• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V 9. kole Slovenskej basketbalovej ligy sa bude hrať o dve víťazné série, ale aj o dôležité dva body. Na víťaznej vlne hrajúcich Spišských Rytierov sa pokúsia zastaviť basketbalisti Handlovej. Prievidza sa pokúsi predĺžiť svoju šnúru v Lučenci. A v súboji Levíc s Interom Bratislava sa bude hrať o ukončenie čakania na triumf, oba celky majú zhodne na svojom konte dve prehry v rade.

SBL 2020/2021 - 9. kolo (streda 28. októbra o 18.00 h):

MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

K zápasu: "Baníci" mali počas víkendu voľno, teraz ich tak čaká vstup do druhej šestiny základnej časti. Po tej prvej majú na konte 2 víťazstvá a 4 prehry, no každým stretnutím sa ich herný prejav zlepšuje. Naposledy zvíťazili po vydarenej koncovke nad Lučencom a dobrú bilanciu doma by radi vylepšili aj proti ďalšiemu celku z čela tabuľky. "Čaká nás súboj proti najsilnejšiemu celku súťaže. Proti Lučencu sme ukázali, že dokážeme hrať tvrdo a v prvom rade, s chuťou bojovať. Verím, že s rovnakým odhodlaním a zápalom nastúpime aj proti Rytierom. Hostia majú kvalitný útok a nedá sa od nich očakávať nič konkrétne, pretože dokážu skórovať rôznymi spôsobmi. Disponujú vynikajúcou obranou a ich forma každým zápasom rastie. My preto musíme odovzdať viac ako maximum a ja verím, že súpera potrápime. Mrzí ma, že nenastúpime kompletní, no na druhej strane je to šanca pre hráčov z lavičky, vypýtať si väčšiu minutáž," prezradil tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Už šesť výhier v rade, na takúto úspešnú šnúru si spomínajú iba skalní fanúšikovia Spišiakov. "Novovešťania" rozbehli svoje basketalové motory na plné obrátky a určite v tom plánujú pokračovať. Ich silu naposledy pocítili hráči Interu Bratislava, z ich palubovky odchádzali s jasnou prehrou (50:80). Potvrdia svoju formu aj na hornej Nitre? "Myslím si, že Handlová urazila od nášho prvého vzájomného zápasu na našej palubovke, kus poctivej basketbalovej cesty. Hlavne doma ich sila rastie, príkladom nech je ich víťazný zápas proti Lučencu. Do systému zapojili viac hráčov, ktorí sa s ním zžívajú, určite nás nečaká nič jednoduché. My sa však chceme pozerať na svoju hru. Ak budeme tímoví a siahneme na naše maximum, tak si myslím, že odohráme dobrý zápas," myslí si asistent trénera Rytierov Erich Korfanta. 

Kto píska: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Veronika Obertová

Na čo sa zamerať: Podarí sa Handlovčanov odstaviť silnú podkošovú úderku Spišskej Novej Vsi? Skúsenému kvartetu Michal Čekovský, Michal Baťka, Milan Nikolič a Marko Stevanovič, sa pokúsi postaviť balkánska trojička Aleksandar Zečevič, Dušan Vicentič a Saša Jankovič. 

Kde sledovať:

pd luc 30 

BKM Lučenec - BC Prievidza 

K zápasu: Lučenec zastavil v správnom čase menšiu hernú krízu a po veľkom obrate si bral oba body z palubovky Svitu (94:84). "Novohradčania" zostali tak na druhom mieste tabuľky a stále stíhajú prvých Spišiakov. "Prievidza hrá momentálne veľmi dobrý basketbal. Veria si, sú veľmi nebezpeční, čo potvrdili aj v domácom zápase proti nám. Každý, kto ich podcení, tak na to doplatí, preto musíme hrať od začiatku agresívne, nedovoliť im dostať sa do zápasu a verím, že keď toto dokážeme splniť, tak vyhráme," vyhlásil hráč BKM Simeon Jackuliak. Pomôcť im k naplneniu tohto cieľa môže prirodzene domáci úspech s Prievidzou. "Prievidza ukázala v posledných zápasoch veľký progres, tým pádom vieme, že nás nečaká nič jednoduché. Verím, že nadviažeme na výkon z druhého polčasu vo Svite. Hráme na domácej palubovke a chceme od začiatku hrať zodpovedne," nadviazal tréner tímu Peter Jankovič. 

Lenže Prievidza predčila predsezónne očakávania každého z basketbalových odborníkov. Aj napriek neskúsenosti a mladému veku družstva, dokážu hráči BC hlavne v Niké aréne víťaziť. Ich poslednou "obeťou" sa stali Levice, druhýkrát v rade ustáli dramatickú koncovku a po výsledku 76:75 sa mohli radovať z triumfu. "Čaká nás ťažký súper. O to viac, že hráme na palubovke Lučenca. Teší nás, že sme v posledných zápasoch niečo ukázali, no liga je stále na začiatku. Musíme na sebe ďalej pracovať a pokúsiť sa predviesť v ďalších zápasoch to isté, čo doteraz. Verím, že diváci budú s našim výkonom spokojní," uviedol tréner Prievidze Maroš Helmecy. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Tomáš Doušek, Jakub Izák

Na čo sa zamerať: Čaká nás nesmierne zaujímavý slovenský súboj na poste rozohrávača. Domáci majú na tomto poste vo svojich radoch Róberta Rožánka, hostia sa opierajú o služby Mateja Majerčáka. Kto z nich viac dopomôže svojmu tímu k výhre?

Kde sledovať:

IMG 1567 

Patrioti Levice - Inter Bratislava

K zápasu: Ako sme už viackrát v posledných dňoch prezentovali, výkony Levíc zatiaľ zaostávajú za očakávaniami. Ich herný prejav je ako na hojdačke, ako tomu bolo napríklad v Prievidzi. Tesná prehra (75:76) znamenala, že sa minimálne o ďalší duel predĺžila ich šnúra prehier v Niké aréne. K tomu sa pridali ďalšie zlé správy, najskúsenejší hráč tímu - Zoran Vrkič, prijal ponuku iránskeho Exxonu. V nesprávnom čase dôležitá strata, bude preto zaujímavé sledovať, ako sa s ňou Patrioti doma popasujú. "Po dvoch zbabraných vonkajších zápasoch sa vraciame do domáceho prostredia. Chceme zlepšiť našu hru a dostať sa na víťaznú vlnu. Je veľká škoda, že sme prišli o Zorana. Verím, že sa poučíme z chýb z predchádzajúcich zápasov a budeme úspešní," povedal krídelník Levíc Martin Bachan. 

"Žlto-čierni" naproti tomu tiež nie sú v ideálnej fazóne, na Spiši podali najhorší tohtosezónny výkon (50:80). Oba tímy ťahajú dvojzápasovú šnúru prehier, z tohto pohľadu bude ich vzájomný duel mimoriadne dôležitý. Výhodou hráčov Interu môže byť fakt, že nie sú pod takým tlakom ako ich súper. Zároveň by však radi zaznamenali premiérové víťazstvo u súpera. "Čaká nás silný súper, ktorý u nás naposledy utiekol hrobárovi z lopaty, takže máme mu čo vracať. Odišiel síce Vrkič, ale o to viac priestoru dostanú ďalší chalani, budú mať viac minút na palubovke a tým stúpne ich sebavedomie. My si chceme zlepšiť náladu po posledných nevydarených zápasoch, ideme zabojovať na 100% a ukázať, čo v nás je," uviedol hráč Interu Richard Körner.

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Martin Hudec

Na čo sa zamerať: Vyberáme si duel pod košom, kde hrajú dva veľké piliere. V levickom drese má vynikajúcu fazónu Boris Bojanovský, za Inter je podkošovou oporou Michael Fusek. 

Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Ladislav Szibilla, Vladimír Dorňák