• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani v 22. kole Slovenskej basketbalovej ligy nebude núdza o zaujímavé duely. Do Levíc pricestuje Žilina, ktorá by rada natiahla svoju víťaznú sériu. S rovnakým cieľom cestuje Inter Bratislava do Prievidze. Na programe bude aj tradičné východniarske derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou. A na záver privíta Lučenec doma posilnenú Handlovú.

SBL 2019/2020 - 22. kolo:

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Iskra aréna, sobota 11. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Lukáš Životský, Richard Sirocký

"Podtatranci" cestovali na žilinskú palubovku opäť s nekompletnou zostavou, ale dlhú dobu boli v hre o dva body. V koncovke sa však priklonilo aj šťastie na stranu Slávie, preto Iskra odchádzala s prehrou 82:86. Nič však nie je stratené, do tímu sa postupne zapracováva americký rozohrávač Daqauise Andrews a aj s jeho pomocou plánujú Sviťania uspieť v tradičnom východniarskom derby. Vyššie pozície nie sú veľmi vzdialené, k tomu je však potrebné pravidelne zbierať výhry. "Po prehre v Žiline sa potrebujeme dobre skoncentrovať na domáci zápas so Spišskou Novou Vsou. Vieme, kde sú ich silné stránky a chceme vyvinúť maximálne úsilie, aby sme ich eliminovali. Verím, že na tomto derby zápase bude taká dobrá atmosféra, ako vždy a my potešíme svojou hrou našich fanúšikov," prezradil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

"Novovešťania" majú aktuálne najhoršiu fazónu spomedzi všetkých družstiev v lige, chuť víťazstva už neokúsili v piatich stretnutiach po sebe. Naposledy prišli o veľmi cenné dva body, keď prehrali v Komárne 70:77, čo ich zároveň zosunulo na posledné miesto v tabuľke. Počas týždňa však mali voľno, čo im určite padlo vhod na lepšiu prípravu na duel. "Začína sa z pohľadu ambícií asi najdôležitejšia časť sezóny. Ak sa chceme do playoff dostať a ak chceme pomýšľať na viac, ako na ôsme miesto, tak musíme začať bezpodmienečne vyhrávať. Predviesť diametrálne odlišný výkon ako v Komárne a vo Svite zvíťaziť. Počas týždňa sme kvalitne potrénovali, vzájomne sme sa porozprávali a verím, že vieme, čo v derby chceme dosiahnuť. Na palubovke musíme podať koncentrovaný výkon na jej oboch stranách a pokúsiť sa favorita zdolať," okomentoval tréner Spišiakov Erich Korfanta. 

DSC 7195 

Patrioti Levice - BK Slávia Žilina

Športová hala, sobota 11. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Stanislav Bara

Zverencom trénera Michala Madzina sa konečne podarilo ukončiť štvorzápasovú šnúru prehier a otvoriť tak mimoriadne dôležitý týždeň cennou výhrou. Proti Handlovej boli lepším tímom od prvej do poslednej minúty, čo je určite vítaná psychologická vzpruha po sérii prehier. Teraz je pred nimi ďalší duel, v ktorom budú hrať o dva body. Prípadný úspech aj proti Žiline by totiž znamenal potvrdenie nielen tretieho miesta, ale aj toho, že by sa striasli ďalšieho rivala v boji o vyššie priečky. Zakončia Levičania tento týždeň úspešne? "Proti Žiline chceme potvrdiť tretie miesto v tabuľke a zbierať ďalšie víťazstvá. Žilina má viacero nebezpečných hráčov, na ktorých si musíme dať pozor a potom môžeme vyhrať. Verím, že nás príde podporiť čo najviac ľudí a spolu naštartujeme ďalšiu víťaznú sériu," uviedol levický rozohrávač Milan Žiak. 

Žilinčania si postupne oboma nohami upevňujú priebežné piate miesto v tabuľke. Slávii k tomu výrazne dopomohli štyri víťazstvá v rade, naposledy nesmierne dôležité proti Svitu (86:82). "Šošoni" sa však určite neplánujú len tak uspokojiť s týmto umiestnením, určite poškulujú aj po vyšších métach. K tomu je však potrebné zbierať body aj od súperov. Začať môžu v Leviciach a vrátiť tak tomuto súperovi dve porážky z tohtosezónnych duelov. "Po novom roku sme mali v jednom kole pauzu, čo bolo cítiť v úvode zápasu so Svitom. Neskôr sme sa rozbehli a potvrdili dôležité víťazstvo. Teraz nás čakajú Levice. Levice majú výborné basketbalové prostredie. Chceme sa pripraviť, lebo vieme, že Levice majú svoju veľkú kvalitu. Pre úspech budeme potrebovať koncentráciu po celých 40 minút. Taktiež bude dôležité splniť zápasový plán, iba tak môžeme pomýšľať na úspech. V Levicach nemáme čo stratiť, môžeme len získať. Ťarcha zodpovednosti je na nich, keďže hrajú doma. My sa ideme pobiť o víťazstvo," prezradil kouč Žiliny Ivan Kurilla. 

FB IMG 1571514865982 

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová

Športová hala ARENA, sobota 11. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Marek Turčin, Jakub Izák

Lučenec ťahal v televíznom zápase na Pasienkoch za kratší koniec, výsledkom bola napokon prehra až o 32 bodov. Tréner BKM Peter Jankovič po zápase povedal, že pre jeho tím to je vítaná facka, po ktorej sa opäť môžu naštartovať a udržať si priebežné druhé miesto. Z tohto pohľadu bude dôležitý už najbližší domáci duel s Handlovou. "Novohradčania" navyše nepúšťajú pred svojim publikom body len tak, no zároveň si musia dávať pozor na prenasledovateľov, ktorí číhajú na každé zaváhanie. "Po nevydarenom zápase s Interom privítame na domácej palubovke tím z Handlovej. Vieme, kde sú silné stránky nášho súpera a musíme ich eliminovať. Verím, že podáme koncentrovaný výkon počas celého zápasu. Určite sa budeme spoliehať aj na našich fantastických divákov, ktorí nám dodávajú extra energiu," vyjadril sa tréner "Novohradčanov" Peter Jankovič. 

Handlovej výrazne uškodila dlhšia zápasová prestávka, po ktorej sa družstvo nedokáže naštartovať k adekvátnym výsledkom a výkonom. "Baník" v predchádzajúcom stretnutí zlyhal v Leviciach, kde si nechal ujsť svoju šancu na výhru už v prvej štvrtine. "Ligová prestávka nás vyviedla z koncentrácie a nasadeného tempa. V posledných dvoch zápasoch sme podali výkon, ktorý nie je hodný našich kvalít. Pred nami je ešte stále dostatok času, aby sme tieto zaváhania napravili. Ja vo svoj tím verím a s istotou môžem skonštatovať, že nepatríme na siedme miesto tabuľky. V sobotnom stretnutí proti Lučencu si chceme napraviť chuť po víťazstvách. Pokiaľ dodržíme všetko, na čom sme pracovali, tak sa nám to môže podariť," myslí si krídelník Baníka Tomáš Mrviš. Na juh Slovenska však cestuje už s novou posilou, pod kôš prichádza na Hornú Nitru Darius Huggins. "V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť prácu trénera Jankoviča, ktorý dokázal dostať svoj tím tam, kde v súčasnosti je. Lučenec disponuje vynikajúcim tandemom Caffey a Basabe. My sme mali v posledných dvoch zápasoch veľké problémy, ktoré na tréningu riešime. Napriek tomu sme v aktuálnej sezóne niekoľkokrát dokázali, že pokiaľ vystupujeme ako jeden tím a dodržiavame všetko, na čom sme pracovali, tak môžeme zdolať kohokoľvek a kdekoľvek. Náš sobotný súper má vysokú kvalitu. Máme voči nemu rešpekt, no určite sa ho nebojíme. Nedávno pribudol na súpisku Lučenca skúsený Miloševič, ktorý je pre domácich veľkou posilou. My sa ale musíme zamerať sami na seba a ja verím, že v tomto zápase môžeme byť úspešní," nadviazal na svojho zverenca kouč Handlovej Branko Maksimovič. 

IMG 3755 

BC Prievidza - Inter Bratislava

Niké aréna, sobota 11. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Peter Karniš

Prievidza v 21. kole najlepším možným spôsobom odpovedala na zaváhanie v Lučenci, v Niké aréne rozstrieľala Komárno o priepastných 37 bodov. Pre zverencov trénera Tihomira Bujana to bol najlepší ofenzívny výkon sezóny a zároveň najvyššia výhra. Teraz však príde súper iného kalibru, s ktorým ho viaže neslávna udalosť zo začiatku sezóny. Predchádzajúce meranie síl s Interom Bratislava sa totiž skončilo kontumáciou a stratou cenného bodu, ktorý bude asi v konečnom zúčtovaní veľmi mrzieť. Podarí sa im konečne zdolať svojho rivala? "Čaká nás prvý tím tabuľky a obhajca titulu. Musíme sa zodpovedne pripraviť, hrať s energiou a srdcom. Toto je stretnutie, kde by nás naše výpadky koncentrácie mohli stáť zápas veľmi rýchlo," uviedol asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Bratislavský celok si užíva plnými dúškami ligové ťaženie, v Niké aréne sa podarí svoju doterajšiu zbierku navýšiť o jubilejné desiate víťazstvo v rade a zároveň o 20. výhru po sebe nad Prievidzou. Čo je však možno ešte dôležitejšie je fakt, že Inter vyhráva v momentálnom období nad top tímami súťaže. V predchádzajúcom kole napríklad vyprevadili v televíznom zápase druhý Lučenec s prehrou o 32 bodov. Ako sa vyrovnajú s prostredím v Prievidzi? "Musíme pokračovať v našej hre, udržiavať vysoké tempo, Prievidžanov zastaviť na pivote a ofenzívnom doskoku. Musíme nastúpiť s takou energiou, ako v minulom kole proti Lučencu. Nedovoliť, aby sa domáci ľahko dostávali do útoku a do ich signálov. A to je všetko. Dúfame, že aj po dvadsiaty raz porazíme Prievidzu," vyhlásil asistent trénera Interu Danilo Rakočevič. 

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan, Igor Cibula, Ladislav Szibilla