• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Jubilejné 30. kolo Slovenskej basketbalovej ligy prináša mimoriadne atraktívny program. Lučenec sa pokúsi na Interi o ďalší zázrak, Svit si proti Žiline môže zabezpečiť výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále play off. Pred televíznymi kamerami sa odohrá banícke derby Prievidze s Handlovou, v Leviciach je na programe južanské derby s Komárnom.

Iskra Svit - PP & TV Raj Žilina

Iskra aréna, streda 6. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Tretí proti piatemu, stretnutie Svitu so Žilinou sľubuje zaujímavý basketbal, v ktorom ide už celkom o veľa. Iskra si pripísala počas víkendu cenný úspech, keď si odnášala z komárňanskej palubovky dva body po výsledku 79:74. Pre trénera Michala Madzina dôležitá vzpruha pred záverečnými kolami základnej časti, keďže proti "obuvníkom" absentoval Goran Vučičevič a po dlhšej prestávke bol k dispozícii Saša Avramovič. Výhru zaznamenala aj Žilina, bola pri tom len druhá v aktuálnom kalendárnom roku. Šnúru prehier sa podarilo pretrhnúť proti Spišskej Novej Vsi, doma ju zdolali 96:88. "Bielo-červeným" tak evidentne prospela zápasová prestávka, vďaka ktorej sa stále držia na piatej pozícii. 

Motívy zápasu: Ako sme naznačili, motívov je celkom dosť. Svit sa môže prípadným triumfom striasť ďalšieho rivala a definitívne si zabezpečiť výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále play off. Zároveň je v hre udržanie náskoku pred štvrtou Prievidzu a udržanie kontaktu s druhými Levicami. Žilina je momentálne na piatej pozícii, ale musí sa mať na pozore pred Komárnom, ktoré okupuje šieste miesto. Zverenci trénera Ivana Kurillu okrem toho stále môžu pomýšľať na štvrtú priečku, na ktorú momentálne strácajú dve víťazstvá. 

Povedali pred zápasom: 

Michal Madzin, tréner Svitu: "Po dlhšej dobe hráme konečne doma. Už sa tešíme na atmosféru v hale a na našich fanúšikov. Bude to určite náročný zápas, taký, ako proti Žiline v tejto sezóne vždy bol. Oproti poslednému vzájomnému stretnutiu, však majú dvoch nových hráčov a preto musíme byť pripravení. Určite budeme bojovať."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Víťazstvo proti kvalitnej Spišskej Novej Vsi nás veľmi povzbudilo. Pred nami je Svit. V tomto období sa hovorí o zmenách v kádroch. My jediní, sme zostali na počte štyroch zahraničných hráčoch, keď sme zraneného Bojana Stanojeviča vymenili za Nemanju Karaliča. Dve voľné miesta pre zahraničných hráčov sme nepoužili, práve kvôli našej snahe hrať so Slovákmi, na čo sa zabúda a treba to pripomenúť. Vo Svite chceme zabojovať. Vieme, že nás tam nič ľahké nečaká, no zároveň nemáme čo stratiť a môžeme len získať. V zápase a v príprave naň, spravíme pre to všetko."

 

BC Prievidza - MBK Handlová

Niké aréna, streda 6. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: RTVS 2 a Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Tomáš Doušek

Aktuálne informácie: 125. hornonitrianske derby sľubuje opäť atraktívne divadlo pred zaplnenými prievidzskými tribúnami. Pre domácich to bude prvé stretnutie od semifinále Slovenského pohára, na ktorom prehrali v semifinále s Interom Bratislava. Dres BC si prvýkrát oblečie Američan Stacy Davis, ktorý prišiel nahradiť svojho krajana Tima Derksena. Aj z tohto pohľadu bude tradičný duel zaujímavý na sledovanie. Handlová hrala počas víkendu takmer po mesiaci súťažný zápas, no ten im nevyšiel podľa predstáv. S lídrom tabuľky Interom Bratislava prehral na svojej palubovke celkom hladko 66:89. Ako sa však hovorí, a potvrdili to aj obaja tréneri, derby nemá favorita. 

Motívy zápasu: Tohtosezónna bilancia hovorí jasne v prospech Prievidze, keďže vyhrala všetky tri doterajšie konfrontácie. Domáci okrem toho ťahajú trojzápasovú šnúru víťazstiev, zatiaľ čo hostia prehrali tri stretnutia po sebe. BC je momentálne na štvrtom mieste, no smerom nahor aj nadol je ešte o čo hrať. "Baník" môže odskočiť Spišskej Novej Vsi a pomýšľať aj na prípadnu šiestu priečku. 

Povedali pred zápasom: 

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Handlovú považujem za lepší tím, ako hovorí ich tabuľkové postavenie. Zmenili trénera a podpísali pár nových hráčov, vďaka čomu hrajú momentálne lepšie. Na druhej strane, my sme prišli o nášho najlepšieho strelca a nový hráč bude potrebovať ešte nejaký čas, aby sa stotožnil s našim systémom. Hráme však doma a navyše derby, v ktorom keď chceme byť úspešní, tak musíme vychádzať najmä z kvalitnej obrany. Týmto by som chcel zároveň pozvať na zápas všetkých našich fanúšikov. S blížiacim sa play off potrebujeme ich podporu ešte viac."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Zápasy proti Prievidzi sú pre Handlovú výnimočné. Fanúšikovia sa na tieto stretnutia veľmi tešia. Môžete prehrať 20 iných zápasov, ale keď zdoláte Prievidzu, to sa počíta. Verím, že uvidíme dobrý basketbal. Budeme musieť hrať od začiatku do konca s veľkou energiou. Hráči aj fanúšikovia vedia, že nejde o bežný duel. Všetci sa snažia, bojujú, nič nevypustia. Aj preto býva výsledok otvorený až do posledných chvíľ."

 

BK Inter Bratislava - BKM Lučenec

Hant aréna, streda 6. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Roman Lamoš, Marek Turčin

Aktuálne informácie: Inter má opäť po roku našliapnuté k celkovému triumfu po základnej časti. Dopomohlo im k tomu víkendové zaváhanie Levíc, ale aj úspešná premiéra trénera Aramisa Nagliča na lavičke "žlto-čiernych". Skúsený Chorvát len potvrdil, že to proti Handlovej vie, dôkazom toho bolo 23-bodové víťazstvo na ich palubovke. To pri tom ešte nebola k dispozícii nová posila družstva Jasmin Perkovič. Lučenec počas víkendu šokoval celú slovenskú basketbalovú verejnosť, keď dokázal zaznamenať výhru proti úradujúcemu majstrovi a víťazovi Slovenského pohára Levickým Patriotom. "Novohradčanom" výborne zahrala americká úderka, vďaka nej si ešte udržali teoretickú šancu na účasť v play off. Lenže na Pasienkoch uspeli v tejto sezóne len dva celky. 

Motívy zápasu: Interisti môžu získať už siedme víťazstvo v rade, čo je aktuálne najdlhšia ligová séria výhier, respektíve prehier. Zároveň sa o čosi viac môžu priblížiť k potvrdeniu prvého miesta po základnej časti, ale aj ukončiť nádeje Lučenca na účasť vo vyraďovacej fáze. 

Povedali pred zápasom: 

Aramis Naglič, tréner Interu: "Pracovali sme dosť dobre, dosť tvrdo. Musíme dávať pozor na to, že Lučenec je tím s piatimi Američanmi, ktorí v hrajú trošku nekontrolovane a individuálne v útoku, čo môže byť pre nás aj zlé. Videli sme to aj v ich zápase s Levicami, keď sa dostali do dobrého streleckého rytmu. Je to dosť ťažké skautovať aj brániť. My musíme udržať kontrolu zápasu, kontrolu rytmu a nemôžeme sa s nimi púšťať do up and down basketbalu. Musíme teda predviesť dobrú obranu a kontrolu hry, aby sme zvíťazili. Zhliadol som zápas Lučenca s Levicami a Levice možno vstúpili do zápasu s tým, že im troška chýbala koncentrácia. To sa nám nesmie stať."

Branislav Pipíška, hráč Lučenca: "Čaká nás ťažký zápas. Inter má kvalitný káder, veľa skúsených hráčov, ktorí hrajú agresívne v obrane, aj v útoku. Výhra s Levicami nás nakopla a určite budeme chcieť podať taký výkon, ako naposledy. Musíme si dať pozor hlavne na začiatok zápasu, hrať agresívne v obrane a byť koncentrovaní celé stretnutie."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Športová hala, streda 6. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Ďalšie tradičné derby, v ktorom nebude núdza o kvalitný basketbal. Patrioti to majú momentálne mimoriadne náročné, v priebehu piatich dní odohrajú už tretie stretnutie. Po víkendovom prekvapivom zakopnutí v Lučenci, si v pondelok napravili mierne chuť, keď v úvodnom semifinále Alpsko-jadranského pohára zvíťazili nad chorvátskym Škrljevom 82:76. Trénerovi "žlto-zelených" však nebol k dispozícii Dwayne Benjamin, jeho účasť v stredajšom stretnutí je preto otázna. O nič lepšie na tom nie je lepšie ani Komárno, v sobotňajšom súboji totiž stratilo doma dôležité body so Svitom. "Obuvníci" mali pri tom stretnutie rozbehnuté dobre, ale konzistentnosť je to, čo celú sezónu sužuje tím z juhu Slovenska. Levice si s Komárnom len nedávno merali sily, na Slovenskom pohári vzišli víťazne z neho Patrioti. Celkovo hovorí tohtosezónna bilancia pre "žlto-zelených" - 3 víťazstvá a 1 prehra. 

Motívy zápasu: Len jediné domáce zaváhanie v aktuálnom ročníku, taká je aktuálna bilancia majstra. Komárno v tejto sezóne vyhralo len v troch prípadoch, celkovo má u súperov už deväť prehier. V hre je samozrejme boj o prvé až tretie miesto, to sa týka Patriotov. Komárno zaujíma vývoj od štvrtej do siedmej priečky. 

Povedali pred zápasom: 

Dino Pita, hráč Levíc: "Máme štyri zápasy za sedem dní, takže čas na regeneráciu je veľmi obmedzený. Sme však profesionáli, máme širokú rotáciu a takéto situácie by sme mali zvládať. Videl som hrať Komárno na Slovenskom pohári, majú dobrý tím s dobrými individuálnymi hráčmi. Bude to náročný zápas proti skúseným hráčom a my im nemôžeme nič len tak jednoducho darovať, obzvlášť doma. Ak zostaneme verní našej obrane a útoku, budeme hrať podľa hracieho plánu, tak si myslím, že máme veľkú šancu na výhru."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Cestujeme k súperovi, ktorý patrí na Slovensku k basketbalovej špičke a aj keď majú v posledných dňoch náročný a hustý program, na dôležité duely sa dokážu skoncentrovať a som si istý, že v tomto krajskom derby budú chcieť pred domácimi fanúšikmi ukázať, v čom je ich sila. Levice sú síce favoritom, ale my sa nevzdáme a budeme bojovať do poslednej minúty. Nemôžeme si dovoliť herné výpadky v žiadnom zápase, nie to ešte proti Leviciam."

Foto: Daniel Faix