• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štyrmi stretnutiami sa otvorí 32. kolo Eurovia SBL, ktoré je zároveň posledné pred blížiacim sa Slovenským pohárom. Druhé Košice si v ňom zmerajú sily s tretími Levicami, bitku o piate miesto zvedú basketbalisti Komárna so Svitom. V Žiline sa predstaví Prievidza a do Handlovej cestuje Inter. Kolo uzatvorí 14. febuára súboj Spišskej Novej Vsi s Karlovkou.

PP & TV Raj Žilina - BC Prievidza

Športová hala Rosinská cesta, sobota 10. februára o 17.30 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Miroslav Matejčík, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: Žilinské nádeje na play off sú už len v rovine teórie, priblížiť k ôsmemu miestu sa nepodarilo zverencom trénera Ivana Kurillu ani v stredu, z Levíc odchádzali s prehrou 72:113. To Prievidza odohrala "kontroverzné" hornonitrianske derby s Handlovou, v ktorom oslabeného súpera rozstrieľala 146:30. Tréner Prievidze Ryan Pannone mohol v stredu pošetriť viacere kľúčové opory tímu. 

Kto proti komu: Balkánsky rozohrávač Jovan Crnič môže svojimi skúsenosťami potiahnuť mladý žilinský tím. Otázkou zostáva k akým číslam ich pustí obrana Prievidze?

Čísla, čísla, čísla: Pre Prievidzu sú doterajšie vzájomné merania síl so Žilinou takmer povinnou jazdou, svojho súpera zdolali vždy minimálne 26-bodovým rozdielom. 

Povedali pred zápasom: 

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Prievidza ma môj rešpekt, tím pracuje predovšetkým kvalitne a tvrdo. Je to pre naše mladé družstvo ďalšia ťažká skúška. Práve takéto zápasy dávajú mladým hráčom možnosť porovnať, kde sa nachádza ligový basketbal. Porovnanie juniorského basketbalu s ligovým bolo jasne vidieť v zápase Prievidze s Handlovou. Mladí hráči musia pochopiť, že ak chcú hrať najvyššiu mužskú súťaž, musia obetovať pre tréning všetko. Bude to pre nás ťažký zápas, keďže v ňom nastúpime bez klasického pivota, ale aj napriek tomu môžu chalani presvedčiť v prvom rade seba, potom mňa, ale aj fanúšikov, že spravia na ihrisku čo je v ich momentálnych schopnostiach, aby si zaslúžili potlesk žilinského fanúšika."

Ján Zorvan, hráč Prievidze: "Na stretnutie sa pripravujeme rovnako poctivo ako aj na ostatné zápasy. Žilina je hlavne doma nepríjemný súper, ktorého nesmieme podceniť. Ak chceme byť úspešní, musíme hrať koncentrovať celých 40 minút."

 

KB Košice - BK Levickí Patrioti 

Angels aréna, sobota 10. februára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Čo je dôležité vedieť: Zo sobotňajšieho programu ide o jeden z ťahákov kola. "Býci" sú na druhom mieste tabuľky s náskokom dvoch víťazstiev práve pred tretími Levicami. Zverenci trénera Miljana Čuroviča ťahajú sériu štyroch výhier za sebou, to posledné nateraz sa zrodilo v Spišskej Novej Vsi, kde triumfovali výsledkom 102:84. Z tabuľkového postavenia tak môže ísť o kľúčový duel. Patrioti zastavili v správnom čase sériu prehier, pred domácim publikom si bez väčších problémov poradili so Žilinou 113:72. 

Kto proti komu: Bitka sa môže rozhodovať pod košom, domácej dvojici Svetozar Stamenkovič a Peter Sedmák sa postaví do cesty Boris Bojanovský, Garrick Sims, Milivoje Mijovič a Žarko Djurič. 

Čísla, čísla, čísla: Doterajšie stretnutia hovoria jasnou rečou, platí totiž v nich pravidlo "môj dom, môj hrad". Zmení sa niečo na tomto fakte vo štvrtom meraní síl medzi Košicami a Levicami?

Povedali pred zápasom: 

Stanislav Baldovský, hráč Košíc: "Musíme ich zdolať! Levice sú však ťažký oriešok. Dvakrát sme u nich prehrali, majú skúseného trénera a dobrý herný štýl. Na všetkých postoch majú kvalitných hráčov, ale hráme doma, a tak si jednoducho nemôžeme pripustiť nejaké zlyhanie. Bude to pre nás posledný zápas pred pohárom, potom začne reprezentačná pauza. Toto obdobie chceme stráviť v dobrej nálade a základom je preto v sobotu uspieť."

Milan Žiak, hráč Levíc: "Očakávame ťažký zápas, na ktorý sa zodpovedne pripravujeme. Košice majú doma vysokú úspešnosť streľby, preto bude našim cieľom  hrať dobre v obrane a ubrániť ich najlepších strelcov. Do Košíc ideme jednoznačne vyhrať."

 

MBK Handlová - BK Inter Bratislava 

Mestská športová hala, sobota 10. februára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Peter Gacík

Čo je dôležité vedieť: Zranenia a absencie sa podpísali na handlovskom tíme citeľne, s juniorským tímom odohrali najhoršie hornonitrianske derby v histórii, z Prievidze odchádzali s priepastným 116-bodovým debaklom (30:146). O napravenie reputácie a dôvery sa Handlovčania pokúsia doma, v ceste im však bude stáť úradujúci majster. "Žlto-čierni" si potrebujú tiež napraviť chuť, pred svojimi priaznivcami prišli totiž o víťaznú sériu, keď po dobrej koncovke brali dva body po výsledku 84:81 basketbalisti Komárna. 

Kto proti komu: Všetko sa bude odvíjať od toho, v akej zostave nastúpi tím Handlovej. Pre družstvo Interu hovoria však skúsenosti, ale aj celková fazóna. 

Čísla, čísla, čísla: Inter jasne zvládla tohtosezónne súboje s Handlovou, zo všetkých troch zápasov vzišiel víťazne. Plus netreba zabudnúť, že "žlto-čierni" majú najlepšiu ligovú bilanciu u súperov. Z 15 zápasov prehrali len dvakrát. 

Povedali pred zápasom: 

Ondrej Haviar, hráč Handlovej: "Po strede sa dávame pomaly dokopy. Tréningový proces by sme bez juniorov nemohli absolvovať. Ale nedávame hlavy dole, v sobotu sa ideme proti majstrovi pobiť o dobrý výsledok. Všetci trochu schopní hráči nastúpia a budú bojovať za svoj tím. Chcel by som pozvať všetkých fanúšikov, aby nás v týchto ťažkých chvíľach prišli povzbudiť a boli našim hnacím motorom. Ukážme, že sa Handlová vie postaviť za dobrú vec."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Do stretnutia musíme vstúpiť zodpovedne aj preto, lebo hráme o prvú pozíciu. Od prvej sekundy až do poslednej, po celých štyridsať minút, musíme podávať zodpovedný a svedomitý výkon. Nemôžeme predviesť to, čo proti Komárnu, keď náš výkon kolísal. Nezačali sme dobre, potom sme si utvorili dvojciferné vedenie, ale nepotrestali sme chyby súpera a nezvýšili náskok vtedy, keď sme mohli, čo sa nám vypomstilo na konci zápasu, ktorý sme zaslúžene prehrali. Nám by malo byť jedno, či hráme proti Handlovej alebo proti Leviciam či Košiciam. Ku každému zápasu musíme pristúpiť tak zodpovedne, ako sa zodpovedne pripravujeme."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 10. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Roman Lamoš, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: Nemenej atraktívna bitka, ktorá v konečnom dôsledku môže rozhodnúť o piatom mieste po základnej časti. Komárno síce stráca na svojho sobotňajšieho rivala jedno víťazstvo, ale v ich prospech hovorí domáca fazóna v tejto sezóne spolu s mimoriadne cenným stredajším triumfom na palubovke Interu (84:81). Svit má výhodu v tom, že doterajšie súboje s Komárnom zatiaľ zvládol na jednotku. "Medvede" navyše v kľúčovom čase prerušili čakanie na víťazstvo, keď v stredu odchádzali z Karlovky s výhrou 96:67.  

Kto proti komu: Pre Svit je šanca pod košom, keďže už v stredajšom stretnutí Komárna s Interom bolo vidieť, že tento priestor nie je pokrytý dostatočne. V tomto území bude v sobotu operovať trojica Pavol Lošonský, Vladimir Ivelja a DeAndre Davis. 

Čísla, čísla, čísla: Na jednej strane, Komárno prehralo z 15 domácich stretnutí len dve. Na strane druhej, Svit zvíťazil nad "obuvníkmi" vo všetkých troch doterajších prípadoch v tejto sezóne. 

Povedali pred zápasom: 

Maurizio Galata, hráč Svitu: "Ideme na horúcu palubovku do Komárna. Hrá sa tam veľmi ťažko, cesta je náročná, fanúšikovia sú vynikajúci a domáci hrajú na svojom ihrisku vždy vo veľkej pohode. Pre nás je to ale veľmi dôležitý zápas, ale už sme trikrát v tejto sezóne ukázali, že to na Komárno vieme. Musíme zachytiť začiatok a zabojovať o body."

Foto: Karol Scholtz