• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Program 21. kola Slovenskej basketbalovej ligy je plný atraktívnch duelov. Basketbaloví priaznivci sa dočkajú tradičnej konfrontácie Handlovej s Prievidzou a Komárna s Levicami. Pozornosť vzbudzuje aj súboj štvrtej Žiliny s tretím Svitom a tiež zápas Lučenca s Interom. 

PP & TV Raj Žilina - Iskra Svit

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 9. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Kiss, Stanislav Bara

Aktuálne informácie: Štvrtá Žilina sa môže opäť o čosi priblížiť svojmu stredajšiemu súperovi zo Svitu. "Bielo-červených" však trápi menšia zdravotná maródka, pre ktorú v sobotu prehrali na palubovke Spišskej Novej Vsi 83:96. Premiéru v žilinskom drese absolvoval Filip Krajina, pod košom zaznamenal šesť bodov a rovnaký počet doskokov. Teraz pred zverencami trénera Ivana Kurillu stojí ďalšia výzva - udržať domácu sériu víťazstiev. So šnúrou výhier, konkrétne piatich za sebou však pricestujú basketbalisti Svitu. "Medvede" stále držia tretiu pozíciu v tabuľke, svoje postavenie potvrdili pred domácim publikom, keď po dráme zdolali Komárno 90:86.

Motívy zápasu: Osem domácich víťazstiev Žiliny za sebou, versus päťzápasová šnúra výhier Iskry. Kto si v stredu vylepší túto bilanciu? Rozhodne aktuálna forma, ale aj zdravotný stav na oboch stranách.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Verím, že zdravotne budeme v dobrom stave a pripravení na tento ťažký zápas. Svit má svoju kvalitu, ktorej musíme čeliť predovšetkým v obrane. V stretnutí to bude kľúčové. Filipa Krajinu potrebujeme zapracovať do tímu a do našej hry, čo potrvá určitú dobu. Chceme však zabojovať o ďalšie víťazstvo."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Čaká nás veľmi ťažký a huževnatý súper, ktorý podáva výborné výkony a ich domáca bilancia hovorí za všetko. Posledný zápas v Žiline sa hral v neskutočnej atmosfére, ktorá musí každého hráča motivovať k najlepšiemu výkonu. Uvidíme, ako to bude tentokrát. Vieme, čo bude potrebné pokryť, ale až na ihrisku sa všetko ukáže."

 

MBK Handlová - BC Prievidza 

Mestská športová hala, streda 9. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Tradičná konfrontácia celkov z Hornej Nitry. Ani jeden z nich nie je v ideálnej situácii. Handlovú sužujú veľké výkyvy fazóny, príkladom je víkendová výrazná prehra na Pasienkoch - 49:105. Počas týždňa sa navyše vedenie klubu so rozlúčilo so službami rozohrávača Ivana Mikuliča. To Prievidza má za sebou dlhú zápasovú prestávku, počas ktorej prišlo k výmene na trénerskej stoličke. Tihomir Bujan má za úlohu dostať BC z výsledkovej krízy, ktorá aktuálne číta päť prehier po sebe. Príde hneď na úvod cenné víťazstvo u úhlavného rivala?

Motívy zápasu: Oba celky čakajú na víťazstvo, na strane Handlovej je to čakanie kratšie. MBK sa však chce priblížiť k vyšším métam, rovnaké ambície má aj Prievidza, ktorá si navyše musí dať pozor na dotierajúce duo Spišská Nová Ves a Komárno. Dva body preto môžu mať cenu zlata.

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Do stretnutia vstupujeme s cieľom odčiniť náš výkon z predchádzajúceho zápasu v Bratislave. Chceme ukazať divákom v tomto ťažkom zápase, že sme družstvo, ktoré vie hrať basketbal a pokiaľ hrá so srdcom a je na sto percent koncentrované, tak je schopné konkurovať každému družstvu v súťaži. Chceme hrať tvrdo, agresívne a opäť sa naladiť na víťaznú šnúru. Veríme, že nám v tom pomôžu aj naši skvelí fanúšikovia."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás ďalšie derby. Určite to nebude jednoduchý zápas, o čom sme sa presvedčili aj v predchádzajúcom stretnutí na palubovke Handlovej. Poznáme silné stránky nášho súpera a musíme sa na ne poctivo pripraviť. Verím, že podáme dobrý výkon a fanúšikom, ktorí nás prídu podporiť, sa odvďačíme pekným basketbalom a výhrou."

 

BKM Lučenec - BK Inter Bratislava

Športová hala ARENA, streda 9. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Matúš Čurilla

Aktuálne informácie: Meranie síl posledného s prvým. Lučenec stále bojuje s prelomením čakania na víťazstvo, momentálne ťahá už 11-zápasovú šnúru prehier. Nováčik pri tom ukázal v Levice svetlé momenty, ale na kolená ich zrazila päťminútovka, v ktorej nedali ani bod. Aj preto napokon podľahli úradujúcemu majstrovi 64:98. O prvý domáci triumf v aktuálnom ročníku zabojujú proti bratislavskému celku. Ten počas víkendu opäť demonštroval svoju silu, keď vyprevadil Handlovú s prehrou o 56 bodov (105:49). Zverenci trénera Olivera Vidina od prvej do poslednej sekundy mali kontrolu nad zápasom, čo rezultovalo v udržanie priebežného prvého miesta v tabuľke. Netreba však zabudnúť, že v prvom vzájomnom meraní síl v Lučenci, sa "žlto-čierni" na zisk dvoch bodov dosť nadreli.

Motívy zápasu: Na strane domácich je to zisk prvého domáceho víťazstva od vstupu do SBL. U hostí udržanie prvej pozície v tabuľke a zároveň vylepšenie pozitívnej bilancie u súperov. Lučeneckým kľúčom k úspechu bude minimalizovanie hluchých momentov, u Interu bude dôležité nepodceniť rivala. 

Povedali pred zápasom:

Branislav Pipíška, hráč Lučenca: "Čaká nás ďalší ťažký zápas. Vieme, aké má Inter kvality a ako agresívne hrajú hlavne v obrane. Musíme byť na to pripravení a pokiaľ budeme hrať zodpovedne, počúvať trénerove pokyny, nestrácať zbytočne lopty, tak môžeme byť úspešní."

Oliver Vidin, tréner Interu: "V tomto zápase sa musíme jednoznačne zhostiť úlohy favorita a nadviazať na dominantnný výkon proti Handlovej. Rešpektujeme súpera, jeho hráčov i kouča, ale musíme ísť za našim cieľom. A tým je víťazstvo. Karta, na ktorú Lučenec stavia, je útočný doskok a hra v tranzícii. To musíme eliminovať, ak chceme dosiahnuť dobrý výsledok."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 9. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Tomáš Doušek, Marek Turčin

Aktuálne informácie: "Južanské" derby, ktoré vždy sľubuje atraktívny basketbal. Komárno vykazuje náznaky zlepšenia herného prejavu, ale počas víkendu to zatiaľ na zisk dvoch bodov nestačilo. "Obuvníci" totiž prehrali na palubovke Svitu 86:90. Z pohľadu čísel má sebou vydarený debut Devin Brooks, teraz bude mať možnosť predviesť svoje schopnosti pred domácim publikom. Proti však bude úradujúci majster. Levickí Patrioti momentálne ťahajú sériu piatich výhier za sebou, tá posledná sa zrodila doma, kde zdolali nováčika z Lučenca celkom hladko 98:64. V predchádzajúcich dvoch meraniach boli víťazmi zverenci trénera Tea Hojča.

Motívy zápasu: Na strane domácich je motiváciou výhra a udržanie v boji o šieste miesto. Hostia chcú natiahnuť o ďalší duel víťazné ťaženie a zostať v kontakte s vedúcim Interom.

Povedali pred zápasom:

Jamal Hunter, hráč Komárna: "V stredu nás čaká tím, ktorý má tie najvyššie ambície, preto o motiváciu poraziť takéhoto súpera je postarané. Veríme, že nás podporí aj veľká časť Komárna svojou prítomnosťou na zápase a my urobíme všetko pre to, aby sme doma vyhrali. Bude to tvrdý zápas, ale zároveň si myslím, že aj kvalitný. Tešíme sa na Levice!"

Lawrence Alexander, hráč Levíc: "Mal to byť dobrý zápas, čaká nás dobrý súper. Ak budeme pokračovať v kolektívnej hre a naplno, tak si myslím, že máme na to vyhrať v tomto zápase."

Foto: Daniel Faix