Vsi (71:61).

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): "Hoci sa už viaceré mužstvá pripravujú na play off, ešte stále tu máme základnú časť a aj keď zdanlivo o nič nejde, určite budeme chcieť byť pred vyraďovacou fázou čo najviac v pohode a byť pripravení. Aj preto vstupujeme aj do tohto zápasu s plnou vážnosťou a verím, že sa nám podarí naplniť naše predstavy a očakávania pred týmto súbojom. Karlovka neraz ukázala, prečo a v čom je nebezpečná, preto nemôžeme nič podceniť. Určite chceme vyhrať, nič iné ani nepripa dá do úvahy. "

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Čaká nás výzva s ďalším kvalitným súperom. Nemáme čo stratiť, treba sa vyvarovať zbytočných chýb a hrať s chuťou a koncentrovane po celý zápas."

 

MBK Handlová - MBK Lučenec

Mestská športová hala, sobota 25. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: V priamom súboji medzi "baníkom" a nováčikom sa rozhodne o tom, kto pôjde do play off zo siedmeho, respektíve ôsmeho miesta. Tromfy majú aktuálne v rukách hráči Lučenca, ale v ich neprospech hovorí aktuálna fazóna. Proti Košiciam zaznamenali už štvrtú prehru za sebou. V handlovskom tíme je oveľa veselšia situácia, družstvo sa postupne dostáva zo zdravotných problémov, škrieť ich v tomto smere môže strata bodu z kontumovaného zápasu práve s ich sobotňajším súperom. Stretnutie na Hornej Nitre prinesie zároveň rozlúčku s basketbalovou kariérou dlhoročného hráča Handlovej Milana Goliana

Kto proti komu: Rozhodovať sa môže na rozohrávačskom poste, Handlová sa na ňom opiera o skúseného slovenského reprezentanta Nenada Miloševiča. Hostia majú vo svojich radách najlepšieho ligového strelca Strahinju Stojačiča, ktorému sekunduje Američan Rashun Davis. 

Čísla, čísla, čísla: Situácia zo vzájomných zápasov hovorí, že sa tímy držia hesla "môj dom - môj hrad". Bude to tak aj po sobote?

Povedali pred zápasom:

Jakub Novysedlák (hráč Handlovej): "Blíži sa play off, preto musíme naladiť čo najlepšiu formu. Do zápasu musíme ísť so stopercentným nasadením, agresivitou a tímovým prejavom. Musíme začať klásť oveľa väčší dôraz na obranu, ktorá zatiaľ nie je podľa našich predstáv, potom nemám žiadne obavy o našu hru."

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): "V Handlovej je skvelá atmosféra. Máme informáciu, že na zápas sa dokonca chystajú aj naši fanúšikovia. Verím, že nastúpime v plnej zostave, snažíme sa pre to spraviť všetko. Posledné týždne sme viackrát nastúpili proti top tímom našej súťaže bez hráčov základnej zostavy a bolo to cítiť hlavne pri našej úzkej rotácií. V Handlovej pôjdeme na dno svojich síl, veď je to už 39. zápas sezóny, v ktorom chceme pre našich fanúšikov zabojovať, pretože ich podpora je pre nás veľmi dôležitá."

 

KB Košice - BK Levickí Patrioti 

Angels aréna, sobota 25. marca o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Oba tímy sú na víťaznej vlne a svoje miesto do vyraďovacej časti už majú isté. Košice nenašli premožiteľa v predošlých stretnutiach a do štvrťfinále idú s istotou prvej pozície. Patrioti zvíťazili v stredu po dramatickej koncovke nad Interom Bratislava, čo ich povzbudilo do zostávajúcich bojov, ale aj série s Komárnom. Pre Levice zostávajú "býci" jediným tohtosezónnym súperom, nad ktorým nedokázali ani v jednom prípade zvíťaziť. 

Kto proti komu: Skúsenosti a kvalita sa očakáva v súboji rozohrávačov. Domácim sa vrátil po zranení do zostavy Radenko Pilčevič, sekunduje mu Milan Žiak a ďalší členovia tímu Richarda Leška. Leviciam sa zatiaľ vypláca angažovanie T.J. Bannistera, jeho príchod zlepšil aj herný prejav Jarvisa Summera a Šimona Krajčoviča. Hostia by už mohli mať k dispozícii aj pivota Žarka Djuriča, ktorý absentoval v predchádzajúcich dvoch dueloch.

Čísla, čísla, čísla: Len dvakrát našli Košičania premožiteľa v domácej Angels aréne, ale Levice cestujú na východ s druhou najlepšou bilanciou z hosťujúcich paluboviek. "Býci" majú o čosi lepšiu defenzívu, väčší rozdiel je ofenzíve, kde dávajú v priemere o päť bodov viac ako ich sobotňajší súper. 

Povedali pred zápasom:

Michal Baťka (hráč Košíc): "Chalanom z Levíc sa vrátil po zranení Reggie Keely, získali Bannistera. Dostávajú sa do výbornej formy. Potrápili Prievidzu, vyhrali v Karlovke a naposledy zdolali Inter. Nebude to s nimi ľahké, ale verím, že s podporou fanúšikov to zvládneme. Počul som, že vstupné bude zadarmo a snáď sa teda tribúny zaplnia veľmi slušne."

Šimon Krajcovič (hráč Levíc): "Zápas v Košiciach bude skvelá previerka pred nadchádzajúcim play off. Aj napriek tomu, že oba tímy sa nemôžu v tabuľke posunúť, tak určite pôjde o kvalitný zapas s vysokým nasadením. My sa budeme sústrediť hlavne na náš výkon. Skúsime si udržať stúpajúcu formu pred play off."

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza

Hant aréna, sobota 25. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Podľa očakávania je najväčším ťahákom súboj na Pasienkoch, kde domáci Inter privíta Prievidzu v priamom súboji o druhé miesto po základnej časti. "Žlto-čierni" síce prehrali v Leviciach rozdielom dvoch bodov, ale všetko majú vo svojich rukách. Na udržanie druhého miesta im stačí akákoľvek výhra, respektíve aj prehra, ale nie o viac ako 17 bodov. Úradujúci majster je však vo forme, neprehral štyri stretnutia za sebou. Naposledy vyhral nad Karlovkou hladko 100:67. 

Kto proti komu: Kto z trénerského súboja Vidin - Čurovič ušije lepšiu taktiku na svojho súpera? Očakávame vyrovnané súboje na každom poste, kde môže rozhodnúť aj najmenšia maličkosť. Inter by mal po dlhej dobe k dispozícii kompletnú zostavu. 

Čísla, čísla, čísla: O nesmiernej vyrovnanosti hovoria útočné i defenzívne čísla, odlišné to však je v bilancii tímov doma a vonku. Inter stále má na konte pred svojim publikom len jednu porážku, zatiaľ čo Prievidza zvíťazila v desiatich prípadoch a osemkrát prehrala. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Na to, aby sme z palubovky mohli odchádzať spokojní, musíme podať čo najlepší výkon a ten môžeme dosiahnuť len pri maximálnej koncentrácii a nasadení.“

Marek Jašš (hráč Prievidze): "Čaká nás náročný súper. Do Bratislavy však cestujeme pripravení. Ak dodržíme trénerove pokyny, môžeme byť úspešní. Verím, že nás v tomto dôležitom zápase príde podporiť množstvo fanúšikov."

Foto: Peter Jaško