• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po takmer mesiaci je na programe kompletné kolo Niké SBL. Udalosťou 11. kola je návrat Prievidze do zápasového nasadenia, o prvé víťazstvo v sezóne zabojujú proti Spišským Rytierom. Víťaznú sériu Komárna otestuje Inter Bratislava. To isté platí aj o Patriotoch Levice, ktorí sa predstavia vo Svite. O tretie miesto si to rozdajú Handlová s Lučencom.

Niké SBL - 11. kolo (sobota 4. decembra o 18.00 h):

MBK Baník Handlová - BKM Lučenec

K zápasu: Na hornej Nitre vládne spokojnosť po prvej štvrtine základnej časti, veď Handlová je v tabuľke na štvrtom mieste. "Baníci" naposledy uspeli vo Svite (91:83), čiže na tento výsledok by radi nadviazali. Klub v tomto období nezaháľal, dôkazom je angažovanie pivota z Južného Sudánu - Denga Riaka. Aj s jeho pomocou by radi preskočili svojho najbližšieho súpera a pokračovali v dobrej bilancii vo svojom domovskom stánku. "Reprezentačnú pauzu sme využili na to, aby sa niektorí hráči dali po zdravotnej stránke do poriadku. Posilnili sme sa pod košom a mali sme dva týždne na regeneráciu, ktorá padla všetkým vhod. Okrem toho sme sa na návrat do súťaže poctivo pripravovali. Blíži sa sobota a s ňou aj domáci zápas proti Lučencu. Urobíme všetko pre to, aby sme v ňom zvíťazili," vyhlásil kapitán Handlovej Tomáš Mrviš. 

Lučencu prišla ligová prestávka pravdepodobne vhod, keďže tím prehral posledné dve stretnutia - s Levicami (82:91) a Interom Bratislava (66:75). Teraz čaká "Novohradčanov" boj o tretie miesto. Aj v tomto tíme prišlo k hráčskym zmenám. Pre zranenie skončil Chris Cokley, novými tvárami je Taylor Johns a Ondrej Kapustík. BKM má momentálne v lige druhú najlepšiu bilanciu vonku, čo by rád potvrdil aj proti Handlovej. "Po reprezentačnej prestávke, ktorá sa ukázala ako náročné dva týždne pre náš tím, sme nadšení z príležitosti opäť hrať a čeliť tímu, ktorý hrá veľmi dobre po ťažkom začiatku sezóny. Oba tímy zaznamenali od prvého zápasu v Lučenci niekoľko zmien a bude zaujímavé sledovať, ako zmeny na súpiske ovplyvnia štýl hry na palubovke. Tieto dva týždne sme využili na zamyslenie, preskúmanie a analýzu pozitívnych a negatívnych aspektov predchádzajúcich deviatich zápasov a dokázali sme posilniť silné stránky a zároveň riešiť slabé stránky. Tešíme sa, chceme hrať s primeranou energiou a koncentráciou, aby naši fanúšikovia boli hrdí a úspešne sme odštartovali ďalšiu fázu sezóny," prezradil tréner Lučenca Daniel Sokolovsky. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Peter Macura

Kde sledovať: 

DSC 0024 

BC Prievidza - Spišskí Rytieri

K zápasu: Je to takmer mesiac, čo naposledy Prievidza hrala súťažný zápas. V tíme sa vyskytol koronavírus, potom prišla reprezentačná prestávka. Teraz je pred tímom trénera Maroša Helmecyho hlavná úloha, získať konečne prvé ligové víťazstvo. K tomu by mali pomôcť aj dve posily, ktoré prišli na začiatku novembra - Josh McFolley a Shaquille Thomas. Prievidzu čaká v decembri mimoriadne nahustený program, čiže prípadný úvodný víťazný krok by bol pre družstvo veľkou morálnou vzpruhou. "Musíme hrať tvrdo a bojovať do poslednej minúty. Nedokážem predpovedať výsledok, ale som si istý, že budeme bojovať celých 40 minút," vyjadril sa hráč BC Alonzo Walker. 

Svoje starosti rieši aj aktuálny majster a víťaz Slovenského pohára. Spišskí Rytieri totiž prišli o dvoch dôležitých členov zostavy - Granta Dresslera a Milana Lužaiča. K tomu sa pridala aj prehra po reprezentačnej prestávke, keď neuspeli v Komárne (71:84). Pre "Novovešťanov" to bola druhá strata bodov za sebou. Do Prievidze idú s cieľom vrátiť sa víťaznú vlnu, pomôcť by už k tomu mala aj čerstvá posila - Channel Banks. "Vôbec nás nečaká ľahký zápas. Prievidza určite cíti výsledkový tlak a bude za každú cenu chcieť prelomiť sériu prehier. My sa však musíme pozerať na seba a podať diametrálne odlišný výkon, ako ten posledný v Komárne. K 'baníkom' cestujeme uz aj s našou novou posilou, je však otázne, či sa dokáže tak rýchlo adaptovať a prispôsobiť našej hre, verím, že to zvládne. Samozrejme, chceme byť úspešní, no zopakujem to ešte raz, bude to náročné stretnutie," okomentoval aktuálnu situáciu asistent trénera Rytierov Erich Korfanta. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Jakub Izák, Jozef Stopka

Kde sledovať: 

8

Iskra Svit - Patrioti Levice

K zápasu: Iskra získala pred reprezentačnou prestávkou mimoriadne dôležité dva body, keď zvíťazila na palubovke Spišských Rytierov (96:86). Do zostavy sa vrátil už Jakub Mokráň, takže Svit uspel po veľmi dlhom čase v kompletnom zložení. "Podtatranci" chcú pokračovať v tomto čiastkovom úspechu a postupovať v tabuľke smerom nahor. "Po dvojtýždňovej pauze nás čakajú doma Levice. Uvedomujeme si kvalitu a silu súpera, ale hráme doma a sme pripravení odovzdať zo seba maximum a bojovať o víťazstvo," povedal kormidelník Svitu Róbert Ištvánik. 

Patrioti vstupujú do ďalšej fázy Niké SBL ako líder súťaže a tiež už s miestenkou v play off Alpsko-jadranského pohára. Tú si zabezpečili domácim triumfom nad Šibenkou (94:77). Vedenie klubu zároveň oznámilo predĺženie kontraktov s dvojicou Deshawn Freeman (do konca sezóny) a Eduard Kotásek (do konca decembra). Levičania cestujú pod Tatry s cieľom navýšiť víťaznú sériu na číslo 3 a poistiť si prvé miesto v tabuľke. "Po dlhšej prestávke sa rozbieha liga a je teda ťažké povedať, čo sa dá očakávať. Verím, že nám zápas Alpsko-jadranského pohára pomohol trošku sa vrátiť do zápasového diania Vo Svite to bude určite veľký boj a musíme byť zodpovedne pripravení na všetko, čo nás čaká," uviedol kouč Patriotov Michal Madzin. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Lukáš Životský

Kde sledovať: 

DSC 8700

BC Komárno - Inter Bratislava

K zápasu: Najlepšia forma v lige, päťzápasová víťazná séria a druhé miesto v tabuľke? O tom asi nováčik z Komárna na začiatku sezóny ani nesníval. Je to však realita, ktorú naposledy potvrdil hladkou výhrou nad Spišskými Rytiermi (84:71). Tím okolo trénera Zlatka Jovanoviča neprestáva udivovať, veď má najlepšiu ligovú bilanciu doma. Teraz majú pred sebou ďalšiu výzvu, revanšovať sa Interu Bratislava za prehru z prvého vzájomného zápasu. "Inter je dobrý tím, prvýkrát nás porazil celkom presvedčivo. Veľa hráčov z lavičky nehrá, ale aj napriek tomu musíme odviesť dobrú prácu, aby sme ich zvládli. Sú dobre trénovaní a vo svojom systéme odvádzajú dobrú prácu. Pre nás je to ako zápas play off. Bude to ťažký zápas, najmä bez nášho publika. Len musíme vyjsť agresívne a s energiou, hrať podľa nášho herného plánu a uvidíme, čo sa stane," prezradil rozohrávač BC K.C. Ross-Miller. 

Inter Bratislava zaznamenal pred reprezentačnou prestávkou dve dôležité víťazstvá. Najskôr celkom jasne uspel v Alpsko-jadranskom pohári na palubovke Šenčuru (95:74), následne na to nadviazal v lige, keď zvíťazil v Lučenci (75:66). Pre mladý kolektív trénera Olega Meleščenka dôležité momenty, na ktoré by radi nadviazali v decembri. Prvú šancu majú v Komárne, prípadný zisk dvoch bodov by ich mohol príbližiť k vyšším métam v tabuľke. "Vieme a rozumieme tomu, že to bude veľmi náročný zápas. Od nás bude záležať na tom, ako ho začneme a ako tvrdo budeme bojovať. Doma sme ich už zdolali, ale na ich palubovke to bude úplne odlišný zápas, hrajú s veľkým sebavedomím. Nemôžeme im dovoliť, aby sa hneď na začiatku chytili. Celý týždeň sme sa na tento zápas pripravovali, chalani sú pripravení ukončiť víťaznú sériu Komárna. Plus, chceme už hrať," uviedol asistent trénera Edgars Jaunzems. 

Kto píska: Tomáš Doušek, Eduard Uhrin, Veronika Obertová

Kde sledovať: 

Foto: Vladimír Dorňák, Matúš Potočár, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan