• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po krátkej pauze sa opäť vracia základná časť Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy do svojho bežného rytmu. V štvrtom kole sa fanúšikovia môžu tešiť na reprízu tohtoročného finále, ale aj 118. hornonitrianske derby. Okrem toho sa črtá zaujímavý súboj medzi Žilinou a Levicami, Košice privítajú doma Spišiakov a Karlovka cestuje na palubovku Svitu.

Iskra Svit - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 14. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: "Podtatranci" pokračujú v sérii domácich zápasov, tentoraz ich čaká ďalší bratislavský celok - Karlovka. Po prehre s favorizovaným Interom si určite chcú napraviť chuť proti "vysokoškolákom". Podobné plány však majú aj zverenci trénera Petra Ivanoviča, ktorí naposledy prehrali v Košiciach hladko 66:100.

Kto proti komu: Rozohrávač Svitu Saša Avramovič má aj po troch kolách priemer takmer 27 bodov na zápas. Na strane Karlovky je z bodového pohľadu najlepším rozohrávačom Dalibor Hlivák. 

Čísla, čísla, čísla: Čaká nás súboj veľmi podobných tímov, Iskra má však výhodu v lepšej bilancii trestných hodov, doskokoch, ale aj v asistenciách.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Karlovka hrá s veľkou energiou a nasadením, hrajú rýchlo. My sa s tým musíme vysporiadať. Hráme doma a veríme vo veľkú divácku podporu, ktorá nám pomôže bojovať. Zomknúť sa a vydať zo seba všetko."

Roman Vido, hráč Karlovky: "Do každého zápasu ideme s tým, že chceme podať čo najlepší výkon, ale samozrejme, chceme vyhrať aj každý jeden zápas. Čo sa týka hráčov súpera, väčšinu z nich poznáme, ale určite nebudú hrať rovnaký basketbal ako v predchádzajúcej sezóne. Máme rozanalyzované ich zápasy, takže verím, že sa na zápas pripravíme čo najlepšie. Čo na nich bude platiť? To nebudem prezrádzať, aby na to neboli pripravení."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Inter Bratislava

Športová hala, sobota 14. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Igor Pipíška, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: Repríza tohtoročného finále je samá o sebe ťahákom kola, k tomu treba pripočítať atraktívny basketbal na oboch stranách a môžeme sa tešiť na ďalšiu zaujímavú bitku. Komárno je zatiaľ silné hlavne pred domácim publikom, čoho dôkazom je aj utorňajšia prehra 67:81 na palubovke slovinského Tajfunu Šentjur v rámci Alpsko-jadranského pohára. Inter má naproti tomu skvelý štart na ceste za obhajobou majstrovského titulu. Ako jediný tím totiž ešte neokúsil chuť prehry.

Kto proti komu: Skvelé čísla má v domácom drese Miles Bowman, tentoraz si však zmeria so skúseným Radoslavom Rančíkom. Kto z tohto duelu bude úspešnejší?

Čísla, čísla, čísla: Inter je ofenzívne produktívnejší, čoho dôkazom je o desať vstrelených bodov viac ako Komárno v doterajších zápasoch Eurovia SBL. "Žlto-čierni" sú lepší aj v defenzíve, kde inkasujú takmer o šesť bodov menej. 

Povedali pred zápasom:

Troynell Adams, hráč Komárna: "Pokračujeme v náročnom programe a v sobotu nás čaká ďalší veľmi náročný súper. Ide o jedného z veľkých favoritov aktuálneho ročníka súťaže, preto to budeme mať proti nemu mimoriadne náročné. Musíme sa vyvarovať hluchých chvíľ, pretože každý náš výpadok súper takéhoto kalibru potrestá. Musíme hrať sústredene, v obrane vynaložiť veľké úsilie, mať aj šťastie a takisto byť presní v útoku. Len takýmto komplexným výkonom vieme poraziť aj Inter Bratislava. Tešíme sa aj na našich fanúšikov a dúfam, že im prinesieme veľa pekných zážitkov cez víkend."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Na zápas sme pripravení. Dúfam, že budeme v plnej zostave. V Komárne očakávam výbornú atmosféru, ako vždy. Uvidíme, či sa nám podarí nadviazať na výbornú vzájomnú bilanciu z minulej sezóny."

 

MBK Handlová - BC Prievidza 

Mestská športová hala, sobota 14. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Tradičné derby medzi Handlovou a Prievidzou napíše v sobotu ďalšiu, už 118. kapitolu a opäť nás podľa všetkého na Hornej Nitre zaujímavý súboj. Tabuľkovo ide o zápas tímov zo spodnej časti, lenže tá nezohráva v týchto stretnutiach takmer žiadnu rolu. V Handlovej prišlo počas týždňa k drobným hráčskym zmenám, odišiel Američan Doug Brooks, ktorého nahradil Chorvát Tomislav Gabrič. Tréner Krunoslav Krajnovič okrem toho bojuje so zraneniami, absentovať by mala dvojica podkošových hráčov Adam Štefek a Bojan Stanojevič. Veľmi podobnú situáciu zažívajú aj Prievidžania, na súboj Alpsko-jadranského pohára so slovinským Zlatorogom Laško (80:98) dostala voľno štvorica Marko Batina, Marek Jašš, Ryan Martin a Jaytornah Wisseh. Priestor dostali menej vyťažení hráči, no i napriek tomu sa rozšíril menoslov absentujúcich hráčov o ďalšie meno. Len niečo vyše minúty strávil na palubovke Branoslav Pipíška, prvotné správy hovoria o jeho dlhšej absencii na palubovke. 

Kto proti komu: Chorvátskeho krídelníka Tomislava Gabriča čaká debut v handlovskom drese. Dostanú na prievidzskej strane priestor niektorí hráči, ktorí odohrali v Lašku dobrý zápas?

Čísla, čísla, čísla: Prievidza je v porovnaní s Handlovou oveľa nebezpečnejšia v streľbe za dva a tri body, ale aj tímovejšia. Bude to však v tradičnom derby zohrávať nejakú úlohu?

Povedali pred zápasom:

Martin Bílik, hráč Prievidze: "Derby je vždy nevyspytateľné a väčšinou vyrovnané. Som presvedčený, že podáme taký výkon, ktorý nám zabezpečí víťazstvo. Rozhodne väčšia bojovnosť a väčšie chcenie zvíťaziť."

 

PP & TV Raj Žilina - BK Levickí Patrioti

Športová hala Rosinského, sobota 14. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Marek Turčin, Miroslav Matejčík 

Čo je potrebné vedieť: Žilinčania majú jasný cieľ, odčiniť prekvapivé zaváhanie z koncovky duelu proti Spišskej Novej Vsi. Nováčik bol na ceste k druhému víťazstvu v sezóne, ale napokon odchádzal s prehrou o deväť bodov po predĺžení. Doma sú však zatiaľ istejším tímom, čo by radi potvrdili proti Leviciam. Patrioti nemali počas týždňa voľno, v stredu si odskočili do rakúskeho Grazu na súboj Alpsko-jadranského pohára. Ten mal pre nich víťaznú príchuť, svojho súpera zdolali 89:60, pri čom priestor na ihrisku dostali aj menej vyťažovaní hráči. Dobrú fazónu by radi potvrdili aj v Žiline, chýbať im však bude zranený Martin Bachan.

Kto proti komu: Žilina má pod košom dvojicu Američanov Brandona Holcomba a Brandona Conleyho. Obaja patria k lídrom súťaže v počte doskočených lôpt, ale celkovo majú aj vysoký bodový priemer na zápas. Ako si s nimi poradia Boris Bojanovský, Garrick Sims či Žarko Djurič?

Čísla, čísla, čísla: V porovnaní streľby za dva body zaostávajú Žilinčania výraznejšie oproti svojmu sobotňajšiemu súperovi. Slabinou tiež môže byť užšia rotácia, naopak lepšie čísla v porovnaní s Levicami majú v počte doskokov na zápas a tiež v disciplinovanosti svojich hráčov.

Povedali pred zápasom:

Roman Skvašik, hráč Žiliny: "Po nešťastnom zápase v Spišskej Novej Vsi a týždennej pauze, ktorá nám pomohla zabudnúť, hráme opäť doma. Levice patria medzi ťažších súperov, trestajú každú zlú chybu v obrane. Budeme sa opäť snažiť o vyrovnanú partiu spolu s našimi skvelými fanúšikmi, ktorí sú súčasťou tímu."

Garrick Sims, hráč Levíc: „Opäť sa chystáme na cesty, tentoraz do Žiliny, ktorá má nový a kvalitný tím. Očakávame dobrý zápas, aj keď vieme, že liga je tento rok nepredvídateľná. Žilina už raz prekvapila v zápase proti favorizovaným Košiciam. Tešíme sa na sobotňajší zápas, bude to pre nás výzva. Náš prístup k zápasu sa nemení, musíme hrať ako tím tvrdo celých štyridsať minút, ak chceme vyhrať. Tímu bude chýbať hráč Martin Bachan.“

 

KB Košice - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Angels aréna, sobota 14. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: "Býci" si naposledy pripísali hladkú výhru proti Karlovke, ktorá im pomohla zabudnúť na nezdar v Žiline. Pre zverencov trénera Miljana Čuroviča prišlo voľno v správnom čase, umožnilo im totiž doliečiť početné zdravotné starosti v tíme. Okrem toho prišlo nečakané posilnenie, do Košíc sa opäť vrátila jedna z kľúčových postáv minuloročnej sezóny rozohrávač Radenko Pilčevič. Aj s ním majú v sobotu jednoznačný cieľ - zvíťaziť nad Spišskou Novou Vsou. "Novovešťania" sú zatiaľ pozitívnym prekvapením nového ročníka Eurovia SBL, po triumfe nad Komárnom, sa im podaril skvelý obrat proti Žiline. Ešte osem minút pred koncom štvrtej štvrtiny prehrávali o 15 bodov, aby nakoniec zvíťazili o deväť. Táto výhoda môže byť výrazne pozitívny dopad na družinu okolo trénera Ericha Korfantu, ktorá to zvládla aj bez stále absentujúceho Viktora Juríčka.

Kto proti komu: Ťahákom duelu môže byť súboj rozohrávačov. Domáci majú vo svojich radách Radenka Pilčeviča, Erica Palma a Rahmona Fletchera. Hostia sa spoliehajú na služby Lukáša Krajňáka, Mateja Majerčáka a Michaela L'Africaina.

Čísla, čísla, čísla: Košice majú v rámci súťaže zatiaľ najlepší útoku aj obranu, sú tiež lídrom v percentuálnej streľbe za tri body. Čo však môže na nich platiť? Dobrá hra pod košom a trochu agresívnejšia obrana.

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Do zápasu proti Spišskej Novej Vsi pôjdeme s veľkou pokorou. Jedno nepríjemné zakopnutie sme už mali a druhé nechceme pripustiť. Verím, že ak budeme úplne zdraví a nastúpime v plnej sile, tak ponúkneme divákom svoj najlepší basketbal."

Foto: Lukáš Droppan