• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Záverečné kolo základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy zodpovie viaceré otázky. Udržia Levice druhé miesto aj napriek tomu, že ich doma čaká Inter? Ako dopadne ostro sledovaný duel Košíc s Komárnom? Podarí sa Karlovke prvýkrát zvíťaziť nad Prievidzou? Postráži si Svit piatu pozíciu v tradičnom derby proti Spišskej Novej Vsi? Kto si pripíše v zápase Žiliny s Handlovou dva body?

BC Prievidza - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Niké aréna, sobota 17. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Stanislav Bara, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Basketbalisti Prievidze zostávajú v hre o druhé a tretie miesto, preto musia bezpodmienečne vyhrať nad Karlovkou, inak sa im tento sen rozplynie. Pravda, nie všetko je v ich rukách, na zlepšenie umiestnenia musia čakať na zaváhanie Levíc, respektíve Košíc. Pre zverencov trénera Ryana Pannoneho hovorí aj aktuálna fazóna, premožiteľa nenašli už v piatich stretnutiach za sebou. Naposledy si poradili s Patriotmi po výsledku 85:75. Karlovka už má isté siedme miesto po základnej časti, motiváciou môže byť historicky prvé víťazstvo nad Prievidzou v rámci Eurovia SBL. "Vysokoškoláci" zvíťazili v predchádzajúcom kole na palubovke Handlovej 99:86. 

Kto proti komu: Veľká bitka sa očakáva pod košom, na Michaela Fuseka s Ryanom Martinom si bude chcieť vyšliapnuť duo Roman Vido a Andrej Kuffa. 

Čísla, čísla, čísla: Karlovka síce v tejto sezóne nevyhrala nad Prievidzou, ale ani v jednom prípade nepredala kožu lacno. Ich najbližší súper triumfoval o 11, 8 a 4 body. 

Povedali pred zápasom:

Michael Fusek, hráč Prievidze: "Karlovka je nebezpečná v trojbodových pokusoch. Kľúčoví hráči sú Abrhám a Hlivák, ale spoza perimetra vedia vystreliť aj podkošoví hráči. Nemajú čo stratiť, takže budú určite bojovať. Súpera nesmieme podceniť, ale musíme sa sústrediť hlavne na seba."

Lukáš Bolek, hráč Karlovky: "Prievidza má kvalitne vyskladané mužstvo, ale v predchádzajúcich konfrontáciach sme ukázali, že dokážeme s nimi hrať vyrovnanú partiu, bez ohľadu na to, či hráme doma, alebo na ich palubovke. Síce ide o posledné kolo základnej časti, ľahký zápas ale neočakávame. Vieme, že keď chceme byť úspešní, tak musíme hrať celých 40 minút maximálne koncentrovane, sústrediť sa na kvalitný kolektívny výkon, ktorý našu hru zdobí celú sezónu. Kľúčové bude eliminovat naše straty a tým aj rýchly protiútok súpera a postrážiť si náš obranný doskok. Samozrejme, že chceme doniesť z Prievidze výhru a správne sa naladit na play off."

 

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava

Športová hala, sobota 17. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos:  Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Igor Pipíška, Marek Turčin

Čo je potrebné vedieť: Jeden zo sledovaných duelov záverečného kola základnej časti. V hre je totiž druhé miesto, ktoré momentálne technicky okupujú Levičania. Lenže na ich palubovku príde víťaz základnej časti Inter Bratislava. S týmto súperom ešte Patrioti v aktuálnom ročníku nezvíťazili. V sobotňajšom stretnutí by už mal byť na lavičke aj kormidelník Levíc Teo Hojč, ktorý nekoučoval svoj tím v predchádzajúcich dvoch súťažných zápasoch. V oboch prípadoch jeho zverenci prehrali. Inter sužujú viaceré absencie, ale proti Spišskej Novej Vsi bola z toho pohodlná výhra 104:76. Domáci celok musí proti "žlto-čiernym" zabrať, v hre je totiž možnosť prepadu aj na štvrté miesto v tabuľke. 

Kto proti komu: Cesta k úspechu môže viesť cez post rozohrávača, Levice majú vo svojich radách "Sola" Diabateho, Šimona Krajčoviča a Milana Žiaka. Inter má Gorana Bulatoviča, Richarda Grznára a zraneného Aleksandara Vlahoviča. 

Čísla, čísla, čísla: Inter môže potvrdiť najlepšiu ligovú fazónu u súperov, zo 17 zápasov neuspel len trikrát. Levice si držia solídnu formu pred svojim publikom, len v dvoch prípadoch prehrali svoje stretnutia.  

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak, hráč Levíc: "Do zápasu ideme s cieľom vyhrať a udržať si druhé miesto v tabuľke. Zápasy proti Interu nám doteraz veľmi nevychádzali, my však veríme, že sa to tentoraz zmení a motivácia o druhé miesto bude silnejšia. Sme radi, že sa na lavičku opäť vráti aj tréner Teo Hojč. Hoci sa ešte nemôže veľmi pohybovať, určite nám jeho prítomnosť pomôže. Čo sa týka výkonov v základnej časti, v tíme zatiaľ vládne spokojnosť."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Čaká nás posledný zápas základnej časti. Ideme do Levíc s vedomím, že v tejto situácii sú favoritom. Hrajú doma a vedia, čo je v hre. Nie je tajomstvo, že rovnako ako v posledných zápasoch, budeme hrať v oklieštenej zostave. Stále nám chýbajú zranení Vlahovič a Matovič. Pridať by sa však už mohol Barač. Očakávam, že to bude veľký boj. Musíme preto podať koncentrovaný výkon a ja by som bol rád, keby sme aj v poslednom kole potvrdili prvenstvo v základnej časti a pred play off si dokázali, že aj po druhý raz v sezóne vieme v Leviciach uspieť."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 17. marca o 18.00 h - štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Richard Sirocký, Vladimír Daňo

Čo je potrebné vedieť: Spišiaci by sa radi chceli so sezónou rozlúčiť víťazne, môžu totiž ešte stále šancu postúpiť na deviatu pozíciu a zároveň prehovoriť do boja o piate miesto. K tomu však potrebujú uspieť proti tradičnému rivalovi - Svitu. "Medvede" si podobný scenár nepripúšťajú, triumf nad Košicami im výrazne pomohol v udržaní piatej priečky. Okrem toho majú aj zverenci trénera Michala Madzina dobrú formu, v troch stretnutiach po sebe získali plný počet bodov. 

Kto proti komu: Rýchlo sa do formy dostal pivot Spišskej Novej Vsi Viktor Juríček. Hlavne na neho si bude musieť dávať pozor obrana Svitu. 

Čísla, čísla, čísla: V doterajších vzájomných súbojoch víťazil tím Iskry, všetky tri stretnutia priniesli ofenzívne ladený basketbal.

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Posledný zápas chceme pre našich fanúšikov vyhrať."

Marek Ivan, hráč Svitu: "Čaká nás dôležitý zápas, ktorý môže rozhodnúť o našej pozícii do play off. Rozhodujúce bude podať koncentrovaný výkon od úvodu zápasu a neumožniť Spišskej otvorené strely za tri body. Očakávame náročný zápas, lebo Spišská je ťažký súper, hlavne na domácej palubovke, ale verím, že vyhráme a udržíme si piate miesto po základnej časti."

 

KB Košice - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Angels aréna, sobota 17. marca o 18.00 h - štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Ján Kovalčík, Stanislav Mlynarčík

Čo je potrebné vedieť: Ďalší ostro sledovaný duel z programu 36. kola. Jednému tímu ide o druhé miesto, druhý sa snaží zabojovať ešte o piatu pozíciu. Košice predvádzajú v závere základnej časti nepresvedčivé výkony, dôkazom čoho bola aj prehra na palubovke Svitu. Tesne pred sobotňajším duelom prišla z ich radov nečakaná správa, po vzájomnej dohode sa totiž rozlúčili so skúseným rozohrávačom Radenkom Pilčevičom. Na druhej strane, Komárno vyladilo formu v správny moment. Zverenci trénera Miloša Šporara ťahajú aktuálne najdlhšiu víťaznú sériu v rámci ligy, na svojom konte majú šesť triumfov za sebou. "Obuvníci" tak môžu ešte prehovoriť nielen do súboja o piate miesto, ale aj ovplyvniť dianie na vyšších pozíciách.

Kto proti komu: Práve rozohrávačsky post bude podľa nás kľúčom k úspechu. V tomto smere sú skúsenosti na strane Komárna, ktoré má vo svojom kádri Bobana Tomiča či Nenada Miloševiča. 

Čísla, čísla, čísla: V zápasoch Košíc s Komárnom platilo v tejto sezóne pravidlo "môj dom, môj hrad". Potvrdí sa, že "býci" nestrácajú len tak ľahko body doma, alebo si ešte vylepší Komárno bilanciu u súperov?

Povedali pred zápasom:

Igor Marič, hráč Košíc: "Hráme doma a na prahu play off chceme ukázať dobrú hru a vyhrať. To je základný predpoklad k zisku druhej priečky pred vyraďovacou časťou, aj keď samozrejme potrebujeme aj víťazstvo Interu nad Levicami. Faktom je, že sa musíme sústrediť hlavne na seba a na našu formu. Do play off chceme vstúpiť vo víťaznej nálade."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Aj keď ide o posledné kolo základnej časti, tak do Košíc cestujeme s maximálnym úsilím urobiť všetko pre dobrý výsledok, keďže ešte stále nie je jasné, na ktorom mieste skončíme a taktiež to nemá isté ani náš súper. Favoritom je jednoznačne domáci celok, ktorý má tie najvyššie medailové ambície. My sa mu pokúsime byť Košiciam vyrovnaným súperom. Už tento zápas v niečom ukáže, kto je ako pripravený na play off."

 

PP & TV Raj Žilina - MBK Handlová

Športová hala Rosinského cesta, sobota 17. marca o 18.00 h - štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Martin Margala, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: Súboj tabuľkových susedov, v ktorom až tak o veľa nepôjde. Nováčik si bude chcieť udržať deviate miesto, Handlová zlepšiť hernú formu pred začiatkom play off. Žilina už s výrazne omladeným kádrom nestačila v predposlednom kole na Komárno, z juhu Slovenska však odchádzala s prijateľnou prehrou o 19 bodov. "Baník" nevyhral ani na štvrtý pokus proti Karlovke, doma podľahol súperovi 86:99.

Kto proti komu: V závere sezóny predvádza dobré výkony Jakub Merešš, jeho produkciu sa však bude snažiť zastaviť Ivan Zejak alebo Bojan Stanojevič. 

Čísla, čísla, čísla: Takmer všetky tohtosezónne výhry Žiliny prišli doma, Handlová uspela u súpera len v dvoch dueloch. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Chceme nadviazať na výkon v Komárne, kde sme odohrali dobrý zápas. Budeme hrať v oklieštenej zostave, ale verím, že na ihrisku predvedieme pre našich fanúšikov dobrý výkon."

Foto: Jakub Ruman