• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu 6. októbra oficiálne odštartuje nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy, na programe sú tri stretnutia. Ťahákom úvodného kola je súboj ambicióznej Handlovej s úradujúcim majstrom z Levíc, pod Tatrami si zmerajú sily v rámci tradičného derby Spišská Nová Ves so Svitom a do Žiliny cestuje Prievidza. Program zápasov sa uzatvorí v utorok, tohtoročný nováčik BKM Lučenec si zmeria sily s Komárnom.

PP & TV Raj Žilina - BC Prievidza

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 6. októbra o 17.00 h - štatistický prenos, priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Ustálenie prostredia v žilinskom basketbale bol jeden z kľúčových bodov počas tohtoročného leta. To sa podarilo, vedeniu sa podarilo poskladať zaujímavý mix hráčov, ktorí môžu byť hrozbou pre každého súpera. Lenže na druhej strane je tiež nemenej kvalitný tím. Prievidza si prešla veľkými zmenami, či už v hráčskom kádri, ale aj na poste trénera. Dojmy z prípravy však naznačujú, že "bôbari" môžu patriť k čiernym koňom súťaže. Zápas v meste pod Dubňom nemá jasného favorita, tešiť sa môžeme podľa všetkého na pekný a ofenzívny basketbal. 

Motívy zápasu: Veľké očakávania panujú v domácom tíme od slovenského reprezentanta Olivera Tota, respektíve jeho amerického kolegu Traveona Jacksona. U hostí má za sebou mimoriadne výkony v príprave Tim Derksen, sekundovať by mu mal Jahmal Jones. Na poste pivotov nás čaká súboj dvoch skúsených "kladív", v žilinskom drese zastáva túto rolu Bojan Stanojevič, v Prievidzi je to Marko Popovič.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Všetci sa tešíme na úvodný zápas doma. Príde k nám tím, ktorý v posledných rokoch mal len tie najvyššie ambície. My sme pracovali celé leto a prichádza čas priamej konfrontácie. Verím, že nás prídu povzbudiť naši fanúšikovia. Na ihrisku budeme bojovať za nich."

Michael Claxton, tréner Prievidze: "Očakávam v zápase skvelý výkon od oboch tímov. Prvé kolá ligovej sezóny sú vždy náročné, pretože presne neviete, čo môžete od súperov očakávať. Pripravovali sme sa s cieľom zamerať sa na detaily a očakávame, že natrénované sa prenesie na palubovku."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 6. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Kiss, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: V atraktívnom podtatranskom derby bude o náboj postarané. Spišská Nová Ves totiž chce zabudnúť na nevydarené predchádzajúce sezóny, najlepšie hneď na úvod vyhrať nad dlhoročným rivalom. "Novovešťanov" trápili v príprave zranenia, preto je iste na mieste otázka, v akom zložení pôjdu do tohto zápasu. Bez zdratovných komplikácií však nie je ani ich súper, ako poznamenal tréner Iskry Michal Madzin v našom obsiahlom preview, ani v jednom stretnutí neboli v plnej sile. Rozhodnúť preto môžu aj najmenšie detaily, respektíve aktuálne momentum. Tradičné derby by tak malo do hľadiska prilákať aj početnú divácku kulisu.

Motívy zápasu: V predchádzajúcom ročníku obliekal ešte dres Svitu, tentoraz však bude mať na sebe hlavne bielo-modré farby. Pre Pavla Lošonského to bude pikantný duel, keďže sa postaví proti svojmu bývalému klubu a spoluhráčom. Zaujímavé bude sledovať aj vstup najužitočnejšieho hráča základnej časti Sašu Avramoviča do sezóny. Proti nemu budú stáť nemenej kvalitní hráči ako Cameron Williams či Adam Presutti.

Povedali pred zápasom:

Giorgos Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: „Vstupujeme do sezóny lokálnym derby s tímom, ktorý má vo svojom strede veľa skúseností. Po úspešnej sezóne sa hostia ešte posilnili o Baldovského, Guilloryho, či Washburna, čím ich sila ešte vzrástla. Čaká nás ťažký zápas, no ak udržíme koncentráciu a energiu počas celého zápasu, tak môžeme a chceme uspieť. Dôležité bude ubránenie ich kľúčových hráčov, no verím, že sme na to pripravení.“

Michal Madzin, tréner Svitu: „Prvý zápas sezóny a hneď derby. Verím, že vo výbornej atmosfére. Uvidíme, čo tento zápas prinesie. Je potrebné postrážiť si viacero hráčov súperovho družstva a bojovať 40 minút. Urobíme všetko pre to, aby sa nám to podarilo. Na zápas sa tešíme.“

 

MBK Handlová - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, sobota 6. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Tomáš Lukáč

Aktuálne informácie: "Baník" sa netají vysokými ambíciami, hneď na úvod ich však čaká súper z rangu najťažších. Levickí Patrioti sú totiž úradujúcim majstrom, ktorý už má navyše za sebou súťažný zápas, čo môže byť nepochybne výhodou. V Alpsko-jadranskom pohári prehrali na palubovke silného českého celku BK ARMEX Děčín 70:77. Handlovej však vyšla ligová previerka, v záverečnom prípravnom stretnutí zdolali rakúsku Viedeň D.C. Timberwolves 83:72. Na jednej strane tak stojí tradične silný celok pred domácim publikom, navyše s motiváciou vytiahnuť sa proti majstrovi. Na strane druhej je skúsené družstvo, ktoré môže hneď na úvod získať veľmi cenné dva body.

Motívy zápasu: Veľký súboj reprezentantov. Už na poste rozohrávačov to bude mimoriadne zaujímavé, v domácom tíme je reprezentant Nórska Nikolas Skouen, u hostí figuruje reprezentačná dvojica zo slovenského výberu Šimon Krajčovič a Milan Žiak. Zaujímavá bitka sa očakáva aj pod košom, kde sa proti sebe postavia Michal Čekovský a Boris Bojanovský. Prvýkrát nastúpi proti svojmu bývalému klubu Adam Štefek, na poste pivota sa bude pasovať s Jakubom Petrášom.

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Prvý domáci zápas a hneď proti minuloročnému majstrovi. Myslím si, že je to výborná pozvánka pre fanúšikov. Posledných osem týždňov sme tvrdo pracovali, aby sme boli pripravení. Sme odhodlaní dať do zápasu všetko, aby sme boli úspešní."

Nikola Gačeša, hráč Levíc: „Očakávame ťažkú fyzickú hru. Súper otvára sezónu pred domácimi fanúšikmi a určite budú pripravení na zápas. Pre nás bude dôležité, aby sme hrali koncentrovane, fyzicky a s veľkou energiou celých štyridsať minút. Ja osobne som ešte nemal tú česť hrať proti Handlovej, takže o súperovi toho veľa neviem. Tréneri nám však dali cez týždeň informácie o ich tíme, takže si myslím, že sme pripravení. Mali sme dobrú prípravu proti silným súperom a šancu vidieť, kde je naša sila a taktiež pracovať na našich slabých stránkach. Chceme ísť od zápasu k zápasu a zlepšovať sa zakaždým ako tím.“

Foto: Lukáš Droppan