• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nabitý december v Niké SBL sa otvorí 11. kolom. Ktorá úspešná séria bude po zápase Interu s Lučencom pokračovať? Zaberú zmeny v Handlovej proti rozbehnutým Spišiakom? Dokážu sa Levičania rýchlo naladaiť na ligu a na Svit? A kto si pomôže v súboji Komárna s Prievidzou?

Niké SBL 2022/2023 - 11. kolo (sobota 3. decembra):

BC Komárno - BC Prievidza (16.00 h)

K zápasu: V lige im to neklape, v Alpsko-jadranskom pohári je to oveľa lepšie. Komárňania si v stredu večer vybojovali postup do štvrťfinále tejto súťaže, aj keď svoju neporaziteľnosť ubojovali doslova v poslednej sekunde. Štvrté víťazstvo za sebou, tentoraz proti Kapfenbergu (67:65) sa počíta a teraz je najvyšší čas na to nadviazať aj v Niké SBL. Pretože v nej ťahajú "diabli" trojzápasovú sériu preher, naposledy neuspeli so Spišskými Rytiermi (70:80). "V sobotu nás čaká nesmierne dôležité stretnutie. Na Prievidzu sa pripravujeme najlepšie ako vieme a ak budeme dodržiavať pokyny trénera a odovzdáme na ihrisku všetko, víťazstvo by nás nemalo minúť," myslí si rozohrávač Anes Podojak. 

Prievidza mohla ukončiť víťazné ťaženie Interu Bratislava, ale v domácom prostredí sa jej to napokon nepodarilo, aj keď k tomu bola blízko (76:80). Po tomto stretnutí malo vedenie klubu ťažké srdce na rozhodcovskú trojicu, čo aj verejne prezentovalo. Nič to nemení ale na tom, že BC sa po prehre prepadlo na posledné miesto tabuľky a na juhu Slovenska by sa opäť chcelo naštartovať k lepším výsledkom a najmä tabuľkovému postaveniu. "Nemôžeme sa pozerať na to, aké má zatiaľ Komárno výsledky v lige, lebo oni hrajú veľmi dobrý, rýchly a agresívny basketbal. Vidno to aj v Alpsko-jadranskom pohári, kde už teraz postúpili s bilanciou 4-0 ďalej, takže vôbec nemôžeme pozerať na ich ligovú formu. Je veľmi ťažké hrať dve súťaže a v oboch byť top. Bude to diametrálne odlišný zápas ako ten u nás doma. Jednak majú dvoch nových hráčov, ktorí vtedy proti nám nehrali, Markoviča a Vicentiča, takže nás očakáva veľmi ťažký zápas, lebo Komárno má stále aj túto sezónu veľmi silné družstvo. Na druhej strane, my zrejme nastúpime v dosť zúženej rotácii kvôli zraneniam, ktoré máme, jedno pribudlo aj v poslednom zápase, štart ďalšieho hráča je tak otázny. My sa ale pokúsime urobiť čo najlepší možný výsledok a samozrejme urobiť všetko pre to, aby sme vyhrali zápas," prezradil tréner Krunoslav Krajnovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Martin Margala, Jozef Stopka
Kde sledovať: 

BKM VS INTER 15.10.2023 43 

Inter Bratislava - BKM Lučenec (17.00 h)

K zápasu: Už teraz je jasné, že "žlto-čierni" vstúpia aj do ďalšieho týždňa v pozícii lídra Niké SBL. Šieste víťazstvo za sebou si vybojovali v Prievidzi (80:76) a celkovo má Inter mimoriadnu hernú a výsledkovú pohodu. Tú by teraz rád potvrdil aj doma, kde ešte žiaden tím nenašiel recept na zisk dvoch bodov. K tomu ich určite opäť poženie zaplnená hala na Vietnamskej. "Určite nás čaká nebezpečný súper, ktorý v stredu v Handlovej vyhral veľmi ľahko. Zdvihol si náladu aj sebavedomie pred stretnutím s nami. Nezabúdajme, že je to súper, ktorý vyhral v Leviciach. Tam nevyhráva hocikto... Platí teda to, čo v iných ťažkých zápasoch, že ak zo seba nevydáme maximum, alebo nepridáme ešte aj čosi navyše, nemáme príliš šancu zvíťaziť. Preto by sme radi nastúpili s plnou energiou hneď od začiatku a odohrali štyridsať minút dobrého basketbalu. Samozrejme, cieľom sú víťazstvá, ale stále hovoríme, že dôležité je dať do toho maximum, odovzdať v útoku aj obrane všetko, čo chceme a na čom pracujeme. Aj keď sa do našej malej haly nezmestí veľa ľudí, dúfam, že zaplnia tribúny ako naposledy proti Leviciam, pretože chalani si zaslúžia tú podporu," vyjadril sa kouč Danilo Rakočevič. 

Ako poznamenal tréner Interu, tak Lučenec potrebuje do hlavného mesta v lepšom rozpoložení, ako tomu bolo pred niekoľkými dňami. Síce prišlo družstvo o Gokula Natesana, ktorý dal prednosť ponuke z rumunskej Steauy Bukurešť, ale v Handlovej v stredu herne dominovalo. Nebyť drobnému výpadku v záverečnej časti, tak si z hornej Nitry mohli odnášať ešte vyššie víťazstvo (100:77). Hlavným cieľom bude teraz na to nadviazať a skonsolidovať herný prejav tímu. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Eduard Uhrin, Marek Turčin
Kde sledovať: 

 DSC 0005

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Trénerovi Teovi Hojčovi síce chýbala dvojica Patrick McGlynn a Tomáš Mrviš, to však napokon vo východniarskom derby so Svitom vôbec nevadilo. Výsledkom bola výhra 94:88 a spečatenie príslušnosti k top trojke ligy. Uvidíme, kto z nich bude k dispozícii pred sobotou, ale jedno je isté, Rytieri si plánujú ísť za ďalšou výhrou a progresom. "Absolútne sa nepozerám na to, či má Handlová formu, alebo nie. Teraz im to nejde, ale vieme, že ak má tím krízu, tak v každom nasledujúcom zápase chce podať ešte lepší výkon, aby sa z nej dokázal vyhrabať. Preto očakávam ďalší ťažký zápas. My sa musíme sústrediť sami na seba, v ostatných zápasoch sme ukázali charakter, v úzkej rotácii sme v záverečných štvrtinách otočili zápasy s ťažkými súpermi, čo ma veľmi teší a verím, že si získavame v lige čoraz väčší rešpekt. Chceme v tom pokračovať, snáď už nastúpime kompletní," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

V Handlovej naproti tomu riešia iné starosti, druhá vysoká prehra za sebou, ktorá sa zrodila doma proti Lučencu (77:100), si vyžiadala hráčsku daň. Káder "baníkov" opustila dvojica Američanov Keon Clergeot a Deleon Brown. Na Spiš tak pocestuje družstvo trénera Toniho Radiča v oveľa oklieštenejšej zostave, ako tomu bolo pred niekoľkými hodinami. "Výsledky z posledných troch zápasov, ktoré sme odohrali, neodzrkadľujú reálnu kvalitu tímu, ale učebnicovo vykresľujú ľahostajnosť, nezodpovednosť a nedisciplinovanosť niektorých hráčov, obliekajúcich handlovský dres. Preto sme sa s nimi rozlúčili a v Spišskej Novej Vsi nastúpime oslabení. Je veľmi náročné dávať pred zápasom na Spiši akékoľvek vyjadrenia a preto sme do nich hráčov či trénera netlačili. Komplexne za klub môžem povedať, že nás čaká ťažká úloha. Pre chlapcov bude v tejto situácii extrémne náročné vôbec nastúpiť a odohrať celú štyridsaťminútovku, nie to ešte pomýšľať na akékoľvek ciele. S domácimi Rytiermi budeme bojovať o čo najlepší výsledok, no favorit je v tomto prípade jasný. Kvalita sa oklamať nedá a preto nechcem zverejňovať 'veľkohubé' vyhlásenia. Nielen na Spiši, ale v najbližšom období nás čakajú extrémne náročné časy a je iba na nás, ako sa s nimi popasujeme. Musíme opäť postaviť tím na nohy a urobiť všetko pre to, aby sa diváci postupne vrátili do handlovskej športovej haly," ozrejmil situáciu člen vedenia Pavel Procner.

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Martina Fanfara
Kde sledovať: 

 DSC 8774

Iskra Svit - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Svit strieda lepšie okamihy s horšími, jedno je však isté, kolektív Iskry má veľký potenciál. Ukázalo sa to aj v derby so Spišskými Rytiermi, keď ešte pred poslednou štvrtinou viedli, no napokon odchádzali s prázdnou (88:94). V domácej aréne sa všeobecne hosťom nehrá jednoducho a práve tohto faktu by kolektív okolo trénera Olega Meleščenka chcel využiť. O motiváciu je postarané, vrátiť majstrovi prehru z predchádzajúceho stretnutia a priblížiť sa top trojke. 

Postupová eufória je u "žlto-zelených" stále čerstvá, ale musia sa rýchlo pozerať aj na ligové dianie. Dve prehry za sebou ich totiž zosunuli z líderskej pozície, na ktorej by sa tak radi opäť videli. Hovorí sa, že po víťazstve sa ľahšie regeneruje a týmto sa evidentne riadili aj po zápase s Opavou (94:80). Nečakaná ich žiadna ľahká skúška, veď posledná konfrontácia s "medveďmi" priniesla dve predĺženia. Bude zaujímavé sledovať, ako to bude v stretnutí pod Tatrami. "Po úspechu v Európskom pohári FIBA sa chceme vrátiť na víťaznú aj v lige, keďže máme za sebou sériu dvoch prehier. Svit hrá veľmi rýchlo, budeme si musieť presadiť našu hru a zabojovať o víťazstvo," vyhlásil krídelník Martin Bachan. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Peter Karniš, Peter Gacík
Kde sledovať: 

Foto: Ladislav Sziblla, Branislav Gúgľava, Lukáš Droppan, Marek Fontány