• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Jeden krok od konca sezóny 2020/2021 a vypuknutia majstrovských osláv, pred touto výzvou stoja Spišskí Rytieri. Majú šancu napísať históriu a získať double, proti však bude húževnatý súper. Patrioti Levice musia na vlastnej palubovke odvracať mečbal, ak nechcú skončiť so striebrom na krku. Tretí finálový zápas Niké SBL sľubuje pravé basketbalové divadlo.

Niké SBL - 3. zápas finále play off (sobota 22. mája o 18.00 h):

Patrioti Levice - Spišskí Rytieri

/stav série - 0:2/

K zápasu: Oba tímy opäť bojovali o každú loptu a bod, dôležitosť boja o majstrovskú trofej bolo cítiť od prvej minúty. V druhom finálovom zápase mali navyše extra motiváciu, keďže sa hralo pred televíznymi kamerami. Levičania to mali rozohrané dobre, avšak v stredu poobede sa nedokázali dostať do výraznejšieho trháku. V koncovke im opäť odišla strelecká muška, čo sa ukázalo ako rozhodujúce. "Je to 0:2 pre Spišskú Novú Ves, my už nemáme čo stratiť. Nebude to už žiadna taktika, ale bitka o každú loptu. Vyhrá ten, kto bude viac chcieť. Myslím si, že máme o motiváciu postarané, chceme sa vrátiť do Spišskej. Viem, že nás naši fanúšikovia prídu podporiť, urobiť skvelú atmosféru a spoločne dáme do toho všetko," uviedol krídelník Patriotov Samuel Volárik. 

Patrioti sú v novej situácii, budú pod väčším tlakom, keďže hrajú o to, aby sa pre nich sezóna neskončila a poslali finálovú sériu ešte späť na Spiš. Trénerovi Michalovi Madzinovi možno nebude k dispozícii Tre McCallum, ktorý sa zranil počas druhého zápasu. "Je potrebné urobiť maximum. Vieme, aká je momentálna situácia. Jediný scenár pre nás je, zvládnuť sobotňajší zápas víťazne," povedal tréner Levíc Michal Madzin. 

"Novovešťania" to opäť zvládli lepšie, tentoraz síce nemuseli otáčať dvojciferné manko, ale o svojom triumfe rozhodli zase raz v samotnom závere. Spišiaci zatiaľ preukazujú pevnejšie nervy v koncovkách, v ktorých sa ukazuje väčšia skúsenosť a bojovnosť. "Nechcem hovoriť vo frázach o poslednom kroku, ktorý býva najťažší, ale tak to jednoducho je. Bude to ukrutný boj, tak ako boli oba zápasy, no ideme odhodlaní ten krok urobiť. Niet sa na čo šetriť, treba na palubovke nechať pot a ísť 'na krv'. Domáci majú nôž na krku, určite urobia všetko pre to, aby finálovú sériu predĺžili. Samozrejme, máme svoj zápasový plán, no bude to o srdci, vôli, nasadení, basketbalovo sa nemáme už čím prekvapiť," myslí si asistent trénera Erich Korfanta. 

V oboch prípadoch z toho boli vo finále výhry, tá ďalšia by sa už nezmazateľne zapísala do histórie klubu. Rytieri sú prvýkrát v boji o zlato a po 11 rokoch sa môžu stať prvým tímom Niké SBL, ktorý by v jednej sezóne získal obe trofeje (ligovú a pohárovú). "Hlavné je, čo chcem, aby sme všetci rozmýšľali nad tým, že je 0:0. Treba sa sústrediť na zápas, ako keby bol takýto stav a nerozmýšľať nad vecami, ktoré sa ešte nestali. Ideme do Levíc zabojovať o víťazstvo," vyhlásil kouč Spišiakov Teo Hojč. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Ženiš, Anton Šarišský

Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix