• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Program 33. kola Slovenskej basketbalovej ligy bude mať opäť raz zaujímavý náboj. Lučenec síce stratil šancu na play off, ale proti Žiline môže ešte miešať kartami. Ťažiť by z toho mohlo Komárno, ktoré chce proti Spišskej Novej Vsi ukončiť čakanie na víťazstvo. Levice môžu urobiť ďalší krok za druhým miestom, doma ich však čaká nebezpečná Prievidza. Inter môže pridať proti Svitu jubilejnú desiatu výhru za sebou. 

 

BK Inter Bratislava - Iskra Svit

Hant aréna, streda 20. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Roman Lamoš

Aktuálne informácie: Basketbalisti Interu už môžu dokončiť základnú časť bez výraznejšieho tlaku, počas víkendu si totiž zabezpečili istotu prvenstva pred vyraďovacou fázou. "Žlto-čierni" to však nemali jednoduché, napokon po dramatickej koncovke sa revanšovali Leviciam za finále Slovenského pohára, keď ich zdolali na domácej palubovke 84:82. Teraz majú na dosah jubilejné desiate víťazstvo v rade. Svit naproti tomu má ešte o čo bojovať, aktuálne okupuje v tabuľke tretiu pozíciu, ktorú by si rád aj udržal. "Podtatranci" mali dlhšiu zápasovú prestávku, čo môže byť výhodou pred zostávajúcimi duelmi základnej časti.  

Motívy zápasu: Inter už môže ladiť formu na play off, ich hlavným motívom tak môže natiahnutie série triumfov na jubilejných desať. Svit zatiaľ úspešne odoláva Prievidzi, prípadný úspech na Pasienkoch by ešte viac posilnil ich aktuálne postavenie. 

Povedali pred zápasom:

Aramis Naglič, tréner Interu: "Musíme rešpektovať Svit, pretože sú v tabuľke na treťom mieste. To nie je malá vec. Budeme sa pripravovať veľmi seriózne, chceme zvíťaziť nad Svitom. Najdôležitejšie je, aby sme pracovali na sebe a pripravovali sa na play off."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Vieme, s kým hráme a aká je sila Interu. S čím sa musíme v prvom rade vysporiadať, je agresivita a od toho sa bude všetko odvíjať. Chceme sa sústrediť na dôsledné prevedenie našich vecí a vyrovnať sa vo fyzickosti. Až zápas ukáže, ako sa nám to podarí."

 

BK Levickí Patrioti - BC Prievidza 

Športová hala, streda 20. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Tomáš Doušek

Aktuálne informácie: Z tabuľkového pohľadu ďalšia zaujímavá konfrontácia. Patrioti po dlhšej odmlke zaznamenali dve prehry po sebe, po semifinálovej odvete Alpsko-jadranského pohára na palubovke chorvátskeho Škrljeva, neuspeli ani v Bratislave, kde podľahli Interu tesne 82:84. Treba však poznamenať, že proti lídrovi nebola k dispozícii dvojica Dwayne Benjamin a Milan Žiak. To je už minulosťou, Levice tak majú pred sebou jasný cieľ - udržať a zaistiť si druhé miesto po základnej časti. Prievidza má však taktiež motiváciu do boja, v hre je nielen tretia pozícia, ale za istých okolností aj druhá priečka, ktorú okupujú práve Levice. BC zvládli počas víkendu duel s Komárnom, v domácom prostredí ho zdolali 83:71. Víťazstvo bolo dosť cenné, keďže družstvo sužujú zdravotné starosti. 

Motívy zápasu: Z pohľadu matematiky si domáci môžu už v stredu večer zaistiť druhú pozíciu. Potrebujú však k tomu zaváhanie Svitu na Interi a víťazstvo minimálne o 19 bodov nad Prievidzou. Hostia by tiež určite radi privítali prehru Svitu, v prípade triumfu v Leviciach by sa na nich bodovo dotiahli. 

Povedali pred zápasom:

Nikola Gačeša, hráč Levíc: "Je to pre nás dôležitý zápas. Musíme sa spamätať z ťažkej prehry na Interi a zabezpečiť si druhé miesto pred zápasmi play off. Prievidza urobila nejaké zmeny, všetko dávajú teraz dokopy, preto budú nesmierne motivovaní. Bude potrebné sa im v tomto vyrovnať a uhájiť domácu palubovku."

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Levice hrajú momentálne vo veľmi dobrej forme. V Bratislave mali šancu vyhrať, a to aj bez Benjamina a Žiaka. Po ukončení pohárových povinností sú sústredení len na slovenskú ligu. Návrat Gačešu, v kombinácii s novými posilami, robí z Levíc veľmi silného súpera, obzvlášť na domácej palubovke. Stále máme zdravotné problémy, ktoré nás limitovali aj pri zápase s Komárnom, ktorý sme však zvládli a preto verím, že odohráme dobrý zápas aj v Leviciach."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, streda 20. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Marek Turčin, Martin Hudec

Aktuálne informácie: Súboj dvoch čakateľov na víťazstvo. V prípade Komárna sú to štyri zápasy, u Spišiakov je to už sedem stretnutí. Jeden, aj druhý, ešte majú o čo hrať. "Obuvníci" konkrétne o piatu pozíciu, no zároveň sa musia mať na pozore, keďže na ich aktuálne šieste miesto si robí zálusk Handlová. "Novovešťanom" sa vzdialila vidina siedmej pozície, ale tento boj ešte nie je úplne stratený. Čo hovorí aktuálna situácia? Komárno prehralo v sobotu v Prievidzi 71:83, Spišská Nová Ves doma s Lučencom 86:104. Hostia navyše pricestujú už bez svojho prvého rozohrávača Gabriela Belarda. 

Motívy zápasu: Konečne získať dva body, to chcú určite oba celky. Ako je už vyššie napísané, Komárno a Spišská Nová Ves ešte môže zabojovať o lepšie postavenie v tabuľke. Rozhodnúť teda môže väčšie chcenie. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, asistent trénera Spišskej Novej Vsi: "Do Komárna už cestujeme bez Belarda, čaká nás neľahký zápas. Musíme veriť viac svojim schopnostiam, na tréningoch sme sa na to zameriavali. Klub sa nachádza v zložitom období, verím, že nás to zomkne a podáme zodpovedný výkon."

 

BKM Lučenec - PP & TV Raj Žilina

Športová hala ARENA, streda 20. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Lukáč, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Lučenec nebol ďaleko od udržanie nádeje na účasť v play off, ale ani výhra o 18 bodov v Spišskej Novej Vsi im nepomohla k udržaniu tohto sna. To však neznamená, že by nováčik nemal o čo hrať. Paradoxne, svojimi nedávnymi výsledkami mieša kartami a podobné to môže byť aj v ich zostávajúcich dueloch základnej časti. "Novohradčania" hrajú o tretie víťazstvo v rade, ktorým by tentoraz "podkúrili" Žilinčanom. Zverenci trénera Ivana Kurillu nemajú ideálnu fazónu, ale zubami-nechtami si držia piatu pozíciu. Na chrbát im dýcha nielen Komárno, ale už aj Handlová, s ktorou prehrali v sobotu 89:94. Pre "bielo-červených" tak má tento zápas štvorbodovú nálepku. 

Motívy zápasu: Nováčik si evidentne užíva koniec základnej časti, čo sa odzrkaďluje na výrazne lepších číslach v ofenzíve. Žilina bude naproti tomu pod tlakom, prípadne zaváhanie totiž môže využiť Komárno. Povinnosť pre hostí velí vyhrať a umlčať tak kritikov, ktorí poukazujú na zlú fazónu v roku 2019. 

Povedali pred zápasom:

Ethan Jacobs, hráč Lučenca: "Žilina odviedla pri doskokoch v predchádzajúcich zápasoch oveľa lepšiu robotu ako my. Ak chceme uspieť, tak musíme okresať ich šance na body po druhých šanciach. Útok majú vyvážený, preto bude potrebné sústrediť na to, aby sme sa im vyrovnali a hrali dobre v defenzíve. Atmosféra na domácich zápasoch bola vynikajúca. Verím, že pripravíme našim fanúšikom ďalšiu výhru."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Osobne som vedel, že príde k tomu, že Lučenec ožije. Oživenie prišlo hlavne po príchode DeAngela Isbyho. Aj keď jeho príchodom hrá Lučenec viac individualisticky, zatiaľ to prináša efekt, o čom svedčia aj víťazstvá nad Levicami a Prievidzou. V Lučenci sú skvelí fanúšikovia, ktorí vedia hnať svoj tím dopredu. Vieme, aký spôsob by mal platiť na zastavenie ich hry a uvidíme, aká bude naša realizácia. V minulom týždni sme riešili určité zdravotné problémy, no verím, že na zápas nastúpime kompletní a tak budeme mať možnosť zabojovať o víťazstvo."

Foto: Karol Scholtz