• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už úvodné dve kolá nového ročníka Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy naznačili, že basketbalových fanúšikov nečaká žiadna nuda. V sobotu zabojuje o prvé víťazstvo v sezóne Prievidza, v šlágri kola privíta Komárno. Neporaziteľnosť by rád natiahol Inter, v prekážke im však bude stáť Svit. Košičania si budú chcieť napraviť chuť proti Karlovke, nováčik zo Žiliny by sa rád zviezol na víťaznej eufórii aj proti Spišiakom. Zaujímavé bude sledovať aj duel medzi Handlovou a Levicami.

 

KB Košice - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Angels aréna, sobota 7. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Ján Kovalčík, Martina Mekelová

Čo je potrebné vidieť: Zdravotná situácia v tíme trénera Miljana Čuroviča a nabudený súper zapríčinili to, že "býci" zaznamenali v Žiline prekvapivú prehru. Na nováčika im nestačil ani mohutný finiš, napokon prehrali najtesnejším možným rozdielom 89:90. Na tento zápas bude chcieť víťaz Slovenského pohára čo najskôr zabudnúť, chuť by si mohol napraviť proti Karlovke. "Vysokoškoláci" však tiež naznačili svoj potenciál, v bratislavskom derby síce nestačili na Inter, ale výsledná prehra o dvanásť bodov (75:87) je najlepšia v rámci vzájomných zápasov v Eurovia SBL. 

Kto proti komu: Košičania rátajú absencie, v stredu nebol dispozícii Svetozar Stamenkovič. Počas zápasu sa zranil Igor Marič a so sebazaprením hrala dvojica Eric Palm a Vladimir Djordjevič. Využije Karlovka tento fakt pri oveľa kvalitnejšej lavičke ako po minulé sezóny?

Čísla, čísla, čísla: Oba tímy nemali v stredu strelecké večery, ani Košice ani Karlovka neprekročili za dva body 50-percentnú úspešnosť. Rozhodovať by mohli pokojne aj maličkosti, ako napríklad lepšia úspešnosť pod košom či bodový príspevok lavičky.

Povedali pred zápasom:

Dávid Abrhám, hráč Karlovky: "Do Košíc cestujeme s tým, že chceme nadviazať na výkony z predchádzajúcich zápasov a odohrať dobrý duel. Súper má svoju kvalitu, hlavne doma sú veľmi silní, my sa však budeme snažiť hrať svoju hru a hrať koncentrovane celých 40 minút. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 7. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Vladimír Karnay

Čo je potrebné vidieť: Spišiaci nenadviazali na parádny vstup do sezóny proti vicemajstrovi. Na handlovskej palubovke sa stále doťahovali na súpera, ale v druhom polčase im definitívne unikla šanca na ďalší triumf. To teraz budú chcieť napraviť pred domácim publikom. Na svoj prvý zápas vonku vycestuje premiérovo nováčik zo Žiliny. Po nešťastnej prehre s Karlovkou v záverečnej sekunde, sa podobný scenár nezopakoval proti Košiciam. Zverenci trénera Maroša Moravčíka využili streleckú eufóriu, po ktorej prekvapivo, ale zaslúžene zdolali "býkov".

Kto proti komu: Pre domácich basketbalistov bude dôležité ustrážiť dvojicu Róbert Rožánek a Walter Wright, spolu doteraz zaznamenali v zápasoch priemerne takmer 42 bodov. Spišiaci vytasia na tomto poste proti ním Mateja Majerčáka a Michaela L'Africaina.

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci musia zlepšiť hlavne trestné hody, proti Handlovej zahodili až osem pokusov. Dôležitou zbraňou budú doskoky, domáci stále čakajú na návrat Viktora Juríčka do zostavy.

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák, asistent trénera Spišskej Novej Vsi: "Výsledok zápasu v Handlovej sme už hodili za hlavu, rozdiel 15 bodov neodzrkadľoval dianie na palubovke. Záverečný vabank nám nevyšiel a a koncovku zvládli lepšie domáci. Naše myšlienky sú už na Žilinu, ktorá má za sebou výborný vstup do ligy a len ma utvrdzuje v názore, že tento ročník bude nesmierne vyrovnaný a každý môže zdolať každého. Zvlášť v úvode ročníka, kedy silné tímy ešte nie sú až tak skonsolidované. My sa musíme na tento zápas zodpovedne pripraviť, aby sme sa na konci tešili z výhry my. Určite to nebude jednoduché. Kto si myslí, že Žilina ako nováčik bude automaticky posledná, je na veľkom omyle. Čaká nás ťažký zápas, no ideme doň s víťaznými ambíciami."

Maroš Moravčík, tréner Žiliny: "Po stredajšej výhre zostávame skromní a ideme pokorne ďalej. Spišská je doma silná, čo potvrdila aj výhrou nad Komárnom. Sú jasným favoritom."

 

MBK Handlová - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, sobota 7. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vidieť: Handlová zabudla na ťažkú prehru v Košiciach, v domácom prostredí si napravila chuť, keď triumfovala nad Spišskou Novou Vsou 94:79. Teraz ich však čaká ďalší ťažký oriešok doma. Na Hornú Nitru pricestujú Levice po tesnej prehre v krajskom derby s Komárnom. Zverenci trénera Tea Hojča sa držali počas celého priebehu viac-menej na dostrel, ale famózna streľba "obuvníkov" za tri body potopila ich nádeje na zisk dvoch bodov do tabuľky. 

Kto proti komu: "Baníci" sa spoliehajú na kolektívny výkon, v stredu však vyčnievala hra 22-bodového Jovana Djordjeviča. S cieľom zastaviť jeho produkciu, respektíve minimálne sa jej vyrovnať pôjde do zápasu levická dvojica Tanel Kurbas a Miha Vašl.

Čísla, čísla, čísla: Patrioti majú pred zápasom jasno, nemôžu dovoliť súperovi vysokú úspešnosť streľby, či už dva alebo tri body. Handlová musí zlepšiť efektivitu využívania trestných hodov, proti Spišskej Novej Vsi mali len 68%.

Povedali pred zápasom:

Doug Brooks, hráč Handlovej: "V sobotu na nás čaká veľmi silný súper, ale my hráme pred domácimi fanúšikmi. Budeme bojovať o každú loptu a pobijeme sa o víťazstvo. Budeme potrebovať podporu našich fanúšikov, ktorých srdečne na tento zápas pozývam."

Boris Bojanovský, hráč Levíc: "Čaká nás náročný súper. Musíme sa sústrediť hlavne na našu hru a nedovoliť Handlovej hrať s väčším nasadením ako my. V obrane musíme byť aktívnejší a podať lepší výkon ako v zápase s Komárnom."

 

Iskra Svit - BK Inter Bratislava

Iskra aréna, sobota 7. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Lukáč, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vidieť: Iskra môže zopakovať scenár spred roka, keď v domácej aréne vyhrávala zápasy rad za radom. Po ofenzívnej smršti odchádzali v stredu s prehrou basketbalisti Prievidze (85:104). Tentoraz je na rade Inter, ktorý ako jediný zatiaľ v novom ročníku Eurovia SBL neokúsil chuť prehry. "Žlto-čierni" si poradili v bratislavskom derby s Karlovkou a naďalej proti tomuto súperovi držia neporaziteľnosť v najvyššej súťaži. 

Kto proti komu: Päťdesiatšesť bodov. Taký je spoločný bodový priemer dvojice Pavol Lošonský a Saša Avramovič v drese Svitu. Celkovo pri tom tím trénera Michala Madzina dáva v stretnutiach 93 bodov. Úlohou hostí tak bude čo najviac eliminovať bodovú produkciu tejto dvojice nebezpečných hráčov. 

Čísla, čísla, čísla: Inter si okrem dvojice Lošonský a Avramovič, musí dávať pozor aj na nebezpečných strelcov za tri body a tiež získavať dôležité lopty pod košom.

Povedali pred zápasom:

Marek Ivan, hráč Svitu: "V sobotu nás čaká kvalitný súper a minuloročný majster. S Interom sme hrali zápas v rámci prípravy, takže poznáme silné stránky, ktoré musíme čo najlepšie eliminovať. Dôležité bude zachytiť začiatok zápasu a vedieť sa vyrovnať s ich fyzickou hrou. Dúfam, že atmosféra bude ešte lepšia ako pri našej stredajšej výhre s Prievidzou a príde plná hala."

Oliver Vidin, tréner Interu: „Poznáme prostredie vo Svite. Vieme, kam ideme. Poznáme hráčov Svitu a vieme, že majú nebezpečných hráčov. Najväčšie nebezpečenstvo nás čaká zo strany Avramoviča, Radonjiča a Lošonského, ktorým pomôžu Jackson s Iveljom. To je základ, ktorý je na vysokej úrovni, z pohľadu našej ligy. Uvidíme, koľko dokážu udržať tempo našej hry. Na druhej strane, dúfam, že my sa veľmi rýchlo adaptujeme po dlhej ceste do Svitu a že podáme kvalitný výkon.“

 

BC Prievidza - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Niké aréna, sobota 7. októbra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Martin Margala, Richard Sirocký

Čo je potrebné vidieť: Šláger tretieho kola Eurovia SBL bude patriť súboju v Niké aréne. Domáca Prievidza zostáva po druhom kole jediným tímom, ktorý má v kolónke víťazstiev nulu. Zverenci trénera Ryana Pannoneho zatiaľ nenapĺňajú papierové predpoklady, ako jediný celok priemerne inkasovali v stretnutiach viac ako sto bodov. Vo Svite nezastavili rozbehnutých domácich, keď napokon prehrali hladko rozdielom 19 bodov (85:104). "Obuvníci" si naproti tomu vylepšili renóme cennou výhrou v krajskom derby proti Leviciam. Kľúčom k víťazstvu bola streľba za tri body, z dvadsiatich pokusov si nenašlo cestu do koša len šesť. 

Kto proti komu: Prievidzská rozohrávka sa spolieha na rýchlu dvojicu Rodney Glasgow a Jaytornah Wisseh. Ako si s nimi poradí skúsené duo Vuk Djordjevič a Boban Tomič?

Čísla, čísla, čísla: Hra Prievidze je založená na streľbe za tri body, no tá im zatiaľ moc nevychádza. Komárno v tomto smere vzbudzuje rešpekt, proti Leviciam mali úspešnosť 70%.

Povedali pred zápasom:

Marko Batina, hráč Prievidze: "Po dvoch prehrách sa musíme dať dokopy a tímovým výkonom odohrať čo najlepší zápas. Komárno je kvalitný súper, ktorého rešpektujeme. Jednoznačne musíme zlepšiť našu obranu."

Miles Bowman, hráč Komárna: "Konečne sme proti Leviciam hrali to, čo sme chceli. Síce sme sa nevyhli hluchým pasážam, ale myslím si, že sme zaslúžene vyhrali. A práve to by mal byť náš výkonnostný odrazový mostík pred sobotňajším zápasom. Vieme, že náš najbližší súper má tie najvyššie ambície. Doma bude chcieť predviesť divákom dobrý basketbal, no my tam nejdeme zápas len odohrať. Chceme nadviazať na náš výkon s Levicami a ešte ho zlepšiť, pretože iba vtedy môžeme byť v sobotu úspešní."

Foto: Daniel Faix